Τσίπρας: Να μπει τέρμα στο προσχηματικό λοκντάουν της Βουλής – Αναχρονιστικό και επικίνδυνο το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας εισαγωγικά το ζήτημα της επιστροφής στην ομαλή και δημοκρατική λειτουργία της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τον τερματισμό του λοκντάουν στο οποίο τελεί η Βουλή,

το οποίο για μία ακόμη φορά απέδωσε σε μικροκομματικούς λόγους της κυβερνητικής παράταξης, τονίζοντας ότι πλέον οι λόγοι της πανδημίας είναι προσχηματικοί. Ανακοίνωσε δε ότι αξιωματική αντιπολίτευση δε θα ανεχθεί άλλο αυτή την κατάσταση, αντιθέτως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα προσέρχονται πλέον στο σύνολό τους στην Ολομέλεια.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συνεπιμέλειας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι αναχρονισμός και όχι πρόοδος, επικίνδυνο για το παιδί το οποίο αντιμετωπίζεται ως «βαλίτσα». Χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, «αυτοφωράκια» του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά «είναι προσωπική του επιμονή (σ.σ. του πρωθυπουργού) και δέσμευση σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων».

Τον κάλεσε να μην κρύβετε πίσω από τον υπουργό του και να έρθει στη Βουλή να το υπερασπιστεί και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, διαφορετικά να προχωρήσει σε ριζική τροποποίηση όπως ζητούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων.

«Κακοποίηση της Δημοκρατίας» – «Βουλή σε καταστολή»

Πιο αναλυτικά:

Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής και τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επιλέγει τη συνέχιση του «λοκντάουν» την ώρα που ανοίγει τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μετατρέπει το εσωκομματικό του πρόβλημα να στοιχίσει τους βουλευτές στην κυβερνητική γραμμή σε πρόβλημα δημοκρατίας. Περαιτέρω, έκανε λόγο για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» και «Κοινοβούλιο σε καταστολή» κατάσταση που αξιοποιεί η κυβέρνηση για να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια με διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».

Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κακοποίηση της Δημοκρατίας και για τον λόγο ότι, όπως είπε, επιλέγει να «κρύβεται και να μην απαντά ο Πρωθυπουργός και υπουργοί σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και έλεγχο».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός αρνείται να απαντήσει

για το σκάνδαλο με το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ζημίας ενός δις για το Δημόσιο.

για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, που εν μέσω πανδημίας αφήνει εκτός το ένα τρίτο όσων παιδιών ετοιμάζονται για πανελλαδικές.

« Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ενδιαφέρει η υγεία των βουλευτών, αλλά να περνά νομοσχέδια στα οποία αντιδρούν οι βουλευτές του, όπως της συνεπιμέλειας, της φαρμακευτικής κάνναβης, των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία» σημείωσε.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έρχονται στο σύνολό τους στην Ολομέλεια

Στο σημείο αυτό ανέβασε περαιτέρω τους τόνους –«Δεν θα δεχθούμε άλλους περιορισμούς της Δημοκρατικής λειτουργίας. Ψηφίσατε με τον τρόπο που ψηφίσατε το νόμο Κεραμέως, επιβάλατε την ειδική αστυνομία στα πανεπιστήμια, ψηφίσατε την ασυλία των τραπεζιτών το πτωχευτικό της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας. Δεν θα επιβάλετε κι άλλα κρίσιμα νομοσχέδια και ιδίως το εργασιακό με αυτό τον τρόπο. Ως εδώ».

Και πρόσθεσε: «Έχω την τιμή να σας ενημερώσω ότι από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους θα προσέρχονται κανονικά στην Ολομέλεια τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας αλλά θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις. Εμείς δεν πρόκειται να αφήνουμε μια κυβέρνηση να νομοθετεί σε βάρος της κοινωνίας χωρίς να υπάρχει εδώ μέσα ο ανάλογος αντίλογος».

Ο Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις σε Γιαννάκου – Κεφαλογιάννη

Ως προς το νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για τις «σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στον πυρήνα της προστασίας του συμφέροντος του παιδιού» που κατήγγειλε η Όλα Κεφαλογιάννη και να διαψεύσει «τις σοβαρές καταγγελίες της κ. Γιαννάκου ότι αυτοί που διαθέτουν χρήμα επιβάλλουν το νόμο για τη συνεπιμέλεια».

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο μεταφέρει τα παιδιά ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά γονέων κι ακόμα ότι, μεταχειρίζεται το παιδί σαν οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων, με την υποχρεωτική ισόχρονη κατανομή της γονικής μέριμνας, «επιβάλλετε την εναλλασσόμενη κατοικία, αντιμετωπίζετε το παιδί σαν βαλίτσα».

Σημείωσε επιπλέον πως το νομοσχέδιο προσβάλλει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του δικαίου μας, τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και όσους μπαμπάδες περίμεναν λύση στα προβλήματά τους, διότι δεν θα τα λύσει

Κάλεσε την κυβέρνηση ν’ απαντήσει γιατί αγνοεί «ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, επιστημονικούς φορείς, δικηγόρους και δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ακόμα και την επιστημονική επιτροπή της Βουλής».

Ηθικός αυτουργός της συνεπιμέλειας ο πρωθυπουργός

Διερωτήθηκε, «τι θα γίνει όταν οι γονείς μένουν μακριά ή ο ένας δουλεύει υπερωρίες; Εφιαλτικό σενάριο, γιατί θα επικρατεί μόνο ο ισχυρός κοινωνικοοικονομικά γονέας». Το νομοσχέδιο, είπε, «απαξιώνει και ισοπεδώνει το παιδί, αντιμετωπίζεται σαν να είναι κοινό υλικό απόκτημα, παράρτημα των γονέων» και «προσαρμόζεται στις ανάγκες των γονιών και όχι οι γονείς στις ανάγκες του παιδιού. Αυτό ψηφίζετε σήμερα».

Επίσης αναφέρθηκε στην παράμετρο του κακοποιητή γονέα έναντι του οποίου δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για το παιδί (στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας).

Τέλος, κλείνοντας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ο ηθικός αυτουργός της συνεπιμέλειας, και ότι ο κ. Τσιάρας «εκτελεί χρέη αυτοφωράκια». Υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο είναι προσωπική επιμονή και δέσμευση Μητσοτάκη σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων» και τον κάλεσε «να έχει το σθένος» «και να μην κρυφτεί, να έρθει να υπερασπιστεί το νομοσχέδιό του».

Ειδήσεις σήμερα

«Αντάρτικο» Γιαννάκου: Δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Συνεπιμέλεια: «Αντάρτικο» από Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη – Κατέθεσαν 10 τροπολογίες

Τι θα κάνει ο Λοβέρδος με το νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια;

Keywords
Τυχαία Θέματα