Τσίπρας: «Πολιτικά ανέντιμοι» όσοι βάζουν πάνω απ' το εθνικό συμφέρον το κομματικό

Πολιτική

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε όλους τους βουλευτές να αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες και με ελεύθερη συνείδηση - αψηφώντας τις πιέσεις δηλαδή - να δώσουν καθαρή απάντηση αν εμπιστεύονται την κυβέρνηση για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της. Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως έστειλε μηνύματα προς τη ΝΔ αλλά και το Ποτάμι, ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Πάνο Καμμένο

κι εξέφρασε το σεβασμό του στον Πάνο Καμμένο για την εξ αρχής καθαρή στάση του στο θέμα τη Συμφωνίας και παρά τη διαφωνάι τους η οποία οδήγησε τον δεύτερο εκτός κυβέρνηση - όπως είπε αυτή δεν ήταν μια αναπόφευκτη επιλογή.

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός αφού εξαίρεσε τον Πάνο Καμμένο από εκείνους που διαφωνούν με την Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση απέναντι σε όσους μέχρι πρότινος κινούνταν σε αυτό που εδώ και 20 χρόνια θεωρείται εθνική γραμμή για να σώσουν το κομματικό του μαγαζί.

"Σέβομαι" είπε χαρακτηριστικά, "όλους εκείνους που έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους καταφανώς κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο".

Τα παραπάνω μπορούν να ερμηνευθούν ως αιχμή όχι μόνο για την ΝΔ αλλά και για το Ποτάμι που τις τελευταίες ώρες εμφανίζεται να κάνει "νερά" αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών ενώ συμφωνεί, προκειμένου να συγκρατήσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Για Καμμένο: «Διαφωνώ αλλά σέβομαι την καθαρή θέση του»

Ειδικότερα, σε σχέση με τον Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ναι μεν γνώριζε εξ αρχής της ότι η θέση ήταν διαφορετική. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία και αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, δεν ήταν προσχηματικό, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι, έχει μια καθαρότητα.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο Καμμένος είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Ωστόσο του άσκησε κριτική για το γεγονός ότι απέσυρε τη στήριξή του από την κυβέρνηση «γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα». Πιστεύω πρόσθεσε «ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση».

Επίθεση σε Μητσοτάκη: «Οικογενειακή σας παράδοση οι αποστάστες»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που τηρεί τις τελευταίες μέρες. Ειδικότερα:

Για τα περί κυβέρνησης- κουρελού: Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις κατηγορίες της αξιωματικές αντιπολίτευσης για «τεχνάσματα», «σικέ πλειοψηφίες», και «συναλλαγές» σημείωσε ότι η ΝΔ αγνοεί ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος καθώς όπως είπε «ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Και κλιμάκωσε «οι για 40 χρόνια εχθροί, σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».Περί αποστατών: «Μιλάτε όμως και για αποστάτες» είπε ειρωνικά ο πρωθυπουργός. «Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κ. Μητσοτάκη. «Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν».Για «μεταγραφές» βουλευτών: «Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων».Για εκφοβισμούς βουλευτών: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιθέσεις και απειλές που δέχονται τις τελευταίες μέρες βουλευτές που θέλουν να υπερψηφίσουν την Συμφωνία και τις οποίες χρέωσε και στον «σληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ» καθώς όπως είπε ενροχηστρώνονται και από αυτό το κέντρο. Έκανε λόγο για «πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές και πως στελέχη της δίνουν στους οπαδούς του κόμματος τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τούς. Διεμήνυσε ωστόσο ότι οι βουλευτές δε θα φοβηθούν.ΤσίπραςπρωθυπουργόςΣΥΡΙΖΑΒουλήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα