Τσίπρας: Προανακριτική, αποζημίωση από Novartis και σκληρή κόντρα με ΝΔ

«Γνώριζαν τι έρχεται πούλησαν πατριωτισμό στα συλλαλητήρια για συγκάλυψη»Πολιτική

Σε υψηλούς τόνους έναντι του «παλαιού» πολιτικού συστήματος, με οξείς χαρακτηρισμούς για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Νοβάρτις και με επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στίγμα που θέλησε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας

ήταν αυτό της αποφασιστικότητας να διαλευκανθεί ένα τεράστιο σκάνδαλο που κόστισε δις στο ελληνικό δημόσιο, παρέχοντας ωστόσο διαβεβαιώσεις, προς πάσα κατεύθυνση αρχής γενομένης από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δε θα υπάρξουν ρεβανσισμός, «κυνήγι μαγισσών» και λαϊκά δικαστήρια.

Από την άλλη φωτογράφισε ως «ενοχική» και «χυδαία» τη στάση της ΝΔ όσο δεν αποφασίζει να συμβάλει στην διαλεύκανση της υπόθεσης, αντιθέτως επιλέγει τον εκφοβισμό μαρτύρων, εισαγγελέων και συνολικά της δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, απευθύνθηκε απαξιωτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι έχει χάσει τον έλεγχο της παράταξής του και σύρεται από το ακροδεξιό κομμάτι της. Μάλιστα, στο σκέλος των αναφορών του στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων απάντησε στις κατηγορίες προς την κυβέρνηση για αλλαγή ατζέντας μέσω Νοβάρτις, με την κατηγορία ότι αυτοί που έσπευσαν να καπελώσουν τα συλλαλητήρια και να πουλήσουν πατριωτισμό για συγκάλυψη, διότι γνώριζαν τι έρχεται.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πέρα από το υπό διερεύνηση ζήτημα των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, το οποίο θα αντιμετωπίσει η Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει η πλειοψηφία, εγείρεται ζήτημα ηθικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό.

Το δημόσιο θα διεκδικήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τη Νοβάρτις

Ειδικότερα αναφορικά με το οικονομικό κόστος σημείωσε πως για το δημόσιο μόνο από την υπερκοστολόγηση για την περίοδο 2000 – 2010 η ζημιά φτάνει τα 23 δις, δηλαδή όσο ένα μνημόνιο, πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Αυτά τα χρήματα, υπογράμμισε, έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων, οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα στα βράχια. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχε το «πάρτυ», «ίσως είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010».

Ωστόσο στάθηκε κυρίως στην περίοδο μετά το 2010, κάνοντας λόγο για «ύβρη», καθώς το «πάρτυ» συνεχίστηκε την ώρα που «κάποιοι» έκοβαν μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και δικαιώματα και επέβαλλαν δυσβάστακτους φόρους. Επιτέθηκε σε όσους αποκαλούν «κουκουλοφόρους» τους μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας, επιστρέφοντας τον χαρακτηρισμό με την αναφορά για «κουκουλοφόρους με λευκά κολάρα» που αντιδρούν τώρα που η δικαιοσύνη απειλεί να τους αποκαλύψει.

Πέρα από την έρευνα για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ζημιάς που υπέστη το δημόσιο, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δε θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του δικαιώματος για αποζημίωση και ότι θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα να επιστραφεί στο δημόσιο «μέχρι κ το τελευταίο ευρώ που εκλάπη από τον ελληνικό λαό».

Κορυφαία πρόκληση της περιόδου η έξοδος από την επιτροπεία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ανέφερε ότι οι εξελίξεις δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή της κυβέρνησης από τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία και σημείωσε ότι οι κεντρικοί στόχοι της επόμενης περιόδου είναι

Οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέουςΣυμφωνία για το καθεστώς στη μεταμνημονιακή περίοδο, καθεστώς στο οποίο η όποια εποπτεία αντίστοιχη της εκείνης που υφίσταται στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και πάντως, «στη βάση του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου που θα προτείνουμε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης».

Σκοπιανό: «Μονόδρομος η σύνθετη ονομασία, οι προηγούμενοι παραχώρησαν το όνομα εμείς επιδιώκουμε προσδιορισμό»

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, σηκώνοντας όπως προαναφέρθηκε, το γάντι σχετικά με τα όσα ακούστηκαν περί τα συλλαλητήρια.

Επανέλαβε τη θέση για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με αλλαγή στο σύνταγμα ώστε να διασφαλίζεται το erga omnes.

Επιτέθηκε σε όσους εγκαλούν την κυβέρνηση ότι παραδίδει το όνομα «Μακεδονία» λέγοντας αφενός πως ο όρος έχει παραχωρηθεί στην προσωρινή ονομασία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αφετέρου πως η κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί να πάρει πίσω αυτά που χάθηκαν από τους προηγούμενους, δηλαδή επιχειρεί να πείσει τους γείτονες να μη χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Όσο για το συλλαλητήριο της Αθήνας αναγνώρισε τον όγκο του και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τους πολίτες που εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους. Είπε όμως ότι αν το μήνυμα του συλλαλητηρίου ήταν η ελληνικότητα της Μακεδονίας τότε κρούουν ανοιχτές θύρες, αλλά αν το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί ο όρος «Μακεδονία» τότε αυτό το αίτημα «λάθος» διότι «είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας».

Ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε κάθε άλλη από το 1992 και μετά, σημείωσε, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα γιατί η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την προσωρινή ονομασία.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη αλλά η επίλυση είναι μονόδρομος και χαρακτήρισε «κρίμα» το γεγονός ότι η εθνική γραμμή όπως χαράχτηκε με το Βουκουρέστι δεν υποστηρίζεται σήμερα από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων «συρόμενος από τους ακροδεξιούς του κόμματός του».

ΤσίπραςNovartisσκάνδαλοΣκοπιανόαντιπολίτευσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα