Τσίπρας: Ρύθμιση του πανδημικού χρέους και κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Η κυβέρνηση προκαλεί τεχνητή κοινωνική ένταση

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένα Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου στο πλαίσιο του Συνεδρίου Future of Retail 2022 της Ελληνικής Ένωσης Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι επιχειρήσεις υφίστανται μια τριπλή πίεση:

τη μείωση του τζίρου,  τα συσσωρευμένα χρέη και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ένα Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης είπε θα πρέπει να περιλαμβάνει τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο είναι αποκλεισμένη η μεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς όπως είπε, οι πόροι αυτοί κατά το μεγαλύτερο μέρος περνούν από το τις συστημικές τράπεζες. Για αυτό είπε θα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός της κατανομής των πόρων του Ταμείου. Αναφορικά με τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, τα οποία είπε ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει σε περίπου 10 δις, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ρύθμιση του πανδημικού χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ονομαστικού χρέους και 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Πρόσθεσε ότι αυτή η ρύθμιση δεν αναμένεται να έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Χρειάζεται, από κει και πέρα, πρόσθεσε να υπάρξει δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας, χρειάζεται θεσμική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φορολογικά αλλά χρηματοδοτικά κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό τους και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν πιστεύουμε ότι η μικρομεσαία επιχείρηση έχει λόγω ύπαρξης.

Επιβαρύναμε τη μεσαία τάξη

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκ νέου την παραδοχή πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιβάρυνε τη μεσαία τάξη, αλλά, σημείωσε «εμείς είχαμε εθνικό στόχο. Η χώρα είχε άρση κυριαρχίας. Θα αναγκαστείς να πάρεις αποφάσεις που δεν θες. Μόλις βγήκαμε απ’ το μνημόνιο προχωρήσαμε σε μια σειρά από ελαφρύνσεις. Αλλά αυτή η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ήρθε για να στηρίξει τη μεσαία τάξη, να λειτουργεί ακόμη χειρότερα η εικόνα της αγοράς; Που υποτίθεται ότι έδωσε 40 δις;

Επανέλαβε ότι το ερώτημα είναι «θέλουμε να υπάρχει ΜμΕ ή τη θεωρούμε ζόμπι»; «Εμείς φτιάξαμε μια σειρά πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ΜμΕ. Η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα» υπογράμμισε.

Όχι στο δίλημμα βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη

Μιλώντας για την τρέχουσα επικαιρότητα αναφέρθηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ. «Το δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», είπε. Το πραγματικό δίλημμα είναι «πώς θα αντεπεξέλθουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ακρίβεια». Στο σημείο αυτό εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επενδύει σε στρατηγική της έντασης:

«Επειδή δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει σε αυτό ο δίλημμα δημιουργεί τεχνητές εντάσεις.  Είμαι ανήσυχος για την τεχνητή κοινωνική ένταση που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση αλλά πρέπει να είναι προσεκτική». Κάλεσε δε συνολικά τις πολιτικές δυνάμεις να είναι πολύ προσεκτικές γιατί «υπάρχουν πολλά θέματα για πολιτική αντιπαράθεση, ας αποφύγουμε αυτά που πυροδοτούν επικίνδυνες  κοινωνικές εντάσεις».

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα για το ΑΠΘ: «Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλες» λέει η ΝΔ – «Στημένα σκηνικά έντασης» ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Το δίλημμα κ. Μητσοτάκη είναι αν ο κόσμος θα βγάζει ή όχι το μήνα, όχι τα στημένα σκηνικά έντασης εναντίον φοιτητών

Θεοδωρικάκος για ΑΠΘ: «Να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει τους μπαχαλάκηδες» – Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Ρύθμιση,tsipras, rythmisi