Τσίπρας: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επόμενη μέρα

«Μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, την ακρίβεια του πολέμου δεν την έχουμε δει ακόμα». Με αυτή τη γλαφυρή αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε χθες, κατά τη σύσκεψη του Πολιτικού Κέντρου, την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα νοικοκυριά, προειδοποιώντας τρόπον τινά ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα καθώς «αυτό που έρχεται το επόμενο διάστημα θα είναι κάτι σφοδρότερο από αυτό που αντιμετωπίζουμε».

Βέβαια βασικός στόχος της επισήμανσης αυτής ήταν να αποδομήσει το κυβερνητικό

αφήγημα που τα φορτώνει όλα στον πόλεμο. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σημείωσε ότι «η έκρηξη της ακρίβειας που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και έξι μήνες με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και των επιλογών του απειλεί την κοινωνία πλέον όχι μόνο με ενεργειακή φτώχεια αλλά και με μία νέα, ακόμα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Και αυτό, διότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στο κύμα ακρίβειας που μαστίζει από τον Σεπτέμβρη την Ελλάδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε ως «ψίχουλα» τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόβαλε τη θέση ότι πρόκειται για μια «ανεπαρκή επιδότηση για κάλυψη μικρού μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη για ένα τρίμηνο και ένα επίδομα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο την απώλεια αγοραστικής δύναμης των πολιτών». Εν κατακλείδι, για τον ΣΥΡΙΖΑ οι κυβερνητικές επιδοτήσεις ουσιαστικά ισοδυναμούν με «επιδότηση της αισχροκέρδειας» του καρτέλ ενέργειας, αφού οι αιτίες για την έκρηξη του ενεργειακού κόστους παραμένουν άθικτες.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ):

«Το να επιδοτείς εκ των υστέρων τα νοικοκυριά αφήνοντας αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας, στην πραγματικότητα είναι σαν να επιδοτείς την ίδια την αισχροκέρδεια» σημείωσε, κάνοντας λόγο επιπλέον για «τεράστιο περιθώριο κέρδους» όταν το κόστος παραγωγής είναι 200 ευρώ και αυτό της πώλησης 450 ευρώ. Κατήγγειλε μάλιστα πως μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών «η ΔΕΗ κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτή τη διαδικασία».

Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι μέσα σε όλο αυτό το τρομακτικό και ρευστό σκηνικό εξακολουθεί να επιλέγει τη μη σύγκρουση με το καρτέλ της ενέργειας.

Πλαφόν, έλεγχοι και ρύθμιση της αγοράς

«Έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτα και έγκαιρα» μέτρα γράφει στην «Αυγή» ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα για θέματα Οικονομικών Δημήτρης Λιάκος και με αυτό το σκεπτικό ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα εξέφρασε την πεποίθηση πως οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν την εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, που θα ξεφεύγει από την πεπατημένη, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ως βασικά στοιχεία αυτού του σχεδίου περιέγραψε άμεσες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση πρωτοβουλιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή

την επιβολή πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή της ενέργειας,την ουσιαστική παρέμβαση του κράτους με ουσιαστικούς ελέγχους και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας,εργαλεία όπως η ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, η υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, και αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και η αναστολή του χρηματιστηρίου (ενέργειας) για να καταστεί δυνατό να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Στη συνέντευξή του άλλωστε στο κυριακάτικο «Βήμα», ερωτηθείς για το αν όλα αυτά που προτείνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σκοντάφτουν στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, σημείωσε ότι «γνωρίζουμε τον τρόπο να δώσουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε την κοινωνία» αποτρέποντας έναν τέτοιο κίνδυνο και πως είναι «σε μεγάλο βαθμό και θέμα προτεραιοτήτων». Ενδεικτικά σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης «και 1,5 δισ. τον χρόνο θα πηγαίνει σε όσους έχουν ανάγκη, όχι στη μαύρη τρύπα των funds», καθώς και πως «τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών επίσης θα επιστρέψουν στον καταναλωτή», κάτι που «δεν απαιτεί δημοσιονομικό κόστος αλλά πολιτική βούληση να συγκρουστείς με συμφέροντα».

Εκλογικό και συνεδριακό αλέρτ

Χτες, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε σήμα εκλογικής ετοιμότητας, εν μέρει με το βλέμμα στο συνέδριο, εν μέρει διότι η εκτίμηση είναι ότι η βαλίτσα δεν πάει μακριά, επομένως δεν αποκλείεται ένας εκλογικός αιφνιδιασμός στο τέλος της άνοιξης παρά το ότι το Μαξίμου επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια για Μάιο (εξ άλλου τα σενάρια κλείνουν και ύστερα από λίγο ενεργοποιούνται ξανά).

Έτσι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε την επισήμανση ότι «η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να συγκρουστεί με τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια, τα άκρως ανεπαρκή μέτρα στήριξης και η ραγδαία συρρίκνωση του εισοδήματος έχουν βάλει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε ένα ανεπίστρεπτο καθοδικό σπιράλ».

Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τυχόν εκλογικής αναμέτρησης λέγοντας περίπου ότι έχει κριθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θα κερδίσει, «ο Μητσοτάκης έχει τελειώσει» και το επίδικο «είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία, τα χαμηλότερα εισοδήματα, τη μεσαία τάξη, τους ανθρώπους της εργασίας και της μικρομεσαίας και υγιούς επιχειρηματικότητας μέσα σε αυτές τις συνθήκες πολεμικής οικονομίας που διαμορφώνονται».

Παρότρυνε το κόμμα στις προγραμματικές επεξεργασίες και δεσμεύσεις του για κατώτατο μισθό, ιδιωτικό χρέος της πανδημίας και ισχυρό νέο ΕΣΥ, να προσθέσει ένα «έκτακτο συνεκτικό σχέδιο ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών», στο οποίο θα γίνεται χρήση όλων των μέσων που διατίθενται σε κοινοτικό επίπεδο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση, να μπορέσει να ανατάξει για ακόμα μία φορά την κοινωνία και την οικονομία. «Το κάναμε ήδη μία φορά, οι παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα μας αναγκάσουν να το ξανακάνουμε» είπε.

Και κατέληξε πως αυτό πρέπει να είναι το επίδικο στον δρόμο για το συνέδριο, που πρέπει να είναι «συνέδριο ενωτικό, συνέδριο νίκης» ώστε να αποτελέσει και «την αρχή του τέλους της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης».

Διαβάστε επίσης:

Οι πόλεις σε εξέλιξη – Η αντιπαράθεση μεταξύ «ελεύθερης» και κεντρομόλου οικιστικής ανάπτυξης

Άλλη μια δικαίωση – Αναδρομική καταβολή επιδομάτων που κόπηκαν μετά το 2012

Η χαμένη ευκαιρία της ΛΑΡΚΟ – H απαξίωσή της στερεί από τη χώρα στρατηγικά πλεονεκτήματα

Keywords
Τυχαία Θέματα