Τσίπρας σε ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, χωρίς αλυτρωτισμούς

Πολιτική

Στην έξοδο από τα μνημόνια και το πέρασμα στην μεταμνημονιακή εποχή αλλά και στο θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ

καταλογίζοντας της ως βασικά χαρακτηριστικά κοινωνική αναλγησία, πολιτικό τυχοδιωκτισμό και ηθικό μειονέκτημα (λόγω των σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται), χαρακτηριστικά που όπως είπε φοβάται ότι θα αποκαλυφθούν τώρα η χώρα που βγαίνει από τα μνημόνια, χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης. Επιτέθηκε και προς όσους «αυτοπροσδιορίζονται» στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δυνάμεις που έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική της κοινωνικής χρησιμότητας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι χάρη στη νέα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχει αποκτήσει φίλους και συμμάχους κάτι που όπως υπογράμμισε δε σημαίνει υποχώρηση στα εθνικά θέματα, αντιθέτως οι εθνικές θέσεις και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενισχύονται . Στον αντίποδα, είπε, η απομόνωση και τα εθνικιστικά παραληρήματα ζημιώνουν την εξωτερική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα με τη δέουσα σημασία.

"Σύνθετη ονομασία έναντι όλων"

Αναλύοντας περισσότερο τις θέσεις της κυβέρνησης για το ονοματολογικό ο πρωθυπουργός είπε: «Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα όχι τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά τη επίλυση. Επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία έναντι όλων» με ένα ευρύτερο πλαίσιο που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο για αλυτρωτικές διεκδικήσεις στο μέλλον.

Διαπίστωσε «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση λόγω και της πολιτικής αλλαγής στην γειτονική χώρα. Βλέπουμε είπε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, ωστόσο εξέφρασε επιφύλαξη: «Μένει αυτό να το δούμε στην πράξη».

Στο εσωτερικό:

- Εξήρε τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου καθώς όπως είπε η στάση του αποτελεί «θετικό παράδειγμα» δεδομένου ότι «έστειλε μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας».

- Κατηγόρησε αντιθέτως για τη στάση του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ διείδε στο εσωτερικό της ΝΔ συνεχιστές της πολιτικής Σαμαρά που το 1992 φόρτωσε το πρόβλημα στη χώρα επί 25 ολόκληρα χρόνια. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας του καταλόγισε «εθνική επιπολαιότητα», στάση «μικροκομματικής μιζέριας» και «πολιτικού τυχοδιωκτισμού». Εν ολίγοις τον κατηγόρησε ότι δεν προβάλει κάποια σταθερή θέση, αλλά τοποθετείται με βάση τις αναακες των εσωκομματικών του ισορροπιών: πότε συντάσσεται με το Βουκουρέστι, πότε με τα συλλαλητήρια, τη μία αναφέρεται στον Καραμανλή, την άλλη στον Σαμαρά, τη μία ακολουθεί τη στάση του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την άλλη εκείνη που την ανέτρεψε.Μία μιλάει για βουκουρέστι την άλλη συλλαλητήρια, τη μία Καραμανλή την άλλη Σαμαρά τη μία ακολουθεί τη στάση του πατέρα του, την άλλη σε αυτή που την ανέτρεψε. Η κυβέρνηση επιδιώκει το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που μόλις ξεκινά, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας αυτή την ενότητα.

Αποκατάσταση φορολογικών αδικιών στη μεταμνημονιακή εποχή

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι το 2018 θα είναι έτος – ορόσημο, καθώς κλείνει ο κύκλος των μνημονίων και ανοίγει ο κύκλος της μεταμνημονιακής εποχής. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε αυτή την μεταμνημονιακή εποχή η κυβερνητική πολιτική θα πατήσει σε τέσσερις άξονες, το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις παρεμβάσεις στη φορολογία στοχευμένες προς τα μεσαία και χαμηλά στρώματα ώστε να αποκατασταθούν αδικίες των μνημονίων και το μέτωπο με τη διαπλοκή.

ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΝΔμνημόνιαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα