Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Βλέπετε μόνο τους Ρουβίκωνες αλλά όχι την ανομία της ΔΑΠ

Κριτική για ιδεοληψία κατά των δημόσιων ΑΕΙΠολιτική

Για προσπάθεια αλλαγής ατζέντας σε γήπεδο που η ΝΔ θεωρεί πρόσφορο γι’ αυτήν κατηγόρησε ο πρωθυπουργός τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρωτολογία του στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού και της ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη βία και ανομία στα πανεπιστήμια.

Ενδεικτικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αξιοποιήσει τρεις φορές μόνο την ώρα του πρωθυπουργού

και όλες για το ίδιο θέμα, της βίας και ανομίας, το οποίο αποδεικνύει την ιδεοληψία της παράταξής του και του ίδιου, αλλά και την αμηχανία σε σχέση με τα θέματα της οικονομίας. Πάντως προειδοποίησε ότι το θέμα αυτό στο τέλος της μέρας δεν ευνοεί πολιτικά τη ΝΔ αλλά τη Χρυσή Αυγή.

Η ώρα του πρωθυπουργού, ο Τσίπρας και ο Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας την παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθυστερημένη προσέλευση του Αλέξη Τσίπρα στη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός με εξαίρεση ίσως τον Γιώργο Παπανδρέου που απαντά σε όλες τις ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών στην ώρα του πρωθυπουργού σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που δεν είχε απαντήσει ποτέ, και αυτό είναι απόδειξη του ποιος σέβεται το κοινοβούλιο.

Ενισχυμένη η αστυνόμευση επί ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ναι μεν υπάρχει εγκληματικότητα αλλά όχι έλλειμμα αστυνόμευσης, καθώς και πώς το πανεπιστημιακό άσυλο όπως θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν τελούνται αδικήματα, αρκεί κάποιος να την καλέσει.

Ειδικότερα ανέφερε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι μειωμένα: σε 19 ΑΕΙ της χώρας από ο 2011-2017, 358 περιστατικά. Τα 255 είναι 2011-2014, ενώ τα 103 από το 2015 και μετά.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο:

την διετία 2012-2014, επί ΝΔ, είχαν γίνει 560 συλλήψεις για αδικήματα όπως εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες.

Από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν 1060 συλλήψεις, σχεδόν διπλάσιες δηλαδή.

Εχει χτυπηθεί και το παρεμπόριο, αφού μόνο φέτος έχουν κατασχεθεί 37.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και άλλα 15.500 είδη παρεμπορίου, γυαλιά και άλλα παρόμοια αντικείμενα.

Στην περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τώρα, την διετία 2012-2014 έγιναν 141 συλλήψεις.

Από το 2015 ως σήμερα έχουν γίνει 605.

Και μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 48 αστυνομικές επιχειρήσεις στο ΑΠΘ για περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και 239 συλλήψεις. Αρκεί μια κλήση ενός πολίτη για να παρέμβει η αστυνομία. Γιατί ψεύδεστε

«Που είναι, λοιπόν, η αστυνομία που της δένει τα χέρια ο ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε.

Το Πόρισμα για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Επίσης αναφέρθηκε στο Πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας αφενός ότι είναι μια Επιτροπή που σύστησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αφετέρου ότι η ΝΔ απέδειξε ότι δεν το μελέτησε και την ίδια μέρα ο πρόεδρός της το χαρακτήρισε «κατάπτυστο» χωρίς να το μελετήσει.

Επισήμανε ότι το πόρισμα αυτό, για την ακαδημαϊκή ειρήνη και ελευθερία στα πανεπιστήμια, δεν βγήκε από «ιδεοληπτικούς και αδιόρθωτους» όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά μια επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΤΕΙ, ένας αντιεισαγγελέας ως εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μία εκπρόσωπος της αστυνομίας, πανεπιστημιακοί εγκληματολόγοι και επιστήμονες ειδικοί για θέματα ναρκωτικών.

Και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει που διαφωνεί με τους βασικούς του άξονες, δηλαδή:

1. Την δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου. Να προλαμβάνει, δηλαδή, αντί να θεραπεύει

2. Με δεδομένο ότι το άσυλο δεν απαγορεύει με κανέναν τρόπο στην αστυνομία να επέμβει αν βλέπει πως γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και άλλα κακουργήματα, να οριστούν σε κάθε ίδρυμα τα κριτήρια με τα οποία θα καλείται η αστυνομία για τα χαμηλότερα εγκλήματα, πχ σε ποιος χώρους γίνονται.

3. Να μπαίνουν ξεκάθαρα και ορατά όρια στους πανεπιστημιακούς χώρους όταν αυτοί είναι ανοιχτοί

4. Να ενισχυθεί η έρευνα και η Εκπαίδευσης για θέματα πρόληψης ναρκωτικών.

«Βλέπετε τους Ρουβίκωνες αλά όχι τα τσεκούρια και τη ΔΑΠ»

Τέλος, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι έχει ιδεοληπτική μανία με την «αριστερή βία» όταν κάθεται στα ίδια έδρανα με ανθρώπους που στα νιάτα τους έπαιρνα τα τσεκούρια, αιχμή προφανώς για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.

Σε ο, τι αφορά δε τα δημόσια πανεπιστήμια τον κατηγόρησε ότι έχει επιλεκτική όραση και βλέπει μόνο τους «Ρουβικωνες» και περιστατικά έξω πχ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) αλλάόχι τι γίνεται μέσα σε αυτό:

«Δεν βλέπετε», είπε «πως στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Ολόκληρο σύνθετο σύστημα με smartphones, ενδοεπικοινωνία, τα πάντα.

Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία.

Κλείνοντας και επιχειρώντας μια γέφυρα με την δευτερολογία του ανέφερε ότι ο λόγος που η ΝΔ δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ιδεοληπτικός και σχετίζεται με την προσπάθειά της να καλλιεργήσει στην ελληνική κοινωνία το επιχείρημα για την ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Η ΝΔ φτιάχνει πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Το σκεπτικό αυτό ανέλυσε πιο διεξοδικά στη δευτερολογία του.

Καταρχάς σημείωσε πως η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον έχει κάνει πιο λειτουργικό από το παρελθόν, όπου υπήρχε μια δυσλειτουργία και τότε κάηκε το Πολυτεχνείο. «Δεν κάηκε επί των ημερών μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αναφέρθηκε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ που όμως προέρχονται από ένα άλλο ιστορικό πλαίσιο και για την Ευρώπη ανέφερε πως τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσια με διαφορετικά πλαίσια χρηματοδότησης, ενώ δεν υπάρχει το φαινόμενο σπουδαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ να έχουν στήσει παραρτήματα στην Ευρώπη.

Κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει πώς ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει τα δημόσια πανεπιστήμια. «Ποιο παράδειγμα ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ευρώπη στο οποίο η παρεχόμενη γνώση είναι υψηλού επιπέδου έχετε στο μυαλό σας και ποιο παράδειγμα έχετε να παραθέσετε, ιδιωτικού πανεπιστημίου ο ανταγωνισμός βοήθησε τα δημόσια πανεπιστήμια τα οποία κατά τα άλλα τα έχετε δυσφημήσει, εξευτελίσει όλο αυτό το διάστημα».

Επίσης έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει με την πιστοποίηση και τα επαγγελματικά δικαιώματα και με ποιους τρόπους θα εισάγονται οι φοιτητές σε αυτά τα ιδρύματα. «Η ΝΔ προτείνει μείωση του αριθμού των εισακτέων και τον καθορισμό των βάσεων από κάθε τμήμα που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του αριθμού των εισακτέων» συμπλήρωσε. Την ίδια ώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το ότι οι νέοι μας φεύγουν για να σπουδάσουν σε άλλες χώρες, και άρα η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τους κρατούσε στη χώρα μας. Με άλλα λόγια η ΝΔ, είπε, «έχει μια πολιτική που αντικειμενικά δημιουργεί πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς προηγουμένως κανείς να έχει εξασφαλίσει την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης σε αυτά».

Αναφερόμενος περαιτέρω στη φοιτητική διαρροή σημείωσε ότι αυτή χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στα παιδιά της ελίτ που όπως είπε θα θέλουν εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στο «ορίτζιναλ» και στο καλό ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, στο Πρίσντον στο Γέηλ και το Κολούμπια.

Και στα παιδιά της μεσαίας τάξης που εξαντλούν κάθε δυνατότητα χρηματοδοτικής επάρκειας των οικογενειών τους. Αυτά τι πτυχία θα παίρνουν, τι θα γίνει με την πιστοποίηση των προγραμμάτων αυτών και τι θα γίνει με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο αλλά η κυβέρνηση πιστεύει ότι μόνη λύση είναι η αναβάθμιση των πανεπιστημίων και η ενίσχυση σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Το 2014 η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε μαζικές απολύσεις 1.600 υπαλλήλων πανεπιστημίων. «Ο καθένας έχει την ιστορία του».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΒουλήΚυβέρνησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
τσιπρας, δαπ, δαπ, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, παπανδρεου, σαμαρας, συριζα, αει, συλληψεις, ΑΠΘ, τει, ασοεε, smartphones, πατρα, ηπα, λύση, video, popular, Αντωνης Σαμαρας, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, πολυτεχνειο, χωρες, το θεμα, αιχμη, αστυνομια, αυγη, γνωση, εγκληματικοτητα, εργασια, ηπα, θεμα, πλαισιο, ωρα, αμηχανια, αει, αξονες, ασυλο, τει, γεφυρα, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, γυαλια, δακρυα, δεδομενο, δυνατοτητα, δημοσιο, εγκληματα, εδρανα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελευθερια, εμμεσα, ενδοεπικοινωνια, εξετασεις, ερευνα, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ιδρυμα, ιδιωτικα πανεπιστημια, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, ληστειες, λύση, λογια, μητσοτακης, μειωση, μυαλο, νιατα, παντα, ορια, οραση, παιδια, ποιοτητα, πιστοποιηση, συνεχεια, τμημα, τσιγαρα, υπουργος παιδειας, φαμπρικα, χρυση, δικαιωματα, ειδη, ερωτησεις, χωρα, καηκε, κληση, κωστας, κυριακου, popular, smartphones, θεματα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα