Τσίπρας: Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας - Σούλτς: Ζούμε σε δύσκολους καιρούς (Video)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ελπίδας ότι δεν υπάρχουν μόνο η εφαρμογή αποφάσεων και οι υποχρεώσεις, αλλά και η ανάγκη για στήριξη και αλληλεγγύη με συγκεκριμένους τρόπους για να επιλυθεί η πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, στις Βρυξέλλες.

«Συζητήσαμε

την ατζέντα της ανάπτυξης ώστε να εξεταστεί η απαράδεκτη κατάσταση της υψηλής ανεργίας των νέων και να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι έγιναν παραγωγικές συζητήσεις και είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν ιδέες για την επίλυση της κρίσης.

«Περνάω το 90% του χρόνου μου για την εξεύρεση άμεσων λύσεων αλλά τώρα ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για το μέλλον, αλλά μέλλον με 60% ανεργία νέων δεν είναι το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Γιουρογκρούπ της 20ης Φεβρουαρίου και «αναμένουμε από τους εταίρους να πράξουν το μερίδιο που τους αναλογεί».

Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις που είναι προς το κοινό μας συμφέρον, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα» και στο τέλος του δρόμου θα επιλυθούν όλες οι παρεξηγήσεις και θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της ειλικρινούς συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού ανέφερε ότι «είχαμε εντατικές συζητήσεις και ζούμε σε δύσκολους καιρούς» τόνισε: « Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από τη συνεργασία μας για να επιλύσουμε μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα προβλήματα με μια στρατηγική για την ανάπτυξη».

Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του δράματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την αξιοποίηση πόρων από το ταμείο εγγυήσεων για τους νέους, είπε ο Μ. Σούλτς, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν πόροι προς αξιοποίηση για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου ελληνικού σχεδίου επενδύσεων και ανάπτυξης για τους τέσσερις επόμενους μήνες.

Παράλληλα είπε ότι τις τελευταίες μέρες είδαμε ότι υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες για αποφάσεις που ελήφθησαν και οι οποίες οδήγησαν σε εντάσεις . Οι παρεξηγήσεις θα πρέπει να επιλυθούν για να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, υπογράμμισε ο Μ. Σούλτς

Αναγνώρισε ότι οι μεγαλύτερες εντάσεις υπάρχουν με τη Γερμανία και τόνισε ότι συνάντησε «έναν πρωθυπουργό που κατάλαβε ότι είναι πρωθυπουργός και όχι μόνο πρόεδρος του κόμματός του» και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την ανάκαμψη της οικονμίας με ρεαλιστικούς στόχους αλλά πρώτα απ όλα πρέπει να βρεθεί λύση για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας όπου ή κατάσταση είναι σοβαρή.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και της συζήτησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Η διασύνδεση των δύο θεμάτων είναι αντιπαραγωγική και ακατάλληλη, υποστήριξε.

«Συνάντησα έναν πρωθυπουργό που έχει επίγνωση των κινδύνων για τη χώρα του και που έχει τη δέσμευση να συμφωνήσει με τους εταίρους» υπογράμμισε ο κ .Σουλτς και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολύ σοβαρή προσέγγιση που διέκρινε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού θα αντιπροσωπεύεται και στο σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΤσίπραςΣουλτςΒρυξέλλες
Keywords
Τυχαία Θέματα