Τσίπρας στην ΚΕ: Υπενθύμισε σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας εν μέσω κρίσιμου προεκλογικού αγώνα

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κύλησε ομαλά, ικανοποιώντας την ηγεσία που είχε την αγωνία για ηχηρές διαφοροποιήσεις από την πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας και «ατάκες – φωτιά» (από κάθε «συνήθη ύποπτο») που θα έδιναν λαβή στα ΜΜΕ και την κυβέρνηση για επιθέσεις στην Κουμουνδούρου.

Πάντως, «ομαλά» για τον ΣΥΡΙΖΑ δε

σημαίνει ότι θα σταματήσουν να εκφράζονται οι διαφωνίες, όπως φάνηκε σε αυτή την συνεδρίαση, την πρώτη ουσιαστικά μετά τις συνεδριακές διαδικασίες. Στο συνέδριο την περασμένη Άνοιξη μπορεί να κρίθηκε η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, την οποία ο ίδιος δεν παρέλειψε να θυμίσει το Σαββατοκύριακο, ωστόσο και η μειοψηφία συνεχίζει να διεκδικεί το δικαίωμα στο να καταθέτει και να υπερασπίζεται τις απόψεις της. Έτσι στην εν λόγω συνεδρίαση, η εσωκομματική μειοψηφία διατύπωσε τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς της, το έκανε όμως με χαμηλή ένταση κάτι που έκανε αρκετούς να παρατηρήσουν ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου φαίνεται να ρίχνει τους τόνους.

Πιθανόν, για την ηγεσία να ήταν ακόμη καλύτερα αν όλοι συμφωνούσαν σε όλα ομόθυμα, ωστόσο αναγνωρίζεται ότι «αυτά έχουν τα πολυσυλλεκτικά κόμματα».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας καλού κακού αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί σε αρκετά απ’ όσα ακούστηκαν το διήμερο και να στείλει τα μηνύματά του, ειδικά με την τοποθέτησή του στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Συνοπτικά, ζήτησε ενιαία έκφραση, ειδικά εν όψει των εκλογών, περισσότερη δράση και λιγότερα λόγια, συναίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο κόμμα εξουσίας που θα βρίσκεται στην κυβέρνηση αύριο και επομένως η αξιοπιστία του κρίνεται διαρκώς και απ’ όσα λέει στην αντιπολίτευση.

Κόμμα διακυβέρνησης, όχι εσαεί αντιπολίτευση

Πιο αναλυτικά:

Το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας προς το εσωτερικό, πιο ειδικά στην μειοψηφία για ορισμένα θέματα, αλλά και γενικότερα σε όλο το σώμα (καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν «φάλτσα» και από την πλευρά βουλευτών της πλειοψηφίας), ήταν ότι σαφώς οι διαφορετικές απόψεις θα υπάρχουν και θα εκφράζονται και το κόμμα θα συνεχίσει να είναι ένας ζωηρός και ανήσυχος οργανισμός, αλλά καλό είναι αυτή η ενέργεια να στρέφεται στην εξωστρέφεια και στη δράση για την στήριξη της κοινωνίας. Εσωτερικά, ζήτησε πειθαρχία, συλλογικότητα και σεμνότητα, και καταδίκασε συμπεριφορές που αποπνέουν «παραγοντισμό» και «μίζερο φραξιονισμό», προσωπική στρατηγική, κλπ.

Την Κυριακή λίγο πιο επιθετικά τόνισε σε σχέση με την δημόσια παρουσία των στελεχών που βγαίνουν στα μέσα, ότι όλοι πρέπει να έχουν στο νου τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση σύντομα και δεν έχει στρατηγική «να είναι απλώς δεύτερο κόμμα που θα διατυπώνει τις ωραίες του απόψεις».

Η παραπάνω αναφορά θυμίζει κάτι από τις αιχμές που έχουν ακουστεί κατά καιρούς από μερίδα της πλειοψηφίας, ότι δηλαδή η Ομπρέλα συμπεριφέρεται σα να προτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην αντιπολίτευση για να μην «λερωθεί» ξανά από τους καταναγκασμούς της διακυβέρνησης.

Η απάντηση για το ΝΑΤΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας το έθεσε ως ζήτημα αξιοπιστίας φέρνοντας το παράδειγμα της εναντίωσης της Ομπρέλας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος προς τον Θοδωρή Δρίτσα που νωρίτερα το πρωί της Κυριακής είχε αναφερθεί σε αυτή τη διαφοροποίηση της μειοψηφίας από την κεντρική γραμμή, όπως και άλλοι σύντροφοί του κατά τη διάρκεια του διημέρου.

Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως αφού ως κυβέρνηση δεν θα βάζαμε βέτο σε κάτι που είναι απόφαση αυτών των δύο Ευρωπαϊκών χωρών και είναι μια δική τους απόφαση που και η εκεί αριστερά την στηρίζει για ποιο λόγο να τροφοδοτούμε διαιρέσεις «περί όνου σκιάς».

Κι ακόμα επικαλέστηκε την περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας για την οποία είπε πολύ χαρακτηριστικά τα εξής: «η Συμφωνία των Πρεσπών, μη γελιόμαστε, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, βασίστηκε σ’ ένα πράγμα: Είχε ως προϋπόθεση, την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αγαπήσαμε το ΝΑΤΟ εμείς ποτέ; Όχι. Αλλά πολύ ευθέως και πολύ ρητώς και πολύ σαφώς είπαμε στους βόρειους γείτονές μας ότι ‘’αν αυτή είναι η επιλογή σας, μετά χαράς να μπείτε’’».

Ένα άλλο στοιχείο κριτικής από την πλευρά της Ομπρέλας στο οποίο έδειξε να απαντά ο Αλέξης Τσίπρας είναι η θέση ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει στις εκλογές με μοναδική ατζέντα την ακρίβεια, αλλά να θέτει όλα τα ζητήματα ακόμη κι αν αφορούν ιδεολογικές μάχες, μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπερασπίζεται τις απόψεις του ακόμη κι αν αυτές δεν είναι πλειοψηφικές στην κοινωνία. Από την Ομπρέλα, σημειωτέον, εμφανίζονται ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να ενσωματώνει μια από τις θέσεις τους, την ανάγκη να πρωτοστατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναπτυχθεί φιλειρηνικό κίνημα που θα πιέζει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που θεωρούν ότι ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες των νέων και παραγωγικών ηλικιών.

Ζήτησε επιθετική παρουσία στην ατζέντα της Οικονομίας

Στα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να αντιτείνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τοποθετείται άνετα (και με περηφάνια για τη δική του πολιτική συμμαζέματος των δημόσιων οικονομικών) και πάνω σε μια πιο «ρεαλιστική» ατζέντα και συγκεκριμένα στην Οικονομία. Υποστήριξε πως αν και ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι είναι το δικό του προνομιακό γήπεδο, στην πραγματικότητα και εκεί αποτυγχάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει αυτό να το αναδεικνύει. Ως ενδεικτικά θέματα αυτής της ατζέντας ανέφερε την άνοδο των δεκαετών ομολόγων, και το θέμα της ένταξης σε επενδυτική βαθμίδα για την οποία έκανε την πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να την επιτύχει η κυβέρνηση, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και το κυβερνητικό σέρβις σε funds και….servicers σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

«Δε μιλάνε τα μέσα γι’ αυτή την εικόνα», είπε «οφείλουμε όμως εμείς να την ξέρουμε αυτή την εικόνα. Και όποτε βγαίνουμε στα Μέσα να μην απαντάμε στο γνωστό ερώτημα ‘’ναι, αλλά τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις και πώς και τι’’. Εδώ τα προβλήματα, τα στοιχεία, τα δεδομένα, οι αριθμοί. Θ’ απαντήσει κανένας σ’ αυτά τα δεδομένα;».

Καμένη γη

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να επαναφέρει το επιχείρημα της καμένης γης, έστω κι αν το χρησιμοποίησε για να υποβαθμίσει την ανησυχία που εκφράστηκε στην συνεδρίαση για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει δυναμική με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν σημείωσε και τις δύο μέρες ότι ακόμη και ο προεκλογικός αγώνας δε θα είναι περίπατος, με την αιχμή ότι αναμένει unfair συμπεριφορές από τον αντίπαλο, εν τούτοις την Κυριακή τόνισε ότι «το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές. Το δύσκολο θα είναι να διαχειριστούμε το χάος που θ’ αφήσουν πίσω οι ‘’άριστοι’’ που διαχειρίστηκαν για τρία χρόνια τις τύχες της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου για ντίζελ κίνησης: Αν και εφόσον υπάρξει παρέμβαση, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση

Και τρίτη βουλευτής αποχώρησε από το ΜεΡΑ25

Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό – Θεοδωρικάκος: Στην δημοσιότητα τα ονόματα όλων των εμπλεκόμενων (Video)

Keywords
τσιπρας, συριζα, κομμα, εν λόγω, αλέξης τσίπρας, μμε, σημαίνει, δραση, νατο, εκλογες, δεη, funds, ηρακλης, δημοσκοπηση, video, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, βγαινουν, το θεμα, αιχμη, δανεια, ηγεσια, θεμα, μμε, οικονομια, ονοματα, ουκρανια, πλαισιο, αγωνια, ανοιξη, ατζεντα, βετο, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γηπεδο, δευτερο, δυνατοτητα, δικη, διημερο, ειπε, εκφραση, ενεργεια, εν λόγω, εξωστρεφεια, εσαει, ευκλειδης, θυμιζει, εικονα, κυβερνηση, λογια, λογο, μηνυματα, μητσοτακης, νατο, ντιζελ, ομπρελα, ουσιαστικα, πειθαρχια, προβληματα, πρωι, συγκεκριμενα, συντομα, σωμα, τρια, τριτη, χαος, αγωνας, δικαιωμα, ειπαμε, κυριακη, σημαίνει, funds, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Υπενθύμισε, ΣΥΡΙΖΑ,tsipras, ypenthymise, syriza