Τσίπρας στο συνέδριο του SPD: Ήρθε η ώρα να συναντηθούν η Αριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία

Πιο καταστροφική η έξοδος από το Ευρώ από το τρίτο μνημόνιοΠολιτική

Την ανάγκη συνάντησης των ρευμάτων της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς και των Οικολόγων, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του SPD που διεξάγεται στο Βερολίνο.

«Σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα

κάνει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά»

Το παράδειγμα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι δυστυχώς, παράδειγμα προς αποφυγή, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διότι, όπως είπε, «διεξάγει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά, αρνούμενη να συναινέσει ακόμα και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είναι σημαία για τον προοδευτικό χώρο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η συνάντηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θα τεθεί ως ζήτημα από τα κάτω, από τη βάση.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά πρέπει να συναντηθούν, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη»

Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά Αριστερά πρέπει να συναντηθούν, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που εφορμούν στη δική μας κοινωνική βάση», είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να κάνουμε αυτό το βήμα. Διότι πρωτίστως απαιτείται αυτοκριτική. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί»

«Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί», είπε ο κ. Τσίπρας και προς την κατεύθυνση πρότεινε:

Να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση, πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ενα συνεκτικό πρόγραμμα, στοχευμένο και εφαρμόσιμο.

Μια νέα χάρτα δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της νέας γενιάς.

«Η υπαναχώρηση της Σοσιαλδημοκρατίας από τις ιδρυτικές της αρχές και αξίες είχε απογοητευτικά αποτελέσματα»

Η απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική, η αριστερά δείχνει ότι χάνει τη βάση της, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε και σημείωσε: «Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη. Είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη».

«Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων»

«Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Χωρίς αλόγιστες σπατάλες αλλά επενδύοντας ουσιαστικά, στους τομείς εκείνους που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία», πρόσθεσε.

«Τον Ιούλιο του 2015 αποφάσισα με καθαρό μυαλό εκτιμώντας τις συνέπειες για τις κοινωνικές δυνάμεις που υπερασπίζεται η αριστερά»

"Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται", είπε ο κ. Τσίπρας.

"Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού", επισήμανε και συνέχισε: "Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν να δύσκολο συμβιβασμό.

Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό : Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών.

Και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο".

Πρόσθεσε πως "αυτό το καταφέραμε έχοντας ταυτόχρονα μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, έχοντας πετύχει την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι.

¨Έχοντας θεσπίσει το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση.

Έχοντας στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος,

Έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εγγυάται ένα βιώσιμο και δίκαιου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Έχοντας επαναφέρει τη κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δεν είχαν δασκάλους μέχρι τη μέση της χρονιάς και αντί για βιβλία έκαναν μαθήματα με φωτοτυπίες".

"Αυτή είναι η δική μας επιτυχία", υπογράμμισε.

«Επιτυχία δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια»

"Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.

"Αρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική", παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης συζήτησαν Τσίπρας-Σολτς στο Βερολίνο

«Απέναντι σε νεοφιλελευθερισμό και ακροδεξιά κανείς δεν μπορεί μόνος να δώσει λύση» γράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας ότι με την Κ. Κίππινγκ και τον Α. Κόστα συζήτησαν την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να επικρατήσει η δημοκρατία και η ελπίδα.

«Απέναντι σε νεοφιλελευθερισμό & ακροδεξιά κανείς δεν μπορεί μόνος να δώσει λύση. Εχτές με την συμπρόεδρο του die Linke, K.Κίππινγκ και σήμερα με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Α. Κόστα, συζητήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, για να επικρατήσει η δημοκρατία & η ελπίδα» έγραψε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας μίλησαν για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο twitter.

"Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, στο Βερολίνο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο", έγραψε ο κ. Τσίπρας στο twitter.

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».

Θερμή υποδοχή

Με θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου η πρόεδρος του SPD Άντρεα Νάλες, έκανε από το βήμα ξεχωριστή αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Και οι δύο πρωθυπουργοί κάθισαν στην πρώτη σειρά και όταν ακούστηκε το όνομα του Αλέξη Τσίπρα το ακροατήριο ξέσπασε σε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Νωρίτερα η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα, όταν έφτασε στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου του SPD.

Οι δυο τους συνομίλησαν για λίγο και ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

ΑΠΕ

Αλέξης ΤσίπραςSPDΒερολίνοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα