Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Απευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό και δημοψηφίσματα

"Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή και θα μας οδηγούσε σε fail state»ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στίγμα της ρεαλιστικής προσαρμογής στα μνημονιακά δεδομένα που όμως πλέον συνοδεύεται από την προοπτική της ανάπτυξης, επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, όπου μίλησε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας

από την στρατηγική της πολύμηνης διαπραγμάτευσης το 2015, η οποία επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω των αποκαλύψεων Βαρουφάκη στην "επέτειο" του δημοψηφίσματος, μέχρι τη συμφωνία με την Cosco, την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, τις τηλεοπτικές άδειες, το Ελληνικό, την Ζήμνες, την Μέρκελ και τον Ομπάμα.

Αναφερόμενος στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι πλέον πιο ρεαλιστής και πιο πραγματιστής χωρίς όμως να έχει εγκαταλείψει τις αξίες του. Ωστόσο είπε υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα από τη θεωρία στην πράξη της διακυβέρνησης και πλέον αυτό που επιδιώκει είναι να δίνει λύση στα προβλήματα προς όφελος όσων εκπροσωπεί το κόμμα του και η κυβέρνηση. Η προσαρμογή στον "ρεαλισμό" είναι το βασικό μήνυμα τόσο προς την κοινωνία - καθώς όπως είπε η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι "επώδυνη" για ένα τμήμα του ελληνικού λαού, ωστόσο "πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί" - όσο και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος καθώς όπως είπε πλέον η αριστερά δεν είναι οι "ακτιβισμοί" και διαμαρτυρία αλλά η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της, καθώς όπως είπε ενώ είναι ένα κόμμα εξουσίας που κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια κι έχει ευθύνες, πλέον δεν έχει στρατηγική κι έχει μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας που αντιτίθεται συνολικά σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση.

Αξίζει να επισημανθεί η αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση καθώς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον θέλουν να σκέφτεται την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ως προς το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός λέγοντας ότι "θέλει συζήτηση" και ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιθυμεί τη δυαρχία διότι αυτή δεν είναι εποικοδομητική. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο σύνταγμα, με "συμβουλευτικό" όμως χαρακτήρα, καθώς δεν προβλέπεται από το νομοθέτη. Επίσης αναφέρθηκε στο "ωριμο" της συγκυρίας για κλειστές κοινοβουλευτικές θητείες, καθώς όπως είπε είναι "είναι ώριμο να υπάρχει στη χώρα σταθερή περίοδος κυβερνησεων".

Σε ό,τι αφορά το "καυτό" θέμα της επικαιρότητας, αυτό της δίκης της Ζήμενς, υπαερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης λέγοντας ότι ο γερμανικός κολοσσός "παντου διεφθειρε και κάποιοι σε άλλες χώρες μπηκαν στη φυλακή, κάποιοι πλήρωσαν. Και εδώ κάποιοι τα κάνουν πλακάκια για να συγκαλυφθεί η υπόθεση. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, ναι αλλά όχι τους επίορκους δικαστές".

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε:

Για τον 1,5 χρόνο διακυβέρνησης

"Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία.

Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης.

Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία.

Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου.

Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα.

Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας".

Για αξιολόγηση

"Περάσαμε τον δύσκολο κάβο (της αξιολόγησης) με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πληγές που αναμφισβήτητα υπάρχουν και πρέπει να προβληματίσουν.

Σήμερα, όμως, υπάρχει πραγματική προοπτική και όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε".

Για συνέπειες Grexit και χρέος

"Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης.

Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του.

Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα είναι το χρέος".

Για προετοιμασία κι Ευρώπη

"Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη.

Οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές.

Η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει.

Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά".

Για Grexit

"Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη.

Γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι".

Για βοήθεια από Ρωσία - Κίνα

"Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες.

Εξάλλου δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης απο εκεί".

Για Plan B και στρατό

"Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B".

Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης".

Για COSCO

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.

"Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης", υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης".

Για πλεονάσματα κι επενδύσεις

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά, να πάνε καλά -όπως πάνε- τα έσοδα, ώστε να χαλαρώσει η φορολογία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την οικονομία.

Ως προς το θέμα των πλεονασμάτων υπογράμμισε πως το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε και πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων και πρέπει να δημιουργήσει και άλλα, μιλώντας για φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές και για ταχύτερη δικαιοσύνη, για να σχολιάσει ότι χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, "όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα". Επίσης είπε ότι χρειάζεται καταπολέμηση της διαφθοράς και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο με τον αναπτυξιακό νόμο δίνεται για 12 χρόνια. Στοχεύουμε, τόνισε, σε επενδυτές που θα θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο.

Έχουμε κάνει σφάλματα, άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη ΝΔ

Κριτική στη στάση της ΝΔ και της αντιπολίτευσης γενικότερα άσκησε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε "κόμμα διαμαρτυρίας" τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία και ότι έχει συνολική αντίθεση χωρίς στρατηγική και πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ζητούν εκλογές. Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών. Απέκρουσε τις κατηγορίες για "βόλεμα" κομματικών, λέγοντας ότι "οι προηγούμενοι τις μοίραζαν εξόφθαλμα με το 4-4-2", ενώ π.χ. η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

"Κανείς δεν κατάφερε να ακουμπήσει το δάχτυλό του "επί τον τύπο των ήλων". Το "τέσσερις άδειες" προέκυψε από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον.

Είπαμε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως. Ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί και με τον αριθμό των εργαζομένων, κοστίζει γύρω στα 150 εκατομμύρια. Από εκεί βγήκε το "τέσσερα".

Ένα μεγάλο κανάλι έχει μετόχους που δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ.

Μακριά από μας η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε".

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

"Ωριμη η σκέψη για απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και νομίζω πως το θέλει ο ελληνικός λαός. Η δυαρχία δεν είναι εποικοδομητική, αλλά στο πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη που δημιουργεί κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία μπορούμε να συζητήσουμε τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.

Δεν σκέφτομαι δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, δεν προβλέπεται από τον νομοθέτη, συμβουλευτικά ίσως, αλλά αυτό είναι δεύτερη και τρίτη σκέψη.

Ώριμο είναι και το να υπάρχει στην χώρα σταθερή θητεία κυβερνήσεων".

Για τον εκλογικό νόμο

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και πως "τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος". Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.

Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως "η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση" και ότι "σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν". Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.

Ανέφερε ότι χρειάζεται απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση, ότι έχει κόστος και πως όμως εντάσσεται σε ένα συνολικό όραμα που έχει για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και πως "εμείς κάνουμε το καθήκον μας". Σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ότι δεν κάνει μικροϋπολογισμούς η κυβέρνηση, αλλά ότι πάει τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που έγιναν με τα άλλα κόμματα: Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, αν και δεν το αποκλείει και ότι πάντως δεν είναι αυτό το βασικό θέμα.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: "Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα" και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.

Για κόσμο και δίκες

"Η επαφή μου με τον κόσμο δεν έχει αλλάξει. Βεβαίως δεν είναι η "ερωτική σχέση" όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, αλλά η σχέση υπάρχει. Θα κερδίσουμε αυτόν τον κόσμο με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, το φθινόπωρο του '19.

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα περνάει δύσκολα, ο κόσμος δεν ανέχεται την αδικία.

Κάποιοι τα κάνουν πλακάκια για να αναβάλλονται οι δίκες. Κάποιοι πρέπει να πουν την γλώσσα της αλήθειας και να λειτουργήσουν με λογική αυτοκάθαρσης".

Για ΔΝΤ

"Είχαμε σημαντικές νίκες αλλά και υποχωρήσεις. Το ΔΝΤ απομονώθηκε. Έτσι είναι η ζωή, το θέμα είναι να μην χάσεις τον προσανατολισμό σου".

Για ΝΑΤΟ

"Καλά κάναμε και ζητήσαμε την συνδρομή του ΝΑΤΟ, στις δύσκολες στιγμές για την χώρα αφήνεις στην άκρη τις όποιες ιδεοληψίες σου.

Με την παρουσία του ΝΑΤΟ περιορίστηκαν οι προσφυγικές ροές, και υπάρχουν ζητήματα στην άλλη πλευρά".

Για ελληνοτουρκικά

"Πέρυσι δεν φθάσαμε κοντά σε νέα Ίμια, ήταν σοβαρό το γεγονός, αλλά δεν φθάσαμε κοντά σε νέο επεισόδιο, ήταν κάποιοι πρόσφυγες που έφθασαν σε νησί και εκατέρωθεν υπήρχαν σκάφη της ακτοφυλακής, ελληνικά και τουρκικά. Τελικά έπεσαν στην θάλασσα προς την ελληνική πλευρά και τους περισυλλέξαμε.

Ήταν οι ώρες που ψηφίζαμε στην Βουλή την συμφωνία και νομίζοντας ότι θα υπήρχαν λίγες ώρες ανάπαυσης και σε μερικές ώρες ήμασταν πάλι στο πόδι".

ΤσίπραςδημοψηφίσματαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, fail, σκαι, δημοψηφισμα 2015, μερκελ, λύση, συνταγμα, σαμαρας, χρεος, ρωσία, ελλαδα, νεα δημοκρατια, εκλογες, υγιές, ΔΝΤ, νατο, νέα, βουλη, video, popular, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, φορολογια 2013, εκλογες 2015, αξιολογηση, η ζωη, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, δανεια, εικονες, εξοδος, θαλασσα, θεμα, θητεια, ιμια, κινα, νησι, οικονομια, περιοδος, πλακακια, σκαι, τυχη, ωρα, αγορα, αδικια, ατυχια, βοηθεια, γεγονος, γινεται, γινονται, γλωσσα, δαχτυλο, δωσει, δριτσας, εγινε, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, ευρωπη, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, θεωρια, κυβερνηση, κυκλος, κομμα, λαθος, λειτουργια, λεωφορος, λύση, μαυρο, μειωση, μυαλο, νατο, οραμα, οφελος, περιβαλλον, πλιατσικο, πουτιν, προβληματα, ροες, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σκαφη, στιγμα, τμημα, τριτη, φυλακη, φθινοπωρο, φορολογια, ωρες, εφαρμογη, ελληνικα, fail, χωρα, κολοσσος, μελετη, μοιαζει, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, πληγες, popular, θεσεις, υγιές, βεβαιως
Τυχαία Θέματα