Τσίπρας: Συντηρεί την πίεση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Αιχμές για τις διαφοροποιήσεις στην κορυφή της κυβέρνησης

Μπορεί το βασικό μενού στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό κατά την τελευταία μέρα που τον λόγο πήραν οι αρχηγοί να ήταν κυρίως η υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επιμείνει και στα εθνικά ζητήματα με αφορμή τα πρόσφατα (δυσμενή) αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής.

Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις στη Βουλή

αναγκαστικά τυγχάνουν μεγαλύτερης προβολής στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έδειξε ότι δεν αφήνει να προσπεραστεί το απογοητευτικό αποτέλεσμα της συνόδου και επιδίωξε να εκθέσει την κυβέρνηση στο ευαίσθητο για τα εθνικά θέματα ακροατήριό της, κατηγορώντας την ουσιαστικά για παλινωδίες, υποχωρητικότητα και ενδοτικότητα, αλλά και απουσία στρατηγικής έως και «ανεμελιά». Άλλωστε αυτό ήταν το βασικό μοτίβο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία σχολίασε το αποτέλεσμα της συνόδου, δανειζόμενος τη φράση του πρωθυπουργού περί ανέμελης στιγμής για την προ ημερών βόλτα στην Πάρνηθα: «Ανέμελος στην Ελλάδα με την πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη με την Τουρκία». Στην ανακοίνωση αυτή η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές ήττες των τελευταίων δεκαετιών».

Παράλληλα, στόχος ήταν να καταδείξει τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ουσιαστικά την απόσταση – αν όχι και κόντρα – που καταγράφεται από το καλοκαίρι στο παρασκήνιο, και πλέον όχι μόνο, μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ όσον αφορά τους χειρισμούς και τις κατευθύνσεις περί τα εθνικά. Εν ολίγοις, να καταδείξει ότι η στάση της κυβέρνησης στα εθνικά δεν είναι ενιαία με ό,τι κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτό για τα εθνικά συμφέροντα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Ξεχώρισε Δένδια

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με πολλή προσοχή τα επεισόδια αυτής της διαφοροποίησης τους τελευταίους μήνες. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα κατά την προχθεσινή ομιλία του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον οποίο ξεχώρισε από τον Μητσοτάκη, για να του πιστώσει ότι «πραγματικά προσπάθησε» να εξηγήσει τι συμβαίνει κόντρα στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή «έγινε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός». «Κανένα βήμα προς τα εμπρός δεν έγινε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αντιθέτως «έγιναν τεράστια βήματα προς τα πίσω. Χτες μας λέγατε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, σήμερα έρχεστε να μας πείτε πως δεν γινόταν αλλιώς με τον συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε τον Δένδια και στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Κρήτη: «Σας ζητήσαμε», είπε, «όταν το τουρκικό ερευνητικό έφτασε έξι μίλια από το Καστελλόριζο, να προχωρήσετε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, (…) σας ζητήσαμε να κάνετε πράξη αυτό που είχε αναγγείλει ο υπουργός των Εξωτερικών σας, τη μέρα της συζήτησης εδώ στη Βουλή, για την επικύρωση της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (…) και έβγαιναν για αυτό που εσείς είχατε προαναγγείλει διάφοροι άλλοι υπουργοί σας, όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας με σκαιότατους όρους και χαρακτηρισμούς περί εθνικισμού».

Επιπλέον στην ανακοίνωση - αποτίμηση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εξέδωσε τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η αιχμή για τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ που ο πρωθυπουργός πέταξε στην κάλαθο των αχρήστων, συναινώντας άνευ όρων και προϋποθέσεων σε Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο.

«Σε σχέση με την πολυμερή Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο: σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ που δεν έχουν διαψευστεί, η Ελλάδα προέβη σε διαβήματα στα κράτη - μέλη Ε.Ε. τονίζοντας ότι θα συναινέσει στην πραγματοποίηση της Διάσκεψης μόνο αν τερματιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει η Διάσκεψη χωρίς όρους και εγγυήσεις;» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Όχι» σε λευκή επιταγή

Τα παραπάνω, δηλαδή οι παραπομπές εκ μέρους του Τσίπρα στις κυβερνητικές παλινωδίες και τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, φαίνεται να διαμορφώνουν και ένα επιχείρημα από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης που, σχηματικά, λέει ότι «όταν στην κυβέρνηση οι αρμόδιοι παράγοντες δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους και αντιθέτως εμφανίζονται φαινόμενα αλληλοϋπονόμευσης σε τόσο κρίσιμα θέματα, πώς είναι δυνατόν να ζητείται η συναίνεση της αντιπολίτευσης»;

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί περαιτέρω και το επιχείρημα - αίτημα για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και χάραξη εθνικής στρατηγικής: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εθνική στρατηγική. Ούτε κι εμείς θα δεχθούμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα είναι εκεί για να επικυρώσει εκ των υστέρων τις όποιες αποφάσεις σας».

Στην ίδια περίπου βάση τεκμηρίωσε και την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις καταψηφίζει, αλλά δεν δίνει και λευκή επιταγή όσο η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη αμυντική στρατηγική.

Από εκεί και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός στην προσφυγή στη Χάγη υπό όρους και προϋποθέσεις και την επίλυση του Κυπριακού. Μιλώντας μάλιστα συνολικά εξ ονόματος των προοδευτικών δυνάμεων σημείωσε πως αυτές θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μια έντιμη λύση με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ χωρίς εκβιασμούς. Περαιτέρω τόνισε πως:

«Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας.Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στην Κύπρο».

Κλείνοντας την ενότητα αυτή, την οποία, όπως προαναφέραμε, προέταξε στην ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην ποντάρει στην προσδοκία «ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει ή θα συγχωρέσει την αποτυχία σας και στα εθνικά θέματα επειδή περνάει δύσκολες μέρες τώρα, επειδή ζει μέσα στον φόβο και στην ανασφάλεια λόγω της πανδημίας». Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, κατέληξε, «θα προδιαγράψουν σε πολύ σημαντικό βαθμό το μέλλον της θέσης και του ρόλου της χώρας μας σε μια δύσκολη περιοχή».

ΚυβέρνησηΣΥΡΙΖΑΤσίπραςΑΟΖΕλληνοτουρκικάΔένδιαςΜητσοτάκηςIssue: 2156Issue date: 17-12-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα