ΤτΕ: Εύσημα Στουρνάρα στην κυβέρνηση - Πρόβλεψη ανάπτυξης 2,4%+2,5% στην επόμενη διετία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Ανάπτυξη 2,4% για το 2020 και 2,5% για το 2021 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 1,9%. 

Εντούτοις, η καταναλωτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με σχετικά ήπιους ρυθμούς, καθώς τα νοικοκυριά αναμένεται να χρησιμοποιήσουν μέρος της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος για την αποπληρωμή χρεών, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η αποταμίευση.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η Τράπεζα

της Ελλάδος εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

Η ΤτΕ στην "Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019" που υπέβαλε σήμερα ο διοικητής της Γ. Στουρνάρας στον Πρόεδρο της Βουλής , αποδίδει εύσημα στην Κυβέρνηση επισημαίνονται ότι "έχει πραγματοποιήσει ένα δυναμικό ξεκίνημα και εφαρμόζει ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών, εστιάζοντας στην επανεκκίνηση ήδη εγκεκριμένων εμβληματικών επενδυτικών έργων, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και στη μείωση της φορολογίας. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει έως τώρα κρίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβαδίζουν με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια."

Η ΤτΕ διαβλέπει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί, ενώ σε ό,τι αφορά το εγχώριο περιβάλλον, εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιβράδυνσης της ανάκαμψης εξαιτίας του αρνητικού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος ενέχει τον κίνδυνο να επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση και να καθυστερήσει η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Αντιθέτως, υπογραμμίζει ότι η ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η άμεση ή/και έμμεση μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και η ταχύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθιστούν πιθανή μια θετικότερη του αναμενομένου έκβαση για την οικονομική ανάπτυξη.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα επισημαίνεται ότι η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει βελτιωθεί. Ωστόσο επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων" δεν επαρκεί το σχέδιο "ΗΡΑΚΛΗΣ", υποστηρίζοντας ότι πέραν της εφαρμογής του σχεδίου "Ηρακλής", θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση είναι επίσης ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση των καθεστώτων αφερεγγυότητας και πτώχευσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

 

Τράπεζα της ΕλλάδαςανάπτυξηΗρακλήςΓιάννης ΣτουρνάραςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα