Τυνησία: Ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες σε ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

ΚΟΣΜΟΣ

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις συγκρούσεις μεταξύ μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και διαδηλωτών στην Τμπάρμπα της Τυνησίας, ανέφεραν ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας και κάτοικοι της πόλης, καθώς οι διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, τις αυξήσεις των φόρων και τις πολιτικές

λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση εξαπλώνονται στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε στα επεισόδια που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Τμπάρμπα, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, δήλωσε το στέλεχος των σωμάτων ασφαλείας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας επενέβησαν όταν νεαροί προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε ένα κυβερνητικό κτίριο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Άλλοι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το τυνησιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP.

Η Τυνησία, η οποία έχει χαρακτηριστεί από δυτικούς παρατηρητές το μόνο παράδειγμα δημοκρατικής επιτυχίας μεταξύ των χωρών όπου ξέσπασαν οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης το 2011, δοκιμάζεται από οικονομικά προβλήματα που δεν σταματούν να βαθαίνουν.

Η οργή των πολιτών γενικεύθηκε αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από 1ης Ιανουαρίου θα αυξάνονταν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, διαφόρων αγαθών, των φόρων στα αυτοκίνητα, στις τηλεφωνικές κλήσεις, στις συνδρομές σε πάροχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο, στις διαμονές σε ξενοδοχεία και άλλα είδη, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές.

Ο προϋπολογισμός του 2018 αυξάνει επίσης τους δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά, όπως τα καλλυντικά, και σε ορισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Η τυνησιακή οικονομία βυθίστηκε σε κρίση μετά την εξέγερση του 2011 και δύο πολυαίμακτες τζιχαντιστικές επιθέσεις το 2015 που έπληξαν τον τουρισμό, έναν κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας που εισφέρει το 8% του ΑΕΠ. Η Τύνιδα δέχεται πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εφαρμόσει ταχύτερα μεταρρυθμίσεις προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα της Δευτέρας σε τουλάχιστον 10 πόλεις της Τυνησίας. Σημειώθηκαν εξάλλου επεισόδια σε μια συνοικία της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ήδη διαλύσει μικρού μεγέθους κινητοποιήσεις στην Τύνιδα αργά το βράδυ της Κυριακής κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Τη Δευτέρα εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στους δρόμους της πόλης Σίντι Μπουζίντ της κεντρικής Τυνησίας, του λίκνου της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, για να καταγγείλουν την ακρίβεια και τις αυξήσεις των φόρων.

Η μείωση των ροών τουριστών και η έλλειψη ξένων επενδυτών αύξησαν το έλλειμμα κατά 23,5% σε ετήσια βάση τους πρώτους 11 μήνες του 2017 στα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Οι ανησυχίες για το έλλειμμα πλήττουν το δηνάριο, με το τυνησιακό εθνικό νόμισμα να υποχωρεί σε μια ισοτιμία 3,011:1 έναντι του ευρώ, για πρώτη φορά πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 3 δηναρίων, όπως επισήμαναν παράγοντες της χρηματαγοράς. Το τυνησιακό νόμισμα αναμένεται να υποστεί περαιτέρω εξασθένιση, σύμφωνα με τον Μουράντ Χάταμπ, έναν τυνήσιο ειδικό στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

«Η απότομη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου απειλεί να βαθύνει το εμπορικό έλλειμμα και να καταστήσει την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων για το χρέος ακριβότερη, κάτι που θα επιτείνει τις οικονομικές δυσχέρειες της Τυνησίας», εξήγησε.

Ο Χάταμπ προεξόφλησε ότι το δηνάριο θα πέσει κι άλλο έναντι του ευρώ τους επόμενους μήνες εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για ξένο συνάλλαγμα και το ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν μείζονες επεμβάσεις από πλευράς των αρχών.

Η κεντρική τράπεζα της Τυνησίας διαψεύδει ότι σκοπεύει να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος αλλά ο Χάταμπ έκρινε πως οι εξελίξεις της Δευτέρας δείχνουν πως έχει ήδη πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην «ακήρυκτη ελεύθερη διακύμανση» του δηναρίου.

Το ασθενέστερο δηνάριο θα αυξήσει κι άλλο τα κόστη των εισαγόμενων τροφίμων την ώρα που ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 6,4% τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, από το 6,3% που καταγραφόταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

ΤυνησίαδιαδηλώσειςθύματαλιτότηταHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα