Τζαμί Βοτανικού: Μήνυμα αδελφοσύνης από τον ιμάμη Ζακί - Οι Ελληνες θα καταλάβουν και με τη βοήθεια του Αλλάχ θα ζήσουμε ειρηνικά» (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

 

Ευγενικός και μετρημένος, με μια πραότητα στο πρόσωπο και στην ομιλία του που ταιριάζει απόλυτα σε θρησκευτικό εκπρόσωπο, ο Μοχάμεντ Ζακί, ο πρώτος επίσημος ιμάμης της χώρας στο τζαμί του Βοτανικού, έχει μόλις τελειώσει το κάλεσμα των πιστών και την προσευχή.

Κινείται αθόρυβα, ευλαβικά θα έλεγε κανείς, μέσα στον αχανή χώρο του ισλαμικού τεμένους, που άνοιξε και επίσημα τις πύλες του δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου της τότε υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττας Γιαννάκου.

Έχει νυχτώσει και παρά την κούραση της ημέρας δείχνει να έχει απόλυτο

αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους», είναι τα πρώτα λόγια και η συζήτηση ξεκινά.

Ο Μοχάμεντ Ζακί, έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου του, επιλέγει πολύ προσεκτικά τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του. «Θέλω να πω στους πιστούς ότι το τέμενος λειτουργεί, σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας και θα λειτουργεί μέχρι να γίνουν τα εγκαίνια, όποτε αυτό καταστεί εφικτό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», λέει με ήρεμη φωνή και σε άπταιστα ελληνικά ο 49χρονος ιμάμης, ο οποίος ζει στη χώρα μας εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Οι ευχές του ιμάμη για τους Έλληνες και την Ελλάδα

Η ευχή που κάνει, στη συνέχεια, «να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο» ακούγεται ως κλισέ, αλλά είναι στ' αλήθεια; Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο οι λέξεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει, με απόλυτο τρόπο, ότι δεν επιθυμεί και ούτε έχει την άδεια από το διοικητικό συμβούλιο του ισλαμικού τεμένους να μπει σε τέτοιες συζητήσεις. Περιορίζεται να πει: «Να είναι καλά η Ελλάδα, οι Έλληνες και το ελληνικό κράτος που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία να έχουμε έναν χώρο λατρείας, να ερχόμαστε εδώ ήσυχα και να κάνουμε την προσευχή μας με ηρεμία».

Οικονομικός μετανάστης, ήρθε στη χώρα μας πριν από 25 χρόνια. Όπως λέει, έχει περάσει τη μισή ζωή του στην Ελλάδα και την άλλη μισή στην πατρίδα του το Μαρόκο. Έλληνας υπήκοος εδώ και χρόνια, δημιούργησε στην Ελλάδα την οικογένειά του και είναι πατέρας τριών παιδιών. Ο μεγάλος του γιος, 19 ετών, σπουδάζει μηχανικός υπολογιστών στην Αθήνα, ενώ και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα μορφωμένος, καθώς έχει κάνει σπουδές στα μαθηματικά και στη θεολογία.

Η επιλογή του στη θέση του ιμάμη υπήρξε απόφαση των μελών του Δ.Σ. του ισλαμικού τεμένους. Σε παλαιότερη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, είχε αναφερθεί στα στοιχεία της προσωπικότητας του Ζακί βάσει των οποίων επελέγη ως ο καταλληλότερος. «Ήταν οι θεολογικές του γνώσεις, η γνώση των ελληνικών, η κατανόηση της εγχώριας πραγματικότητας, η ικανότητά του στη μελωδική απαγγελία του Ιερού Κορανίου και ο σεβασμός που απολαμβάνει ειδικά από την αραβική κοινότητα», είχε πει.

Θέση τιμής και ευθύνης

Ο Μοχάμεντ Ζακί δεν αρέσκεται στο να περιαυτολογεί. Ο πρώτος ιμάμης της χώρας δείχνει σεμνός και λιτός στις τοποθετήσεις του. «Η θέση αυτή είναι τιμή για μένα, για την οικογένειά μου, για τους μουσουλμάνους», λέει και συνεχίζει: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευτυχία. Ταυτόχρονα είναι μια θέση με ειδικό βάρος. Είναι μεγάλη η ευθύνη, αλλά με τη βοήθεια του Αλλάχ θα τα καταφέρουμε. Σιγά-σιγά και με ειρηνικό τρόπο. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει τη θέση μου».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 49χρονος σουνίτης χαίρει της αποδοχής μεγάλης μερίδας Αράβων αλλά και της επίσημης πολιτείας. «Πιστεύω ότι με τους μουσουλμάνους οι Έλληνες έχουν πολύ καλή σχέση και ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Θα ήθελα να στείλω μήνυμα ενότητας στον κόσμο. Πρέπει να σεβόμαστε την πίστη του καθενός. Αυτό ισχύει και για τους χριστιανούς που ζουν σε μουσουλμανικές χώρες. Στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στην Αλγερία υπάρχουν εκκλησίες στις οποίες μπορεί να προσευχηθεί ο χριστιανός», αναφέρει ο πρώτος ιμάμης της χώρας, ο οποίος μιλά άπταιστα γαλλικά, εκτός από ελληνικά και βεβαίως αραβικά.

Το τζαμί λειτουργεί με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού

Η έξαρση της πανδημίας έχει επιβάλει περιορισμούς στην επίσκεψη των πιστών για την αποφυγή συγχρωτισμού. Το τζαμί μπορεί να δέχεται εννέα άτομα στις πέντε προσευχές που πραγματοποιούνται την ημέρα. Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών πήρε απόφαση τα επίσημα εγκαίνια να γίνουν όταν αυτό «καταστεί δυνατόν, σύμφωνα με τις εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας».

Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά, οι μουσουλμάνοι της Αθήνας προσήλθαν για την προσευχή τους. Το τέμενος, που δεν έχει μιναρέ, χτίστηκε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Στον εσωτερικό χώρο η «μιχράμπ» (ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν. Τo κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά, ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά. Με το επίσημο άνοιγμα του τεμένους στον Βοτανικό η πολιτεία επιχειρεί να μπει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία των παράνομων χώρων προσευχής που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και κανόνες ασφαλείας.

Πηγή: iefimerida.gr

Τζαμί Βοτανικούιμάμης ΖακίΈλληνεςΑλλάχειρήνηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα