Τζανάκης για covid στο topontiki.gr: «Περιμένουμε αύξηση των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και των θανάτων»

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι νοσηλεύονται με επιπλοκές από τη λοίμωξη covid-19 σε νοσοκομεία όλης της χώρας, εκ των οποίων 200 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Ενδεικτικό της αύξησης των ιώσεων είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που ξεπερνούν τα  200 άτομα την ημέρα, την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή μια αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων εβδομάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στο πλαίσιο αυτών των δυσμενών συνθηκών, αναπόφευκτη είναι και η αύξηση των θανάτων κυρίως των ανθρώπων άνω των 75 ετών.

Από τους 40 ασθενείς που κατέληγαν κατά μέσο όρο τις προηγούμενες εβδομάδες, ο αριθμός τους ανήλθε πλέον σε 60, όπως αναφέρει η τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

«Δυστυχώς έχουν χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων κυρίως των ηλικιωμένων, που επιβάλλεται να εμβολιαστεί. Αυτή η συνθήκη δημιουργεί μια ιδιαίτερα δυσμενής κατάσταση με συνέπεια να δούμε το επόμενο διάστημα, δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο, εκτίναξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αύξηση των διασωληνώσεων και κατ΄επέκταση και αύξηση των θανάτων κυρίως στους άνω των 75 ετών που δεν είναι εμβολιασμένοι ενώ θα έπρεπε», είπε στο topontiki.gr ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην έξαρση των ιώσεων θα συντελέσει ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους (π.χ. συνεστιάσεις, κέντρα διασκεδάσεις, κλπ) αλλά και τα ταξίδια που έχουν προγραμματίσει να κάνουν πολλοί από εμάς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Προσοχή στις μεγάλες ηλικίες

Τα άτομα άνω των 65 χρόνων και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω σοβαρών παθήσεων (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι κλπ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, νοσηλεία, επιπλοκές.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι το 80% των ατόμων 65 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο εμβολιασμός, όπως φυσικά και η τήρηση των μέτρων υγιεινής. Αλλά σε όσους έχει γίνει υπόδειξη να εμβολιαστούν, είναι απαραίτητος γιατί μειώνει νόσησης και των επιπλοκών της», αναφέρει ο κ. Τζανάκης.

Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, η JN.1, σαρώνει και σύμφωνα με στοιχεία από τις χώρες όπου επελαύνει (Γαλλία, Σουηδία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Σιγκαπούρη κλπ) προκαλεί εκτός από τα συνήθη συμπτώματα στο αναπνευστικό, και στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, εμετό και άλλες ενοχλήσεις.

Τα αντιϊκά φάρμακα

Εξαιρετικά σημαντική για τους ηλικιωμένους αποδεικνύεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η λήψη αντϊικού φαρμάκου τα πρώτα 24ωρα μετά τη μόλυνση. Χάρη στις αντϊικές θεραπείες έχουν αποφευχθεί χιλιάδες νοσηλείες αλλά και θάνατοι στη χώρα μας, καθώς μειώνουν τη θνητότητα κατά 70% στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα αιτήματα για χορήγηση αντιικών χαπιών κατ’ οίκον έχουν εκτοξευθεί σε περισσότερα από 1.100 την ημέρα, σημειώνοντας ρεκόρ από τον Μάρτιο του 2022 που ξεκίνησε δωρεάν η διάθεσή τους στους πολίτες.

Γρίπη-RSV-Στρεπτόκοκκος

Σε δυναμική, αλλά όχι ανάλογη με εκείνη που χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό, βρίσκεται η κυκλοφορία της εποχικής γρίπης και του ιού RSV.

«Και οι δύο ιοί αποτελούν σοβαρή απειλή για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ωστόσο είναι σημαντικό ότι για τη γρίπη υπάρχει η δυνατότητα του εμβολίου, και αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα», μας είπε ο καθηγητής.

Συνολικά, έχουν εμβολιαστεί 2,5 εκατ. άτομα, αριθμός χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των πανδημικών ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ οι γριπώδεις συνδρομές έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τέσσερα σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε και ένας θάνατος. Συνολικά έχουν καταγραφεί 18 νοσηλείες σε ΜΕΘ, εκ των οποίων είχαν θανατηφόρο κατάληξη. Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται και η κυκλοφορία του RSV όσο και του στρεπτόκοκκου.

Μην ξεχνάτε τα μέτρα προστασίας

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καραντίνα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός και άλλες ιώσεις που μπορεί να μας στείλουν στα επείγοντα των νοσοκομείων», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης και εξηγεί: «Επειδή υπήρχε ο εγκλεισμός, όλοι είμαστε πιο ευάλωτοι στους ιούς, γι’ αυτό είδαμε φέτος αυτό το κοκτέιλ των  ιώσεων (γρίπη, covid, RSV και στρεπτόκοκκο) να σαρώνει. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τα παιδιά να τα κρατάμε στο σπίτι και να μην τα στέλνουμε με πυρετό στους παιδικούς σταθμούς και οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες, να κάνουν το εμβόλιο και να τηρούν τα μέτρα προστασίας».

Τα μέτρα προστασίας και υγιεινής είναι:

-η χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός (π.χ λεωφορεία, μετρό κλπ),

-καλό και συχνό πλύσιμο χεριών,

-να μην ακουμπάμε τα χέρια μας στο πρόσωπο μας,

-να φτερνιζόμαστε με το σωστό τρόπο (να βάζουμε τον αγκώνα στο στόμα μας).

Ακόμη, όσοι θα βρεθούν σε εορταστικά τραπέζια καλό είναι να κάνουν ένα covid τεστ εάν υπάρχουν στο χώρο ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιες παθήσεις που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Απογραφή – Ποια φαρμακεία θα είναι ανοιχτά

Κορωνοϊός – Τζανάκης: «Μεγάλες αυξήσεις σε εισαγωγές και θανάτους – Έκρηξη των ιώσεων μετά την Πρωτοχρονιά» (video)

Τρίτη ηλικία : Λίφτινγκ… στη φωνή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζανάκης, Περιμένουμε,tzanakis, perimenoume