Τζέιμς Μόρισον: Νέο ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στις περιπέτειες του Σκωτσέζου ζωγράφου στην Αρκτική

ΚΟΣΜΟΣ

 

Ο Τζέιμς Μόρισον (1932-2020) ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς ζωγράφους της Σκωτίας. Ο Άντονι Μπάξτερ κατέγραψε με την κάμερά του τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ζωγράφου, καθώς πάλευε με την απώλεια όρασης και την κακή υγεία.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πορτρέτο του καλλιτέχνη και των έργων του, στα οποία απεικονίζονται ζωηρά στιγμιότυπα της ζωής στη Γλασκώβη, οι άγριες διαθέσεις της θάλασσας και του ουρανού της Σκωτίας, το Παρίσι τον χειμώνα και τοπία στην Αρκτική.

Η ταινία «Eye of the Storm» αφηγείται την ιστορία των πρώτων

χρόνων του Τζέιμς Μόρισον, όταν άρχισε να δημιουργεί πίνακες με κατοικίες της Γλασκώβης και φθάνει έως τη δραματική συνάντησή του με μια πολική αρκούδα, ενώ ζωγράφιζε παγόβουνα που λιώνουν στη βορειοδυτική Γροιλανδία.

Καθώς ο καλλιτέχνης, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας, χάνει την όρασή του, η ταινία τον ακολουθεί να προετοιμάζεται για την τελευταία του έκθεση «From Angus to the Arctic» στην Πινακοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο τον Ιανουάριο του 2020.

Το ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στο προσεχές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γλασκώβης στις 28 Φεβρουαρίου, εξετάζει επίσης πώς ο Τζέιμς Μόρισον τεκμηρίωσε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική κατά τη διάρκεια αρκετών ταξιδιών του εκεί.

Ο Άντονι Μπάξτερ τόνισε ότι πιστεύει ότι τα έργα του Μόρισον, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο σε ηλικία 88 ετών, είναι διεθνούς ενδιαφέροντος επειδή προβάλλουν «απειλούμενα ή εξαφανισμένα» τοπία.

«Κρατούσε ένα πολύ καλό ημερολόγιο για τα ταξίδια του στην Αρκτική και μπορούσε να τα αφηγηθεί πολύ καλά. Τα τοπία που ζωγράφιζε εκεί, δεν υπάρχουν πλέόν με τη μορφή που υπήρχαν όταν τα απεικόνιζε. Ουσιαστικά κατέγραψε τα τοπία. Ήξερε ότι απειλούνται. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του» σημείωσε.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει animation σκηνές από την Κατριόνα Μπλακ και στιγμιότυπα από το αρχείο του BBC.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ντοκιμαντέρζωγράφοςΜόρισονHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα