Τζο Μπάιντεν: Ο ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πιθανός, αλλά υπάρχει μια ευκαιρία για μια πρωτοποριακή διευθέτηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι πιθανός ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα διευθέτησης των συγκρούσεων του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός, αλλά νομίζω ότι υπάρχει επίσης η ευκαιρία – είμαστε ακόμα στο παιχνίδι για να έχουμε μια διευθέτηση που μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Μπάιντεν σε μια εμφάνιση

στο “The View” του ABC.

LIVE NOW: Pres. Joe Biden joins #TheView co-hosts. pic.twitter.com/2qUVsfjX58

— The View (@TheView) September 25, 2024

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ισραήλ και ΗΠΑ σε συνομιλίες για προσωρινή κατάπαυση πυρός

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη προσωρινή διακοπή της κλιμακούμενης σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία θα επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Ynet.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Νετανιάχου και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ πραγματοποιούν συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, η οποία διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Λιβάνου και άλλους αξιωματούχους που ενεργούν ως ενδιάμεσοι με τη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν λέγεται ότι συμμετέχει στις συνομιλίες, προτιμώντας να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Είμαστε κοντά σε ένα σταυροδρόμι για αποφάσεις για το πού θα πάει ο πόλεμος», φέρεται να είπε ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για πιθανή αποκλιμάκωση της έξαρσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ με το βλέμμα σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» και έχουν φτάσει σε «ένα σοβαρό και προχωρημένο στάδιο», αναφέρει ο λιβανέζικος ειδησεογραφικός ιστότοπος LBCI, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι τα «επιχειρησιακά αποτελέσματα» μπορεί να προκύψουν ήδη από αύριο το πρωί, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και από τις δύο πλευρές τις επόμενες ώρες και από άλλες εξελίξεις στη σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Οι αστρονόμοι επανεξετάζουν τη δομή του σύμπαντος: Ανακαλύφτηκε μαύρη τρύπα με πίδακες 140 φορές μεγαλύτερους από τον γαλαξία μας

Ισραήλ: Ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο – Άλλες δύο ταξιαρχίες εφέδρων στα βόρεια σύνορα

Λίβανος: Πιέσεις στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ για χερσαία εισβολή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζο Μπάιντεν, Μέση Ανατολή,tzo bainten, mesi anatoli