Βαλτική: Ανακάλυψαν βυθισμένο, ναζιστικό, πολεμικό πλοίο που «θα μπορούσε να περιέχει το χαμένο Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο» (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Mπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη βρέθηκαν δύτες που ερευνούν ναυάγια στη Βαλτική. Ανακάλυψη που εξάπτει τη φαντασία.

Βρήκαν, όπως αναφέρει η Daily Mail, το κουφάρι ενός ναζιστικού πλοίου το οποίο μπορεί στα αμπάρια του να κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Να κρύβει το περίφημο Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο.

Το σκάφος που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου είχε αποπλεύσει από την τελευταία γνωστή τοποθεσία του θησαυρού και «είναι γεμάτο με κλειστά κιβώτια», που είναι ακόμα

άγνωστο τι περιέχουν.

Το ναυάγιο του γερμανικού καταδρομικού με το όνομα Karlsruhe ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των πολωνικών ακτών, από δύτες που εξερεύνησαν την περιοχή.

Ο Tomasz Stachura από την ομάδα καταδύσεων, της οποίας το αντικείμενο είναι η εξέταση ναυαγίων της Βαλτικής, δήλωσε: «Φαίνεται ότι μετά από μήνες αναζήτησης, βρήκαμε επιτέλους τα συντρίμμια του επίμαχου πλοίου. Ψάχνουμε για αυτό το πλοίο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Το ναυάγιο βρέθηκε στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας σε βάθος 88 μέτρων (290 πόδια). Είναι πρακτικά ανέπαφο. Στα αμπάρια του, ανακαλύψαμε στρατιωτικά οχήματα, πορσελάνη και πολλά κιβώτια με άγνωστο μέχρι τώρα περιεχόμενο».

Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη «μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την εξαφάνιση του θρυλικού Κεχριμπαρένιου δωματίου»

Τι ήταν το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο

Το αυθεντικό Κεχριμπαρένιο δωμάτιο κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα στην Πρωσία· δωρήθηκε στην Αγ. Πετρούπολη και εθεωρείτο το «όγδοο θαύμα του κόσμου». Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στη Γερμανία, όπου τελικά εξαφανίστηκε.

Λίγο μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής στην Σοβιετική Ένωση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υπεύθυνοι επιμελητές για την προστασία των θησαυρών τέχνης στο Λένινγκραντ προσπάθησαν να αποσυναρμολογήσουν και να αφαιρέσουν το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο.

Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια το κεχριμπάρι είχε στεγνώσει και είχε γίνει εύθραυστο, καθιστώντας αδύνατο να μετακινηθεί το δωμάτιο χωρίς να καταστραφεί το κεχριμπάρι.

Ως εκ τούτου, το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο το έκρυψαν πίσω από μια προσωρινή ταπετσαρία, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τις Γερμανικές δυνάμεις από την λεηλασία, αλλά η προσπάθεια αυτή απέτυχε, μια και ήταν δύσκολο να κρύψει κανείς καλά ένα τόσο γνωστό έργο τέχνης.

Οι Γερμανοί στρατιώτες της Βόρειας Στρατιάς κατάφεραν να εντοπίσουν και υπό την επίβλεψη δύο εμπειρογνωμόνων να αποσυναρμολογήσουν το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο, εντός 36 ωρών. Στις 14 Οκτωβρίου του 1941, το ανεκτίμητο δωμάτιο έφθασε στο Καίνιξμπεργκ στην Ανατολική Πρωσία, για αποθήκευση και στη συνέχεια για την προβολή του στην πόλη. Στις 13 Νοεμβρίου 1941, μια τοπική εφημερίδα ανακοίνωσε μια έκθεση του Κεχριμπαρένιου Δωματίου στο Κάστρο Καίνιξμπεργκ.

Μετά από τη διαταγή του Χίτλερ στις 21 και 24 Ιανουαρίου του 1945 για την μετακίνηση όλων των λεηλατηθέντων θησαυρών από το Καίνιξμπεργκ, ο Άλμπερτ Σπέερ, Υπουργός των Εξοπλισμών, δημιούργησε μία ομάδα διαχείρισης για τη μεταφορά πολιτιστικών αγαθών προτεραιότητας.

Ωστόσο, προτού να μπορέσει να μετακινήσει το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο, ο Έριχ Κοχ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης στο Καίνιξμπεργκ κατά τους τελευταίους μήνες του πολέμου, εγκατέλειψε τη θέση του και έφυγε από την πόλη, αφήνοντας τον Στρατηγό Ότο Λασκ στη θέση του.

Τον Αύγουστο του 1944 το Καίνιξμπεργκ βομβαρδίστηκε από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας. Υπέστη επίσης εκτεταμένες ζημιές από το πυροβολικό, κατά την προώθηση του Κόκκινου Στρατού. Τότε οι Γερμανοί αποσυναρμολόγησαν το Δωμάτιο και πάλι, το συσκεύασαν σε κιβώτια και το έκρυψαν σε ένα κάστρο.

Λίγο αργότερα οι Σοβιετικοί βομβάρδισαν το κάστρο, ώσπου έμειναν μόνο ερείπια. Με βάση τις εκθέσεις ότι τα κιβώτια που περιέχουν τα κομμάτια του Κεχριμπαρένιου Δωματίου, ήταν κρυμμένα μέσα σε αυτό το κάστρο, οι Σοβιετικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο καταστράφηκε.

Τα κατάφεραν οι Ναζί;

Οι φήμες επιμένουν, ότι οι Ναζί κατάφεραν να μετακινήσουν τα κιβώτια έξω από το κάστρο σε κάποια μυστική τοποθεσία, πριν οι Σοβιετικοί βομβαρδίσουν την πόλη. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το τι μπορεί να έχει συμβεί στα πολύτιμα κιβώτια με το κεχριμπάρι. Μία από τις θεωρίες θέλει τα κιβώτια να βρίσκονται στα αμπάρια του πλοίου που μόλις ανακαλύφθηκε.

Το πλοίο βυθίστηκε στις 13 Απριλίου 1945 το πρωί. Μόνο 113 άτομα από τους επιβαίνοντες σώθηκαν.

«Δεν θέλουμε να ενθουσιαστούμε, αλλά αν οι Γερμανοί έπαιρναν το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο πέρα ​​από τη Βαλτική Θάλασσα, τότε το Karlsruhe ήταν η τελευταία τους ευκαιρία….

Η ιστορία και τα διαθέσιμα έγγραφα δείχνουν ότι το πλοίο αυτό έφυγε από το λιμάνι με μεγάλη βιασύνη και με μεγάλο φορτίο. Όλα αυτά μαζί, αν μη τι άλλο, εξιτάρουν τη φαντασία» αναφέρουν οι δύτες.

 

ΒαλτικήναυάγιοΚεχριμπαρένιο ΔωμάτιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα