Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το κύκνειο και ακυκλοφόρητο έργο του, για πρώτη φορά στο Ευγενίδειο Πλανητάριο

Ο Οκτώβριος του 2023, έρχεται μ’ ένα μεγάλο δώρο, αφού στο Ευγενίδειο Πλανητάριο θα ακουστεί το τελευταίο, ακυκλοφόρητο, και «κύκνειο άσμα» του μεγάλου Έλληνα συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής, Βαγγέλη Παπαθανασίου ή Vangelis όπως τον ήξερε όλος ο μουσικόφιλος πλανήτης.

Είναι ένα έργο που αφορά το σύμπαν και την εξερεύνησή του. Είναι γνωστό ότι το σύμπαν και τα μυστήριά του πάντα μάγευαν τον Έλληνα μουσικό, και ως ένα βαθμό καθόρισαν και εξέλιξαν τη θεματολογία και τον μοναδικό ήχο που αποπνέουν τα μεγάλα

έργα του.

Πολλοί τον αποκάλεσαν «μελωδό του σύμπαντος», ενώ από το 1995, ο «αστεροειδής 6354» φέρει το όνομά του: Vangelis.

Αυτή η τελευταία μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αποτελεί οργανικό μέρος της ταινίας με τίτλο «Είμαστε αστρόσκονη» και υπότιτλο «Αφιέρωμα στη μουσική και στο σύμπαν του Vangelis», της οποίας το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την αφήγηση έκανε ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, ένας ζεστός άνθρωπος, ένας επιστήμονας που πίστευε βαθιά και συνέβαλε όσο κανένας άλλος στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης για το σύμπαν στην πατρίδα μας.

Το έργο αυτό, έρχεται να σφραγίσει και να στεφανώσει μια φιλία μεταξύ του Vangelis και του Διονύση Σιμόπουλου που χρονολογείται από τις αρχές του 2000. Το έργο αυτό, ήταν και για τους δυο άντρες, το «κύκνειο άσμα» τους.

Ο Παπαθανασίου έβλεπε το Ευγενίδειο Πλανητάριο ως την ελληνική εκδοχή των μεγάλων ερευνητικών κέντρων που ασχολούνται με το άγνωστο το οποίο μας περιβάλλει. Η εξωστρέφεια του Σιμόπουλου τους έφερε κοντά και συζητούσαν για πολλά χρόνια τη δημιουργία μιας παράστασης από κοινού, κάτι που άρχισαν να υλοποιούν πιο συστηματικά από τα τέλη του 2019.

Οι δυο τους, δούλεψαν ο καθένας ξεχωριστά, και κατάφεραν να μας δώσουν μέσα στο χρόνο τον καρπό της συνεργασίας τους, παρότι οι ίδιοι δεν θα τον γευτούν ολοκληρωμένο.

Βλέπετε ο γεννημένος το 1943 Βαγγέλης Παπαθανασίου, έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαΐου 2022, στο Παρίσι, σε ηλικία 79 ετών. Τρεις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, πεθαίνει στην Αθήνα ο καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος αν και άρρωστος, μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του δούλευε πυρετικά την ταινία, καταφέρνοντας μάλιστα να ολοκληρώσει και το τελικό μοντάζ.

Ο σκηνοθέτης, παραγωγός, και συνεργάτης του Ευγενίδειου, Παναγιώτης Σιμόπουλος, γιος του Διονύση, θυμάται:

«Η συνεργασία και η φιλία τους χρονολογείται από το 2006, όταν το ίδρυμα τίμησε τον κ. Παπαθανασίου και είχαμε κάνει διάφορες εκδηλώσεις. Πολλοί γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένα επτάλεπτο βίντεο με ήδη δημοσιευμένη μουσική του Βαγγέλη για τα πενήντα χρόνια του ιδρύματος.

»Ο πατέρας μου και ο Βαγγέλης έγιναν πολύ φίλοι και υπήρχε η σκέψη να κάνουν μαζί μια συνεργασία, μια ταινία πάνω στο θέμα που γοήτευε και τους δυο. Το 2020 αυτή η ιδέα ενεργοποιήθηκε και άρχισαν να συζητούν, ανταλλάσσοντας σε πολύωρα τηλεφωνήματα ιδέες για το πρότζεκτ που σχεδίαζαν, ενώ ο καθένας από τη μεριά του δούλευε τα κομμάτια του, ο ένας της μουσικής και ο άλλος του σεναρίου, της εικόνας και της αφήγησης.

»Ο πατέρας μου ήταν ήδη άρρωστος τότε, αλλά δούλευε συστηματικά και εντατικά, θέλοντας αυτό να είναι αυτό το τελευταίο έργο που θα παρέδιδε, μια ανασκόπηση της δουλειάς του.

»Τον Μάιο του 2022, ο Vangelis εντελώς ξαφνικά, πέθανε. Όταν πήρε ο πατέρας μου τον πληρεξούσιο δικηγόρο του, κ. Καλαφάτη για να συλλυπηθεί, εκείνος του είπε ότι υπήρχε η μουσική, τα μουσικά θέματα για την ταινία, και ότι ο Βαγγέλης περίμενε να τους τα παρουσιάσει όταν ο πατέρας μου θα παρουσίαζε όλη την εικόνα που εμείς δουλεύαμε εν τω μεταξύ εδώ. Δυστυχώς δεν πρόλαβε…»

»Παρόλη την αρρώστια του, ο πατέρας μου συνέχισε να εργάζεται μεθοδικά και αδιάλειπτα προκειμένου να ολοκληρώσει το project. Ήξερε ότι είχε λίγους μήνες ζωής. Ήμασταν παρέα σε 24ωρη βάση και παρακολουθούσε κάθε μοντάζ που έφερνα, κρατώντας διαρκώς σημειώσεις. Την Παρασκευή 5 Αυγούστου μου είπε ‘’νομίζω πως είμαστε έτοιμοι’’. Δύο μέρες αργότερα, την Κυριακή 7 Αυγούστου, ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή».

«Κάποια στιγμή του είπα, πώς σου φαίνεται ο τίτλος ‘’Είμαστε αστρόσκονη’’; Του άρεσε, καθώς το έργο αυτό συμπυκνώνει όλη τη δουλειά του πατέρα μου».

Η ταινία έχει διάρκεια 40 λεπτά και χωρίζεται σε δέκα ενότητες, δέκα κεφάλαια. Είναι μια παρακαταθήκη της ιστορίας και του έργου του Διονύση Σιμόπουλου και της μουσικής διαδρομής του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ένα ύστατο δώρο που μας δίνουν, από εκεί ψηλά, δύο δημιουργικοί Έλληνες.

Όσοι πιστοί, προσέλθετε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Κρις Έβανς παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Άλμπα Μπαπτίστα

Τραϊάνα Ανανία: «Θα έκανα σεξ με την Άννα Βίσση» (Video)

Μόνικα Μπελούτσι: Αγόρασε βίλα στην Πάρο (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα