Βαρβιτσιώτης: Δεν κάνουμε εκπτώσεις και παραχωρήσεις στην εθνική μας κυριαρχία

Πολιτική

 

«Δεν κάνουμε εκπτώσεις και παραχωρήσεις στην εθνική μας κυριαρχία», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με σύντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Ξεκαθαρίζει ότι ο φράχτης στον Εβρο θα γίνει, διαμηνύει ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να φυλάει τα σύνορά της, ενώ σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία υπογραμμίζει:

«Η χώρα πήρε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις».

Ποια είναι τα οφέλη και τα «κέρδη» από την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας;

Αναμφισβήτητα, η χώρα μας μέσα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας έχει ανακτήσει σημαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας διεθνώς. Η Ελλάδα, όμως, πέραν της καθολικής αναγνώρισης, βγαίνει κερδισμένη και σε άλλους τομείς. Επειτα από δέκα χρόνια κρίσης και διαρκούς αμφισβήτησης των θεσμών, δημιουργήθηκε μία νέα εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Αυτό είναι ένα τεράστιο κεκτημένο. Επιπλέον, η σωστή διαχείριση της πανδημίας μάς έδωσε τον χρόνο να οργανώσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ «έτρεξε» πιο γρήγορα το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που το βλέπουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί μία σημαντική ήττα του λαϊκισμού. Οι πολίτες πειθάρχησαν στις δύσκολες αποφάσεις και τους αυστηρούς περιορισμούς, κλείνοντας τα αφτιά στα fake news. Οι μάχες δεν κερδίζονται με μεγάλα λόγια αλλά από μεγάλες πράξεις. Και είναι σημαντικό ότι αυτήν τη μεγάλη μάχη την κερδίσαμε μαζί με τους πολίτες.

Τι σηματοδοτεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της Ευρώπης; 

Η Ελλάδα είχε δηλώσει επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η απάντηση απέναντι στην κρίση πρέπει να είναι γενναία, ευέλικτη και να στηρίζεται περισσότερο στις επιχορηγήσεις και όχι στα δάνεια. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 750 δισ. ευρώ, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι μία γενναία και φιλόδοξη πρόταση, που καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι μία πρόταση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη. Το ποσό των 32 δισ., που αναλογεί στη χώρα μας, το οποίο θα ξεπεράσει τα 50 δισ. μαζί με τα κονδύλια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αποτελεί γενναία ώθηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και αυτό θα γίνει στοχευμένα, προκειμένου τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο, γιατί, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, «δεν θα σκορπίσουμε αυτά τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου». Είναι το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις. Είναι μία πράξη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνει, επίσης, ένα μήνυμα ότι, παρά τις διαφορές, μπορούν να υπάρξουν κοινός βηματισμός και έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών- μελών. Στην Ευρώπη του 21ου αι. δεν χωρούν χαρακώματα ούτε διαχωριστικές γραμμές. Στα μεγάλα ζητήματα χρειάζονται κοινές απαντήσεις.

Πριν από λίγες μέρες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμά του για τη στήριξη της οικονομίας με βολές εναντίον της κυβέρνησης ότι οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και σε διάλυση τις εργασιακές σχέσεις. Τι απαντάτε;

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της κρίσης έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές που προχώρησε στην επιδότηση της εργασίας και αυτό αποτέλεσε οδηγό και για άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν ανάλογα μέτρα στήριξης. Εμείς, ως κυβέρνηση, δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση. Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και, κυρίως, στον τουρισμό. Ο στόχος μας είναι να μετριάσουμε σε πρώτη φάση τις επιπτώσεις της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία και να επαναφέρουμε τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2021. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το ύψος των παρεμβάσεών μας για τη στήριξη της οικονομίας ανέρχεται συνολικά στα 24 δισ. και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τη στήριξη της εργασίας. Τη μείωση των φόρων. Την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Είμαστε αποφασισμένοι μετά τη μάχη της πανδημίας να κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας. Αντίθετα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται του κυβερνητικού σχεδίου και σε ποσότητα και σε αποτελεσματικότητα. Απορώ με τη βιασύνη τους να παρουσιάσουν ένα «σχέδιο» πριν οριστικοποιηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξέρουν πραγματικά ποιες δυνατότητες παρέχονται στη χώρα μας. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα προχειρογράφημα.

Μετά και τα τελευταία γεγονότα με τον φράχτη στον Εβρο, σας προβληματίζει η διαρκής και αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας; Υπάρχει περιθώριο συνεννόησης και διαλόγου; 

Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, η συνοριακή γραμμή δεν μετακινείται. Είναι η ίδια. Ο φράχτης θα γίνει. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να φυλάει τα σύνορά της. Τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Επιτρέψτε μου, να επαναλάβω ότι δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση των διαφορών μας. Είμαστε όμως προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασής τους. Το ίδιο πράξαμε πριν από μερικούς μήνες στον Εβρο, το ίδιο κάνουμε καθημερινά στο Αιγαίο. Δεν κάνουμε εκπτώσεις και παραχωρήσεις στην εθνική μας κυριαρχία. Η συντήρηση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας δεν βοηθά ούτε την ίδια. Ειδικά, όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας στις οικονομίες και, κυρίως, στον τουρισμό. Η Ελλάδα δεν περιορίζει τα περιθώρια να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος με την άλλη πλευρά, αρκεί οι γείτονές μας να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση σε ένα περιβάλλον διαρκών προκλήσεων και ακραίων ενεργειών.

Η χώρα μας βρίσκεται στο «τιμόνι» της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους επόμενους έξι μήνες. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα; 

Η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για τη χώρα μας να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή στα διεθνή fora. Η ελληνική προεδρία φιλοδοξούμε να είναι μία καινοτόμα προεδρία, προσαρμοσμένη στα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία. Κεντρικό θέμα θα είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου την εποχή του Covid-19. Βασική καινοτομία είναι ότι πολλές από τις δράσεις θα γίνουν ψηφιακά, γεγονός που την καθιστά μία ψηφιακή προεδρία (e-chairmanship). Επίσης, στοχεύουμε να είναι μία ανοιχτή προεδρία, που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, που θα λειτουργεί ως βήμα δημόσιου διαλόγου. Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι η χώρα μας κατάφερε να διαχειριστεί την επιδημιολογική κρίση με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η χώρα μας χτίζει από την αρχή την εθνική της αξιοπιστία, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΈβροςφτάχτηςΤουρκίαΒαρβιτσιώτηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα