Βενιζέλος: Ο Κουβέλης είχε δεχτεί να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις μόλις μέρες μετά την κατηγορηματική διάψευση του Φώτη Κουβέλη ότι είχε δεχτεί πρόταση από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ -ΝΔ και είχε αρχικά συμφωνήσει να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε στο θέμα επιβεβαιώνοντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

σε συνέντευξη του στην σημερινή «Καθημερινή της Κυριακής» απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση του Βασίλη Νέδου λέει:

«Με επισκέφθηκε σπίτι μου ο κ. Λυκούδης και με ρώτησε αν τόσο εγώ όσο και ο κ. Σαμαράς είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε και να ψηφίσουμε τον κ. Φ. Κουβέλη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μου κατέστησε σαφές ότι εφόσον η απάντηση μας είναι θετική, ο κ. Κουβέλης, με τον οποίο έχει συζητήσει διεξοδικά, είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη πρότασή μας. Του είπα ότι η δική μου απάντηση είναι άμεση και θετική. Προσέθεσα πως θεωρώ ότι και ο κ. Σαμαράς θα αντιδράσει θετικά, αλλά θα του το επιβεβαιώσω ρητά μετά από επικοινωνία μου με τον κ. Σαμαρά. Πράγματι ο κ. Σαμαράς συμφώνησε αμέσως και έτσι επιβεβαίωσα, σε τηλεφωνική συνομιλία μας, τη θετική απάντηση του κ. Σαμαρά στον κ. Λυκούδη».

Βέβαια, ο Βενιζέλος έτσι όπως απαντά δείχνει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Σπύρο Λυκούδη ότι μεταφέρει την διαθεσιμότητα Κουβέλη και όχι μια πρωτοβουλία συνεργατών του και δεν αναφέρεται σε απευθείας συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναφέρθηκε σε απευθείας συνομιλία του Δ. Σταμάτη με τον ίδιο τον προταθέντα. Κατά τα λοιπά επαναλαμβάνει την αντίθεσή του για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης μιλώντας για στρατηγικό αδιέξοδο ενώ για τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά και την τελευταία συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και το Γιούρογκρουπ στη Ρήγα της Λεττονίας αναφέρει: «Κάθε εβδομάδα υπάρχει μια συνάντηση ή μια συνεδρίαση που αναπαράγει τις αντιφάσεις και την αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση νομίζει ότι έτσι κερδίζει την εβδομάδα, ενώ τρώει τις σάρκες τις οικονομίας και τις θυσίες των πολιτών. Η κυβέρνηση στέλνει καθημερινά ένα αδιάλλακτο και ένα μετριοπαθές μήνυμα και προς τα έξω και προς τα μέσα. Στηρίζει τις ελπίδες της στην υποχώρηση των έξω, δηλαδή της ΕΕ και του ΔΝΤ και καλλιεργεί την αδιαλλαξία των μέσα, δηλαδή των στελεχών της που το παίζουν άκαμπτα».

Τέλος, δεν αποκλείει τα σενάρια ενός «φιλοευρωπαϊκού» μετώπου εξουσίας, αφού εκτός ότι επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ εμμένει στον ρόλο του καταλύτη στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, σημειώνοντας πως «υπάρχουν οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου που πιστεύουν ειλικρινά στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπου επίσης εκ των πραγμάτων υπάρχουν κοινές στάσεις και απόψεις, οι οποίες δεν αλλοιώνουν καθόλου τις ιδεολογικές και αξιακές διαφορές». Τέλος επανέρχεται παρά τις έντονες αρνήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στις πιθανότητες συνεργασίας με το Ποτάμι, τονίζοντας: «Το Ποτάμι είναι μια πραγματικότητα, την οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Θεωρώ σημαντικό ότι υπάρχει ένα κλίμα συναντίληψης και συνεργασίας στη Βουλή. Το γεγονός ότι μετέχουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, επίσης σημαίνει κάτι».

Ευάγγελος ΒενιζέλοςΦώτης ΚουβέληςΠτΔΠΑΣΟΚΝΔ
Keywords
Τυχαία Θέματα