Βερναρδάκης: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν την πολιτική τους ηγεμονία
Κάνοντας τον πρώτο απολογισμό από την τριήμερη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, ο Χρ. Βερναρδάκης κάνει λόγο, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για κρίση στις τάξεις των αντιπάλων της κυβέρνησης, η οποία, αντιθέτως, βλέπει -όπως υπογραμμίζει- την πολιτική της ηγεμονία να ενισχύεται.
Όσον αφορά τη συμφωνία με την πΓΔΜ,
Ταυτοχρόνως, ο κ. Βερναρδάκης δίνει απαντήσεις για τις προβλέψεις της συμφωνίας αναφορικά με τη γλώσσα και τον αυτοπροσδιορισμό των πολιτών του βόρειου γείτονά μας, ενώ στην εκ δεξιών κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, τονίζει μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο: «Η πλευρά αυτή έχει την ιστορική ιδιομορφία να είναι ‘πολύ πατριωτική’ στα λόγια και ‘πολύ καταστροφική στην πράξη’. Στο όνομα της ‘πατρίδας’ έχασαν την Σμύρνη, στο ίδιο όνομα έχασαν τη μισή Κύπρο». Και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποδαυλίσει τον πολιτικό αναλφαβητισμό συγκεκριμένων ακροδεξιών και εθνικιστικών κύκλων, και μετά έρχεται ως ‘οσία παρθένα’ και κάνει κηρύγματα εθνικής ενότητας».
Αναφορικά με τη στάση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο Χρ. Βερναρδάκης αναφέρει: «Αν ούτε και σε αυτό το ζήτημα δεν καταστεί δυνατόν η Φώφη Γεννηματά να διαχωριστεί εμπράκτως από την ΝΔ, πραγματικά δεν βλέπω πού μπορεί να το κάνει». Όμως ο υπουργός απαντά και στην κριτική του ΚΚΕ διερωτώμενος: «Είναι δυνατόν να λέει το ΚΚΕ ότι είναι εναντίον μιας διεθνούς συμφωνίας επειδή το ίδιο διαφωνεί με τις επιλογές που γίνονται στο άλλο κράτος;».
Στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο: «Το μνημόνιο και τα προγράμματα επιτήρησης τελείωσαν και αρχίζει μια εποχή συστηματικής ανασύνταξης του κοινωνικού κράτους και των οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οι πράξεις της κυβέρνησης θα είναι εμβληματικές μετά τον Αύγουστο, και θα είμαστε πολλές ταχύτητες πιο πάνω από ό,τι είμαστε τώρα».
Έχοντας, τέλος, συνολική εικόνα για τα περιφερειακά συνέδρια, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαιώνει ότι «οι δεσμεύσεις- τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρότερες- υλοποιούνται καθημερινά», ενώ γνωστοποιεί, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι από τις αρχές Ιουλίου θα οργανωθεί κύκλος απολογισμού της δουλειάς σε κάθε περιφέρεια, πάλι με τη συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Κύριε υπουργέ, ποιον απολογισμό κάνετε από τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας, που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση;
Απ.: Η πρώτη μου διαπίστωση είναι το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του ελληνικού εθνικισμού. Η δεύτερη είναι ότι η κρίση στους πολιτικούς μας αντιπάλους έγινε εμφανής, οι αντιφάσεις τους ήρθαν στην επιφάνεια. Η τρίτη διαπίστωση είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν την πολιτική τους ηγεμονία. Από εδώ και πέρα ανήκει σε μας η ευθύνη να την μετασχηματίσουμε σε μέτρα πολιτικής που θα σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή.
Ερ.: Είναι ετεροβαρής η συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ; Είναι βιώσιμη, κύριε υπουργέ;
Απ.: Αν εννοείτε ότι η συμφωνία επέβαλλε στην πλευρά των Σκοπίων επώδυνους όρους, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η συμφωνία αποτελεί μεν ένα συμβιβασμό, αλλά κινείται σε τόσο λεπτή ισορροπία που πραγματικά είναι αξιοθαύμαστη. Λέμε σε όλους τους τόνους ότι στόχος της ελληνικής πλευράς δεν ήταν και δεν είναι μια συμφωνία «δύναμης», αλλά μια δημοκρατική συμφωνία που διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και την από κοινού ανάπτυξη.
Αν είναι βιώσιμη είναι ένα δεύτερο ζήτημα. Στη συμφωνία περιγράφονται τα βήματα που πρέπει να γίνουν και στο επίπεδο αυτό είναι απολύτως βιώσιμη. Θα δούμε βεβαίως και τις πρακτικές εφαρμογές της. Όμως αν ολοκληρωθεί, θα είναι μια καθαρή, έντιμη και επωφελής για όλους συμφωνία.
Ερ.: Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, υποστηρίζεται ότι η Αθήνα παραχωρεί την ιδιότητα του «Μακεδόνα πολίτη» και τη «Μακεδονική γλώσσα». Τι απαντάτε;
Απ.: Υπάρχουν δύο είδη κριτικών που ακούγονται. Το πρώτο προέρχεται από τη γνωστή ιστορικώς πλευρά της εθνικιστικής πατριδοκαπηλείας, στην οποία δυστυχώς παρασύρει και ένα μέρος της δεξιάς / κεντροδεξιάς ο Κ. Μητσοτάκης. Η πλευρά αυτή έχει την ιστορική ιδιομορφία να είναι «πολύ πατριωτική» στα λόγια και «πολύ καταστροφική στην πράξη». Στο όνομα της «πατρίδας» έχασαν την Σμύρνη, στο ίδιο όνομα έχασαν τη μισή Κύπρο. Στο ίδιο όνομα φοράνε σήμερα τις περικεφαλαίες και κάνουν τους «υπερπατριώτες» διάφοροι.
Επί της ουσίας. Για τη «Μακεδονική γλώσσα» καταρχήν. Στη συμφωνία εμπεριέχεται: α) η σαφής διατύπωση ότι η γλώσσα αυτή ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών και, β) η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
Επίσης, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος χώρας. Η συμφωνία αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα («πολίτες της Severna Makedonja»), δηλαδή nationality και όχι εθνότητα (ethnicity).
Ας διαχωρίσουμε τη θέση του ΚΚΕ από αυτό το είδος της κριτικής, γιατί έχει άλλη αφετηρία και άλλη λογική. Επισημαίνω απλώς, ότι το σημερινό ΚΚΕ καταφεύγει σε ένα σόφισμα για να αλλάξει την πάγια πολιτική αλλά και θεωρητική του θέση, ότι άλλο πράγμα είναι η αυτοδιάθεση και άλλο ο αυτοπροσδιορισμός των λαών. Αλλά ακόμα και αν προς στιγμήν δεχτούμε το διαχωρισμό αυτό, πώς εξυπηρετείται σήμερα η αυτοδιάθεση του λαού της γειτονικής χώρας; Είναι δυνατόν να λέει το ΚΚΕ ότι είναι εναντίον μιας διεθνούς συμφωνίας επειδή το ίδιο διαφωνεί με τις επιλογές που γίνονται στο άλλο κράτος; Πρόκειται για την πιο ωμή διαστρέβλωση αρχών του διεθνισμού και για αναπαραγωγή της πάλαι ποτέ γραφειοκρατικής εκδοχής του πρώην ανατολικού μπλοκ, που επέτρεπε ακόμα και στρατιωτικές παρεμβάσεις σε βάρος των δημοκρατικών επιλογών μιας χώρας.
Ερ.: Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και περιφρόνηση τόσο του ελληνικού λαού όσο και του Κοινοβουλίου. Κρύβεται η κυβέρνηση από τους πολίτες και την Βουλή;
Απ.: Δυστυχώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει πρόβλημα με απλές έννοιες. Μυστική διπλωματία είναι να έχεις συμφωνήσει και ένα άλλο κείμενο πέραν του επισήμου ή εν πάση περιπτώσει να υπάρχουν «κρυφές» συμφωνίες πάσης φύσεως. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Αν με τον όρο μυστική διπλωματία εννοεί ότι δεν υπήρχαν κάμερες στις συναντήσεις, ναι, τότε «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε». Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι προσβλητικός απέναντι στον ΟΗΕ και τον ειδικό μεσολαβητή, αλλά και παντελώς υποτιμητικός έναντι όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών. Αλλά μια που μιλάει για «μυστική διπλωματία» μήπως να μας αποκαλύψει τι ακριβώς λέει για τη συμφωνία στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;
Ερ.: Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα προηγούμενα 24ωρα ότι δεν πρέπει να διχαστούν οι Έλληνες. Φοβάστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κ. υπουργέ;
Απ.: Προφάσεις εν αμαρτίαις. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποδαυλίσει τον πολιτικό αναλφαβητισμό συγκεκριμένων ακροδεξιών και εθνικιστικών κύκλων, και μετά έρχεται ως «οσία παρθένα» και κάνει κηρύγματα εθνικής ενότητας.
Προφανώς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν θα πέσουν σε καμία παγίδα διχασμού, ειδικά τώρα που και ιστορία γνωρίζουν και πολιτική ωριμότητα επιδεικνύουν. Κάθε πατριδοκάπηλη πολιτική ιστορικώς - και η εμπειρία της μικρασιατικής καταστροφής αλλά και του Κυπριακού το αποδεικνύουν περίτρανα - ξεκινούσε από δήθεν κηρύγματα φόβου μήπως διαταραχτεί η εθνική ενότητα.
Ερ.: Ο κυβερνητικός σας εταίρος, ο κ. Καμμένος, δήλωσε πως θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας εάν και όταν έλθει η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκείνη η στιγμή δεν θα είναι και το τέλος της κυβέρνησης συνεργασίας;
Απ.: Εγώ πάλι εκτιμώ, ότι οι συνθήκες και τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τότε θα είναι τέτοια ώστε ο κυβερνητικός εταίρος να προσαρμόσει την άποψή του στο εθνικό συμφέρον. Στο τέλος της ημέρας, η σύνθεση που θα έχουμε επιτύχει θα είναι ισχυρή.
Ερ.: Μία από τις πολλές, είναι αλήθεια, θετικές αντιδράσεις ήταν αυτή του Ο. Μπούλμαν, επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία Ελλάδας -πΓΔΜ αποδεικνύει ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι ικανές να επιλύουν πολύχρονες διαφωνίες. Καλείτε το Κίνημα Αλλαγής να υπερψηφίσει τη συμφωνία;
Απ.: Προφανώς. Μα τι άλλο θα μπορούσε να κάνει μια πολιτική δύναμη όταν θέλει να ανήκει στο προοδευτικό στρατόπεδο; Αν ούτε και σε αυτό το ζήτημα δεν καταστεί δυνατόν η Φώφη Γεννηματά να διαχωριστεί εμπράκτως από την ΝΔ, πραγματικά δεν βλέπω πού μπορεί να το κάνει. Προβλέπω μάλιστα ότι και οι αντιδράσεις από την οικογένεια των ευρωπαίων σοσιαλιστών θα είναι άμεσες.
Θέλω όμως να επισημάνω, ότι ιστορική ευθύνη φέρουν και μια σειρά από πρόσωπα και στελέχη αυτού του χώρου που γνωρίζουν και από ιστορία και από πολιτική. Έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στην γραμμή της προέδρου, η οποία συστηματικά θέλει να μην οριοθετείται από την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη.
Ερ.: Η εβδομάδα που πέρασε όμως, κ. υπουργέ, ήταν εβδομάδα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Τι λέτε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι, υφίστανται την περιοριστική πολιτική;
Απ.: Λέμε, ό,τι σε όλους τους πολίτες. Το μνημόνιο και τα προγράμματα επιτήρησης τελείωσαν και αρχίζει μια εποχή συστηματικής ανασύνταξης του κοινωνικού κράτους και των οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οι πράξεις της κυβέρνησης θα είναι εμβληματικές μετά τον Αύγουστο, και θα είμαστε πολλές ταχύτητες πιο πάνω από ό,τι είμαστε τώρα.
Ερ.: Τι να αναμένουν οι πολίτες από τη συζήτηση για το χρέος;
Απ.: Όπως έχει πει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένουμε ευχάριστη έκπληξη στα δεδομένα της ρύθμισης. Αυτό που έχει σημασία κατά τη γνώμη μου είναι η όποια ρύθμιση να δώσει μεγάλη ανάσα στην πραγματική οικονομία τα επόμενα χρόνια, που θα είναι και τα πιο κρίσιμα για την εκτίναξη της οικονομίας. Και, προφανώς, μια πειστική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ελεύθερης οικονομίας.
Ερ.: Είχατε την ευθύνη, εκ μέρους της κυβέρνησης, για τα περιφερειακά συνέδρια, τα οποία τελείωσαν ή μήπως δεν ... τελείωσαν; Οι εξαγγελίες υλοποιούνται;
Απ.: Τα αναπτυξιακά συνέδρια σχεδόν τελείωσαν. Ετοιμάζεται μια αντίστοιχη μεγάλη συνεδριακή διαδικασία στον Πειραιά για τις αρχές Ιουλίου, όπου θα τεθούν και όλες οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της ευρύτερης αυτής περιοχής.
Τα συνέδρια αυτά υπήρξαν ιστορικής σημασίας γιατί οργάνωσαν μια τεράστια κοινωνική διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν περίπου 7.000 παραγωγικοί και επιχειρηματικοί φορείς και για πρώτη φορά η αναπτυξιακή στρατηγική μιας χώρας συζητήθηκε τόσο διεξοδικά και τόσο στοχευμένα.
Οι δεσμεύσεις -τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρότερες- υλοποιούνται καθημερινά. Από τις αρχές Ιουλίου θα οργανώσουμε ένα κύκλο απολογισμού της δουλειάς σε κάθε περιφέρεια, πάλι με τη συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων.
Ερ.: Ποια ζητήματα φάνηκε να απασχολούν περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες; Υπάρχει κάποιο θέμα που δεν περιμένατε ότι θα είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα των πολιτών;
Απ.: Θέματα έχουν αναδειχθεί πολλά, με κυρίαρχο ζήτημα τη διαχείριση των φυσικών πόρων και το περιβάλλον σε κάθε εκδοχή του. Η ατζέντα αυτή δείχνει μια μεγάλη πρόοδο στην ωριμότητα των τοπικών κοινωνιών, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι τα παραγωγικά πρότυπα μέχρι σήμερα που κυριάρχησαν ήταν απολύτως «ποσοτικά» και ασύνδετα, και χωρίς πολιτικές διαχείρισης των πόρων. Νομίζω ότι με τη συζήτηση που έγινε και με αυτήν που θα συνεχιστεί πιστοποιήθηκε ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΒερναρδάκηςαπολογισμόςΒουλήπρόταση δυσπιστίαςHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μέλος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας κρεμάστηκε με ηλεκτρικό καλώδιο
- Η αρχή του τέλους για τον Πάνο Καμμένο…
- Πανικόβλητη η Ντ. Μπακογιάννη από τις αποκαλύψεις
- Survivor – Spoiler: Ποιος κερδίζει το έπαθλο σήμερα (17/6) (vid)
- Καταρρίψτε τον μύθο: Αυτά τα τρία πράγματα δεν προκαλούν καρκίνο!
- Αποχώρησε η Μανταλένα Παπαδοπούλου από τους ΑΝΕΛ
- Επεισόδια στις Πρέσπες (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)
- Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας – Τι είπε στο τελευταίο τηλεφώνημα
- Μαύρη ημέρα για την Ελλάδα
- Σε αυτό το διαμέρισμα στον Αλιμο κρυβόταν ο Αρτέμης Σώρρας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μεγάλη επιστροφή στον ΑΝΤ1: Ο ισχυρός άνδρας που… πιάνει ξανά το τιμόνι
- Πρέσπες: Επεισόδια και χημικά στο συλλαλητήριο – Πέτρες στον φραγμό των ΜΑΤ (Video/Photos)
- Έξαλλοι οι ιθύνοντες του ΣΚΑΪ με τον ΑΝΤ1 - Τους κατηγορούν για ...κλοπή
- Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Εγνατία Οδό για τη συμφωνία για το σκοπιανό (Photos)
- Χώρισαν μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης Κούρκουλος - Δημητροπούλου
- Πρέσπες: Επεισόδια και χημικά στο συλλαλητήριο – Πέτρες στον φραγμό των ΜΑΤ
- Το «καρφί» του Παπαχριστόπουλου για τον Δ. Καμμένο: Όταν τον ψήφιζαν για αντιπρόεδρο της βουλής, εγώ έπινα καφέ (Video)
- «Έφυγε» από τη ζωή το εμβληματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαλικόπουλος
- Λαμία: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τα πλαστά και τα «μαϊμού» διπλώματα
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Βερναρδάκης: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν την πολιτική τους ηγεμονία
- Όταν ο Ζάεφ έδωσε τη γραβάτα του στον Τσίπρα
- Πρέσπες: Επεισόδια και χημικά στο συλλαλητήριο – Πέτρες στον φραγμό των ΜΑΤ (Video/Photos)
- Τσίπρας: Πολύ λίγοι πίστευαν ότι μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω 26 χρόνια διαφορών
- Γενέθλια Νίμιτς στις Πρέσπες - Το «happy birthday» και η τούρτα
- Καμίνης σε ΝΔ: Ταυτιστήκατε με τις θέσεις των ΑΝΕΛ
- Πρέσπες: Επεισόδια και χημικά στο συλλαλητήριο – Πέτρες στον φραγμό των ΜΑΤ
- Έξαλλοι οι ιθύνοντες του ΣΚΑΪ με τον ΑΝΤ1 - Τους κατηγορούν για ...κλοπή
- H selfie Ζάεφ από το σκάφος καθοδόν προς τους Ψαράδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δείτε Live: Τσίπρας- Ζάεφ πάνε με σκάφος στην ΠΓΔΜ μετά την υπογραφή [εικόνες]
- Δεκάδες συλλήψεις στην Ουκρανία λόγω παρουσίας εθνικιστών στο Pride
- Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την «πόρτα του φρενοκομείου» στο Αιγαίο και η Ελληνική αποτροπή
- Κι’ όμως: Δείτε γιατί πρέπει να τρώτε τα κουκούτσια από το καρπούζι
- Υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολογικό (live)
- Νεκρός κυνηγός στην Κάρυστο
- Πρέσπες: Πένθιμα χτυπούσαν οι καμπάνες όταν μιλούσε ο Τσίπρας - Eπεισόδια και χημικά με διαδηλωτές
- Ένα πρώτο γενναίο βήμα προς το μέλλον
- Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο ενώ εκτελούσε δρομολόγιο