Βήμα – βήμα το άνοιγμα

Προς Πάσχα με μετακινήσεις, αλλά χωρίς εστίαση, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Ένα σκαλοπάτι ακόμα προσθέτει από χθες η κυβέρνηση στην αλυσίδα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς η επιτροπή των ειδικών άναψε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Λυκείων σε όλη τη χώρα από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, ενώ καθίσταται υποχρεωτικό εκπαιδευτικοί και μαθητές να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα.

«Ανακοινώνουμε τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων

από τη Δευτέρα, τηρουμένων όλων των μέτρων» δήλωσε η Νίκη Κεραμέως το απόγευμα της Τετάρτης στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Απευθυνόμενη στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη να βρεθούν τα παιδιά μας ξανά στις τάξεις, κατανοούμε την κόπωση από την πανδημία και τα όρια της τηλεκπαίδευσης, η οποία – όσο χρήσιμη είναι – δεν μπορεί παρά να είναι μία λύση ανάγκης».

Όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας, σε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από την πανδημία «επιπλέον προστίθεται άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο, τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο».

Η Κεραμέως εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης». Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «πηγαίνουμε βήμα – βήμα, προσεκτικά και πάντα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Αυτήν τη στιγμή, η μόνη απόφαση αφορά την επαναλειτουργία των Λυκείων. Στο επόμενο διάστημα, θα εξετάσουμε το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων».

Ενώ για το αν τα self tests θα «συνοδεύσουν» και τα παιδιά του Γυμνασίου, η Κεραμέως δήλωσε πως «προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί το άνοιγμα των Γυμνασίων. Όταν θα γίνει αυτό, θα συζητηθούν και οι όροι με τους οποίους θα ανοίξουν τα Γυμνάσια».

Κωδικός «Πάσχα στο χωριό»

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων έπεται το διαφαινόμενο «Πάσχα στο χωριό» με δεδηλωμένη τη θέληση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη μετακίνηση από νομό σε νομό την πασχαλινή περίοδο με αυστηρούς όρους και περιορισμούς.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο να είναι σχετικώς προσβάσιμες» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες.

Και κατόπιν, μετά το Πάσχα, ο τελευταίος κρίκος που θα προστεθεί, μετά το λιανεμπόριο, τα σχολεία και τις μετακινήσεις για τον οβελία, θα είναι το άνοιγμα της εστίασης. Και πάλι με αυστηρά μέτρα αλλά και πιθανότατα σε δύο δόσεις. Πρώτα τα καφέ και τα εστιατόρια με λειτουργία σε ανοιχτούς χώρους και αμέσως μετά η διασκέδαση που θα συνοδεύσει τον τουρισμό.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, να έχουν προφτάσει οι επιχειρηματίες να προετοιμαστούν, να έχουν αγοράσει τις πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν γρήγορα να ανοίξουν ξανά και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς εντός της κοινοβουλευτικής αρένας.

Σε αναζήτηση σχεδίου

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, με άλμα στο κενό, με βάση την ιδιαίτερη βαριά επιδημιολογική εικόνα, μοιάζει η επιχείρηση της κυβέρνησης να βρει τρόπο να ξεπεράσει τα τεράστια προβλήματα που της έχει δημιουργήσει τόσο αυτή καθ’ αυτή η πανδημία όσο και οι αστοχίες της στους χειρισμούς της.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων αποσυμπίεσης των πολιτών. Όπως για παράδειγμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ταυτόχρονα των διαδημοτικών μετακινήσεων, έστω και μόνο τα Σαββατοκύριακα. Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποσυμπιέσει την κατάσταση από την πολύμηνη καραντίνα, η οποία έχει αφήσει βαριά σκιά σε πολλούς και μεγάλους τομείς της καθημερινότητας, αλλά και να δώσει μια σχετική προοπτική στους πολίτες και τους καταστηματάρχες προκειμένου μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξει μια πιο ομαλή πορεία προς την κανονικότητα, όταν και εφόσον αυτή έρθει.

Όμως η στρατηγική της κυβέρνησης δημιουργεί διάφορα προβλήματα, τα οποία προκαλούν εντάσεις και σύγχυση στους πολίτες αλλά και εμπεριέχουν ρίσκο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Και την ίδια στιγμή προσφέρουν «όπλα» σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, κριτική που σε κάθε περίπτωση έχει βάση.

Για παράδειγμα το γεγονός ότι το λιανεμπόριο άνοιξε με μέσο όρο 3.000 κρουσμάτων την ημέρα και με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη, αν όχι κρίσιμη, έως τα τέλη Απριλίου, μοιάζει εντελώς αντιφατικό εάν συγκριθεί με τον αριθμό των κρουσμάτων τον περασμένο Νοέμβριο, ο οποίος οδήγησε στην απόφαση για το σκληρό και πολύμηνο λοκντάουν.

Σε δεύτερο επίπεδο, προβληματικός μοιάζει και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς από την περασμένη Παρασκευή οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη είναι στα κάγκελα, αφού κυριολεκτικά την ενδεκάτη ώρα αποφασίστηκε ότι δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους μαζί με το υπόλοιπο λιανεμπόριο στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος δήλωσε, ξεδιπλώνοντας σε αδρές γραμμές τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πως «όλα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον εμβολιασμό. Θα έχουμε περισσότερα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ο στόχος της ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Είναι η άμυνά μας. Ο δυναμικός χαρακτήρας της πανδημίας καθορίζει τη στρατηγική μας. Έως το Πάσχα θα έχουμε υπερβεί τα 3 εκατ. εμβολιασμούς. Άρα, από τα μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για μια οριστική άρση των περιορισμών».

Σύμφωνα με τον Σκέρτσο, «θα ζούμε με τον ιό και την πανδημία και τα πολλά κρούσματα για πολύ καιρό ακόμα, το 2021 σίγουρα». Και αυτό σημαίνει, όπως επισήμανε το κυβερνητικό στέλεχος, πως «τα μέτρα αυτοπροστασίας, δηλαδή η μάσκα, οι αποστάσεις, η κοινωνική μας συμπεριφορά με αυστηρή επιλογή των ανθρώπων που αισθανόμαστε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε ως προς τον τρόπο που και οι ίδιοι διαχειρίζονται την ατομική τους υγεία. Αυτά θα ισχύουν γιατί θα έχουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού που θα είναι ανεμβολίαστο μέχρι τις αρχές φθινοπώρου».

Ρήγματα

Η κατάσταση αυτή μοιάζει να δημιουργεί και ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και των ειδικών, καθώς φαίνεται ότι σε κάποιο σημείο χάθηκε η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και δημιουργήθηκε κακοφωνία. Μια κακοφωνία που την πλήρωσαν, σε πρώτη φάση, οι έμποροι.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα με ένα νέο πακέτο ενίσχυσης – όπως έκανε προ ημερών και με την εστίαση –, ωστόσο η εικόνα των αλλαγών της τελευταίας στιγμής και των συνεδριάσεων της επιτροπής μέσα στη νύχτα κάθε άλλο παρά βελτίωσαν την εικόνα της κυβέρνησης όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του αν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά τα φαινόμενα μάλιστα η επιτροπή των ειδικών φαίνεται να βρίσκεται στο στόχαστρο μελών της κυβέρνησης τα οποία θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητές της, ενώ πλέον εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι άλλα μέλη της κυβέρνησης, πιο πρόσφατο παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλουν μέτρα, όπως το άνοιγμα των Λυκείων, χωρίς να έχει προηγηθεί η σχετική συνεδρίαση των ειδικών.

Για τον Άκη Σκέρτσο, όπως είπε στον Θέμα 104,6, «η γραμμή για το τι θα γίνει ανακοινώνεται κάθε βδομάδα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Η σύγχυση προκαλείται σε έναν βαθμό κυρίως από την πολυφωνία» και πρόσθεσε πως «έχουν ένα μέρος ευθύνης και οι δημοσιογράφοι και οι επιστήμονες που καταθέτουν απόψεις».

Εμφάνιση Τσιόδρα

Την ίδια στιγμή βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητη η πρώτη δημόσια εμφάνιση, έπειτα από πολύ καιρό, του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της πανδημίας. Αναφερόμενος στον δείκτη Rt και τα μοντέλα επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας υποστήριξε ότι «αν φτάσει στο 1,1 μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ τον Μάιο» για ασθενείς Covid-19, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

«Το λοκντάουν είναι μια σφυριά στο κεφάλι και όλοι προσπαθούμε να βρούμε χειρουργικούς τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας με όσο το δυνατό λιγότερες κοινωνικές οικονομικές και ψυχικές συνέπειες» είπε ο καθηγητής στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών.

«Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο, που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, υποστηρίζοντας πως «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία» και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η πορεία της εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και τη συμπεριφορά μας.

Μητσοτάκης: Επιπλέον πόροι 1,5 δισ. ευρώ στην Υγεία με το «Ελλάδα 2.0»

Την ώρα που στη Βουλή η κυβέρνηση, διά των αρμοδίων Χρήστου Σταϊκούρα και Θόδωρου Σκυλακάκη, παρουσίασε το σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, προανήγγειλε ενίσχυση, βελτίωση και μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει τη χώρα μας να επενδύει στην Υγεία. Το Εθνικό Σχέδιο ‘‘Ελλάδα 2.0’’ προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω τoυ 1,5 δισ. ευρώ» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τwitter.

Μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση για το σχέδιο της κυβέρνησης για το ταμείο ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα σχέδιο που περιλαμβάνει «ένα παραγωγικό μοντέλο που θα καθιστά τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, συνδυάζοντας, ολοκληρωμένα και ισορροπημένα, την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».

Ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως «αν δεν λύσουμε το πρόβλημα του επενδυτικού κενού, κανένα άλλο πρόβλημα – ανεργία, μισθοί, εισοδήματα, ανάπτυξη, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος – δεν μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά».

Keywords
βημα, πασχα, φως, test, λύση, τεστ, αμκα, φαρμακεια, σχολεια, θεσσαλονικη, κοζανη, μαΐου, σημαίνει, εμφάνιση, αθηνα, ελλαδα, βουλη, χρεος, μετρο, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, αλλαγη ωρας 2013, αμκα μου, ξανα, κομματα, δωρεαν, θεμα, πλαισιο, πνευματα, τεστ, υγεια, ωρα, test, ακαδημια αθηνων, ακης, αμυνα, ανεργια, αφορμη, βδομαδα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γονεις, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελπιδα, εβδομαδα, ενημερωση, εμφάνιση, επικοινωνια, επενδυσεις, ερχεται, εστιατορια, εστιαση, εμποροι, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, εικονα, ομιλια, καγκελα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κοπωση, λειτουργια, λύση, μαΐου, μητσοτακης, μοντελα, νικη, νικο, νυχτα, παντα, ορια, παιδια, πεμπτη, προβληματα, ρισκο, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, σχεδιο, σχολειο, υπουργος παιδειας, χαθηκε, αλυσιδα, εξαγωγες, εθνικο, χωρα, κομματι, κυριακου, μοιαζει, πακετο, ρηγμα, σφυρια, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα