«Βιώσιμη» η συμφωνία για την αξιολόγηση – Προσδοκίες και για συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου

Αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ και μείωση συντάξεων 9% - 18% …το εισιτήριο στις αγορές χρήματοςΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ισορροπημένη και βιώσιμη» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την τεχνική συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, με την οποία ολοκληρώνεται το κεφάλαιο της δεύτερης αξιολόγησης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, δηλαδή από τις 16 Μαΐου

και μετά. Ενημέρωση για τη συμφωνία θα έχουν οι υπουργοί την ερχόμενη Πέμπτη, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και οι βουλευτές καθώς θα και συνέλθει η κοινοβουλευτική ομάδα ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της τεχνικής συμφωνίας που έκανε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,

Οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 (μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης 1%του ΑΕΠ) μεσοσταθμικά δε θα ξεπερνούν το 9%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση δε θα ξεπερνά το 18%Η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020 (επίσης 1%του ΑΕΠ) θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση στο ύψος των 5.900 ευρώ (από 8.600 περίπου σήμερα).

Όσο για τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης (θετικά μέτρα ή «αντίμετρα») αυτά θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τις επιβαρύνσεις, το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και είναι τα εξής:

Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ.Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.Προβλέπεται επίσης, ένα αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ένα αντίστοιχο πακέτο 250 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όσον αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις:

Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.

Τέλος, αναφέρθηκε στα εργασιακά σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «εξασφάλισε την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος», συμπληρώνοντας (προκειμένου να αντικρούσει την κριτική ότι αυτό θα συνέβαινε αυτοδίκαια με τη λήξη του προγράμματος) ότι «η αναστολή των θεμελιωδών αυτών αρχών με βάση τις συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων ίσχυε επ’ αόριστον».

Σε χωριστό άρθρο τα θετικά μέτρα για … όποιον προαιρείται

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει πολιτικά το πακέτο του αντίμετρων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ψήφισης των μέτρων, ώστε να εκθέσει τη ΝΔ και να σπάσει το αντιπολιτευτικό μέτωπο φέρνοντας τα μέτρα αυτά σε ξεχωριστό άρθρο. Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές, να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα και γι’ αυτό το λόγο τα θετικά αυτά μέτρα, θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων».

Στο μεταξύ, ο Δ. Τζανακόπουλος διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα, διαβεβαίωσε ότι δεν ζητήθηκε οποιαδήποτε δέσμευση της ΝΔ ή οποιουδήποτε άλλου, σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων. Σύμφωνα με το σκεπτικό που διατύπωσε, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της, θεωρεί ότι έκανε το καλύτερο δυνατό για μία κατάληξη των διαπραγματεύσεων και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» και από εκεί και πέρα ο λαός θα την κρίνει όταν έρθει η ώρα.

Συνολική συμφωνία μέσα στον Μάιο βλέπει η κυβέρνηση – Αισιοδοξία για το QE

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σκέλη της συνολικής συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η προσοχή της κυβέρνησης πλέον στρέφεται στη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το θέμα θα καταλήξει στο Eurogroup της 22ας Μαίου - επικαλέστηκε και το σχετικό θετικό κλίμα των δηλώσεων Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ αλλά και την επίσημη ανακοίνωση των τεσσάρων θεσμών - οπότε θα επικυρωθεί και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο η ολοκλήρωση της συζήτησης αυτής να πάρει μερικές μέρες ακόμη ως το τέλος Μαΐου και πάντως πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά καλά νέα για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE): «Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη για συνέχιση των συζητήσεων για λίγες ημέρες και μετά το Eurogroup και να προχωρήσουμε πιθανόν σε ένα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα καταλήξει στη συνολική συμφωνία» είπε.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας μας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία».

συμφωνίαΚυβέρνησηΔΝΤαφορολόγητοΣυντάξειςπερικοπέςμέτραHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα