Βιταμίνη C για το δέρμα: Τα πλούσια οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες

Η βιταμίνη C είναι ίσως η πιο δημοφιλής βιταμίνη. Τη βρίσκουμε σχεδόν παντού, από σκόνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό μέχρι το πρωινό σας ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Πιο πρόσφατα, όμως, έχει γίνει επίσης ένα αξιοσημείωτο συστατικό φροντίδας του δέρματος.

Η βιταμίνη C διαφημίζεται για τις αντιγηραντικές, συσφιγκτικές και λαμπερές της ιδιότητες.

Τι μπορεί πραγματικά να κάνει για το δέρμα σας; Η δερματολόγος δρ. Melissa Piliang

εξετάζει τα οφέλη του ορού βιταμίνης C, πότε να τον εφαρμόσετε και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να δείτε αποτελέσματα.

Τι κάνει η βιταμίνη C στο δέρμα σας

Η βιταμίνη C είναι εξαιρετική για το σώμα σας, αλλά όταν την καταναλώνετε (μέσω τροφών, ποτών και συμπληρωμάτων) δεν φτάνει τόσο πολύ στο δέρμα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα δερματολογικά οφέλη της βιταμίνης C είναι η εφαρμογή προϊόντων περιποίησης δέρματος που την περιέχουν.

Στις μέρες μας τη βρίσκουμε εύκολα σε μορφή ορού, αν και μπορεί επίσης να βρεθεί σε κρέμες και λοσιόν, που βοηθούν το δέρμα σας να την απορροφήσει εύκολα.

“Είναι ένα πολύ καλό συστατικό που πρέπει να το συμπεριλάβετε στη αγωγή του δέρματός σας”, επιβεβαιώνει η δρ. Piliang.

1. Προστατεύει το δέρμα από φθορές

Το δέρμα μας δέχεται συνεχείς επιθέσεις από εξωτερικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση στον ήλιο, μαζί με την τυπική γήρανση. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να μειώσουν την λάμψη του δέρματός μας δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια που κλέβουν ηλεκτρόνια από τα κύτταρα και προκαλούν βλάβη).

Οι κοινές πηγές ελεύθερων ριζών είναι:

Μόλυνση του αέραΑλκοόλ, ζάχαρη και κακή διατροφήΚαπνός τσιγάρουΥπεριώδης ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο και τα σολάριουμΦυτοφάρμακα κι εντομοκτόνα

Αλλά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από τις ελεύθερες ρίζες δανείζοντάς του ηλεκτρόνια. “Υπάρχουν καλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Η χρήση τοπικής βιταμίνης C μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη κυτταρική βλάβη και καλύτερη όψη του δέρματος”.

2. Αντιγηραντική δράση

Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα σας, μιας πρωτεΐνης που συγκρατεί τους ιστούς του σώματός σας.

“Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο”, εξηγεί η δρ. Piliang. “Αυτό οδηγεί σε ρυτίδες, χαλάρωση και σακούλες στα μάτια, επομένως η προστασία και η αντικατάσταση του κολλαγόνου μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από σημάδια γήρανσης”.

3. Λειτουργεί καλά μαζί με τα αντηλιακά

“Μελέτες δείχνουν ότι όταν συνδυάζετε τη βιταμίνη C με το αντηλιακό, έχετε ακόμα καλύτερη αντηλιακή προστασία και προστασία από τη γήρανση του ήλιου, επειδή λειτουργούν καλά μαζί”.

Επίσης, η χρήση βιταμίνης C μαζί με βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή που προκαλούνται από τα ηλιακά εγκαύματα.

4. Μειώνει την υπερμελάγχρωση

Η βιταμίνη C έχει τη φήμη ότι βοηθά στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος εξαφανίζοντας τις ηλιακές κηλίδες και άλλες σκούρες κηλίδες στο δέρμα.

Σε μια μελέτη, το 73% των συμμετεχόντων είδε βελτίωση στην υπερμελάγχρωση κατά τη χρήση τοπικής βιταμίνης C, αν και τα αποτελέσματα φαίνεται να ήταν προσωρινά.

5. Μειώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη C βοήθησε στη βελτίωση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια που προκαλούνται από τη συγκέντρωση αίματος. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ικανότητα της βιταμίνης C για ενίσχυση του κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην πάχυνση του δέρματος κάτω από τα μάτια, καθιστώντας πιο δύσκολο να σχηματιστούν μαύροι κύκλοι.

Ορός βιταμίνης C: Πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν αρνητικές παρενέργειες από τη χρήση ορού βιταμίνης C, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει:

ΞηρότηταΚνησμόΕρυθρότητα

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ξεκινήστε με χαμηλής συγκέντρωσης ορό βιταμίνης C, για να είστε ασφαλείς.

Πηγή: iatropedia

Διαβάστε επίσης:

Ευχάριστα νέα για εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος, τι ανακοίνωσαν Moderna και MSD

Ποιο είναι το σπάνιο νόσημα που παρουσιάζεται μετά τα 30 και επηρεάζει την κίνηση

Κορωνοϊός: 51.824 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 130 θάνατοι και 88 διασωληνωμένοι

Keywords
Τυχαία Θέματα