Βιβλίο: Εκμηδένιση
Είναι δύσκολο να διαβάσεις απερίσπαστος το βιβλίο ενός συγγραφέα που έχει καταφέρει σε κάθε εμφάνισή του να προκαλεί την προσοχή όλων.
Δηλαδή, αυθόρμητα, δίχως επηρεασμούς και κυρίως δίχως αυτήν την ανόητη και αντιαναγνωστική κλειδαρότρυπα που αποκαλύπτει ποια σύγχρονη προσωπικότητα κρύβεται πίσω από κάθε ήρωα του συγγραφέα. Λες κι έχει σημασία! Λες και γνωρίζουμε ή παίζει τον παραμικρό ρόλο στο έργο του Μπαλζακ, λόγου χάρη, ποιους συγχρόνους του χρησιμοποίησε ως πρότυπο. Μάλιστα, ο ίδιος ο συγγραφέας στο τέλος, στις «Ευχαριστίες», το ξεκαθαρίζει στους αναγνώστες του.
Το μυθιστόρημα αρχίζει συγκλονιστικά καθώς κάποια διαδικτυακά μηνύματα προκαλούν το ενδιαφέρον της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας που, ωστόσο, εισάγουν τον αναγνώστη στον σύγχρονο αόρατο εφιάλτη της διαδικτυακής τρομοκρατίας. Στη συνέχεια, ένα απειλητικό μήνυμα που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κινητοποιεί τον εξ απόρρητων του, Πωλ Ραιζόν, ο οποίος έρχεται σε επαφή με πρόσωπα των μυστικών υπηρεσιών. Σημειωτέον, ότι ο πατέρας του Πωλ υπήρξε αξιωματικός αυτών των υπηρεσιών. Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης, ο Πωλ Ραιζόν είναι η σταθερά μέσω της οποίας ο συγγραφέας θα απλώσει όλον τον σύγχρονο, πολύπλοκο και πολυεπίπεδο κόσμο της αφήγησής του.
Ο Ουελμπέκ στήνει ένα πολύ απαιτητικό μυθιστόρημα όπου στο τέλος όλα συγκλίνουν καθώς το πολιτικό, εθνικό, οικογενειακό και ατομικό πεπρωμένο εισέρχεται στην τροχιά της φθοράς του. Όλα έχουν ένα τέλος κι ο συγγραφέας φωτίζει με ηδονιστική ενάργεια την διαδρομή στη φθορά ανατέμνοντας την ματαιότητα του υλικού κόσμου αλλά και αυτή την παρηγορητική συνδρομή της θρησκείας που απαλύνει το ανθρώπινο δράμα. Η ζωή είναι μια διαδρομή φθοράς, ένας αγώνας μάταιος ενάντια στο πεπρωμένο που τελικά δεν αλλάζει, μια μάχη στην οποία αναδεικνύεται η ανθρώπινη αδυναμία μέσα από τα απίθανα επιτεύγματα του ανθρώπου…
Θαρρείς ότι σε κάθε σελίδα του, ο Ουελμπέκ προσπαθεί να μας κάνει να εμπεδώσουμε την θνητότητα. Στην μηδαμινότητα της ύπαρξης και στην δαιδαλώδη πλέον πολυπλοκότητα και απαιτητικότητα του σύγχρονου κόσμου, ωστόσο, η μόνη χαραμάδα ελπίδας είναι μερικά πράγματα που διατηρούν την αξία τους -κυρίως, μάλιστα, αυτά που αμφισβητούνται-, όπως η θρησκεία, η αγάπη, η οικογένεια… Το εκπληκτικό είναι ότι αναδεικνύει όλες αυτές τις πολιτισμικές σταθερές κριτικά, από απόσταση, δίχως να τις υιοθετεί, αλλά και δίχως να τις παρασιωπά ή να τις παραβλέπει.
Μπορεί να στέκει με μια κριτική ειρωνεία απέναντι στις προσευχές της Σεσίλ αλλά τις περιλαμβάνει στον κόσμο του ως μια συνιστώσα, ως μια διέξοδο. Τι άλλο; Το ίδιο και με τις διαλυμένες οικογένειες, ή με αναφορές του στις νέες γενετικές εφαρμογές, στις υιοθεσίες από τράπεζες σπέρματος αλλά και στους διάφορους τύπους ανδρών και γυναικών που προσαρμόζονται στις νέες ηθικές, στους οποίους μοιάζει να γνέφει μυστικά δείχνοντάς τους το αδιέξοδο. Προφανώς, ούτε ηθικολογεί ούτε δασκαλίζει, απλά σκανδαλίζει με τους προβληματισμούς του.
Θα μπορούσε βέβαια εδώ να επισημάνει κανείς ότι σε μερικά σημεία της μυθιστορηματικής ροής δεν αποφεύγει τον πειρασμό να συνδέσει την λογοτεχνία με το δοκίμιο και την φιλοσοφία, και αρκετές αναφορές του σε βιβλία και πρόσωπα μοιάζουν με δοκιμιακούς υπομνηματισμούς. Έτσι, υπάρχουν κάποιες στιγμές αμηχανίας ανάμεσα στον θεωρητικό διανοούμενο και τον καθαρόαιμο λογοτέχνη. Όχι ότι δεν είναι θεμιτό, ωστόσο, ενίοτε, ο αναγνώστης μεταπηδά από την λογοτεχνική περιγραφή στον δοκιμιακό λόγο, όχι δίχως αναταράξεις, σαν η αφήγηση να ξεφεύγει από την άσφαλτο και να εισέρχεται σε χωματόδρομο.
Όλα αρχίζουν να ξηλώνονται αριστοτεχνικά, αρχής γενομένης από τον πατέρα του Πωλ, πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος μετά από ένα εγκεφαλικό μένει …«ραπανάκι», όπως περιπαικτικά τον αποκαλεί η μια νύφη του. Με την ευκαιρία τού εγκεφαλικού, ο συγγραφέας ανοίγει έναν κόσμο απίθανα ευρύ και ανεξερεύνητο, αυτόν του ανθρώπου που βρίσκεται μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας.
Ταυτόχρονα, αναδεικνύει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα που σχετίζεται με τα άτομα της τρίτης ηλικίας, μιας ηλικίας που χάνει σε αξία ζωής. Εδώ, ο Ουελμπέκ θέτει σοβαρότατα ζητήματα ηθικής σε μιαν εποχή ανθρωπιστικού αναθεωρητισμού που έχει αναγάγει τη νεότητα ως υπέρτατη ηθική αξία, υποβαθμίζοντας αντίστοιχα την αξία της ύπαρξης κλιμακωτά, με το πέρασμα των χρόνων, σαν η ανθρώπινη ζωή να αντιμετωπίζεται ως οικιακή συσκευή ή αυτοκίνητο που υπολείπεται σε αξία έναντι ενός καινούργιου. Δεν λείπουν οι εκτενείς αναφορές στα γηροκομεία, στο εθνικό σύστημα υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες που εν τέλει οδηγούν σε μιαν οδυνηρή αναμέτρηση με τη θνητότητα.
Ταυτόχρονα, ο δαιμόνιος Ουελμπέκ, έχοντας συνταξιοδοτηθεί από την θητεία του στον κυνισμό δίχως να αποσυρθεί, αναδεικνύει τον ρόλο της οικογένειας στην αποσύνθεσή της, αλλά και την σημασία της συνοχής της. Επίσης, βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για τον γάμο, την αποξένωση της σύγχρονης ζωής που ξοδεύεται αλόγιστα στους εξοντωτικούς χρόνους που την λιγοστεύουν, ενώ φέρνει στο φως διάφορες πτυχές της γυναικείας φύσης μέσα από μια σειρά ηρωίδων που πρωταγωνιστούν σε μια μεγάλη και αντιπροσωπευτική γκάμα των γυναικείων χαρακτήρων και ρόλων. Δεν του διαφεύγει η σύγκριση της ζωής στην πόλη και στην ύπαιθρο όπου πηγαινοέρχονται οι ήρωές του στις μετακινήσεις τους.
Ο Ουελμπέκ τονίζει τους υπαρκτούς κινδύνους της σύγχρονης τεχνολογίας επισημαίνοντας ότι «τα μέσα επίθεσης εξελίσσονταν πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι τα μέσα άμυνας, η τάξη και η ασφάλεια του κόσμου θα επιτυγχάνονταν πλέον ολοένα πιο δύσκολα».
Το μυθιστόρημα ζεσταίνεται από έναν μελαγχολικό ανθρωπισμό λες και ο Ουελμπέκ παραδίδεται στην βιβλική έννοια της ματαιότητας μπροστά στην μόνη αλήθεια του θανάτου, άσχετα αν την παραθέτει μέσω του Πασκάλ: «Στο τέλος σού ρίχνουν χώμα στο κεφάλι και αυτό ήταν, για πάντα».
Λευκή μαγεία, μαύρη μαγεία και υπερσύχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, αναμεμιγμένες με αποκρυφισμό και απίστευτες προκαταλήψεις, συνθέτουν το πάζλ ενός κόσμου που συνδέει παρανοϊκά τις υψηλότερες τεχνολογικές εφαρμογές με τις πιο μεσαιωνικές σκοταδιστικές εκδοχές τελετουργιών.
Είναι ένα βιβλίο του οποίου οι αναφορές απαιτούν καλή γνώση της γαλλικής πραγματικότητας. Τέλος, καλό είναι να σημειώσουμε ότι η μετάφρασή του είναι άριστη, τόσο ώστε να μοιάζει σα να έχει γραφτεί το έργο κατευθείαν στα ελληνικά!
Πρόκειται για ένα βιβλίο που η ιστορία του αρχίζει όταν το έχεις τελειώσει!
Μισέλ Ουελμπέκ , Εκμηδένιση
Μετάφραση Γιώργος Καράμπελας
Εκδόσεις: Εστία
Σελ.: 658
Διαβάστε επίσης:
Βιβλίο: Το Ημικύκλιο των Αθηνών
Βιβλίο: Ρουά ματ στο Βερολίνο
Βιβλίο: Ζώα στον Εθνικοσοσιαλισμό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Παραδόθηκε ο 12ος δράστης της δολοφονίας του Άλκη
- Κορωνοϊός - Τζανάκης: «Tζούφια» πολλά κρούσματα της Omicron
- Δεν ευθύνονταν «οι αρρυθμίες» για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
- Θεσσαλονίκη: Παραδόθηκε ο 12ος για τη δολοφονία του Άλκη
- Αλέξης Κούγιας: Μηνύει τον Ιβάν Σαββίδη και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του ΠΑΟΚ - Ζητά 100.000 ευρώ από το καθένα
- Συνέντευξη Τσίπρα: Δηκτικές ατάκες για ΣΚΑΪ - «Ο σταθμός σας έχει έντονη άποψη»
- Survivor 2022 - Λάμπρος Κωνσταντάρας: Εγώ είμαι άνθρωπος με γαλλικά και πιάνο
- Ξεσπά η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη: Light δολοφονία δεν υπάρχει
- Αλέξης Κούγιας: Μήνυση στον Ιβάν Σαββίδη και σε όλη τη διοίκηση του ΠΑΟΚ – «Αηδιαστικό και σκόπιμο»
- Αυτά τα ζώδια θα «πάρουν φωτιά» με την Πανσέληνο στον Λέοντα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ivan Reitman: Πέθανε ο σκηνοθέτης των Ghostbusters (video)
- Ο Γιάννης Μανιάτης σε ειδική αποστολή της Ακαδημίας Αθηνών
- Τσιμτσιλή για δηλώσεις Ρουβά: «Το θύμα δεν είναι ο Λιγνάδης, είναι αυτοί που τον βάζουν στο εδώλιο» (Video)
- Ελληνικά νησιά και Τσαβούσογλου
- Δέσποινα Μοίρου: Μυστικός αρραβώνας με τον θρυλικό Scott Page των Pink Floyd
- Καμίλα Βαλίεβα: Ελεύθερη να ξαναγωνιστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – Η απόφαση του CAS
- Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που τους απείλησε με μαχαίρι
- Βιβλίο: Εκμηδένιση
- Δολοφονία Άλκη: Παραδόθηκε και ο 12ος εμπλεκόμενος στην επίθεση

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Βιβλίο: Εκμηδένιση
- Δέσποινα Μοίρου: Μυστικός αρραβώνας με τον θρυλικό Scott Page των Pink Floyd
- Πάτρα: Πήγε να εμβολιαστεί μαζί με τον… ιερέα της
- Αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ: Ο Νίκος Νιόπλιας αναλύει το Champions League
- Ivan Reitman: Πέθανε ο σκηνοθέτης των Ghostbusters (video)
- Ελληνικά νησιά και Τσαβούσογλου
- Τσιμτσιλή για δηλώσεις Ρουβά: «Το θύμα δεν είναι ο Λιγνάδης, είναι αυτοί που τον βάζουν στο εδώλιο» (Video)
- Δολοφονία Άλκη: Παραδόθηκε και ο 12ος εμπλεκόμενος στην επίθεση
- Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που τους απείλησε με μαχαίρι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Η φωτιά σε εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών και το μαύρο σύννεφο που σκεπάζει την πόλη
- Φωτιά σε εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών στη Θεσσαλονίκη
- Νέοι αγρότες: Προβληματίζει η αλλαγή του υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης κοντά στο Ωραιόκαστρο [βίντεο]
- Δολοφονία Άλκη: Αρνείται κάθε εμπλοκή του ο «12ος» εμπλεκόμενος - «Βρέθηκε συγκυριακά στο σημείο»
- Α.Τσίπρας: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” στη λειτουργία της
- Το μυστικό για περισσότερα match στο Tinder
- Σασμός: H ομολογία του Μαθιού και η απόφαση του Άγγελου
- Μήνυση και αγωγή Κούγια κατά Ιβάν Σαββίδη και όλων των μελών της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ