Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Lionel Trilling

Ειλικρίνεια και αυθεντικότητα

Μετάφραση: Μανόλης Παπουτσάκης

Εκδόσεις: Πατάκης

Σελ.: 304

Το 1970 ο Λάιονελ Τρίλινγκ (1905-1975), κορυφαίος κριτικός του 20ού αιώνα, διερεύνησε «από ιστορική άποψη τα συγγενικά ιδεώδη της ειλικρίνειας και της αυθεντικότητας» σε έξι διαλέξεις που έδωσε στο Χάρβαρντ. Οι διαλέξεις αυτές εκδόθηκαν αναθεωρημένες το 1972 και αποτέλεσαν το τελευταίο του βιβλίο. «Μπορούμε πότε πότε», γράφει ο Τρίλινγκ, «να παρακολουθήσουμε τον ηθικό βίο στη διαδικασία επάνω της αυτοαναθεώρησής του». Με τέτοιου είδους μεταλλαγή

ασχολείται ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό: τη διαδικασία, αφενός, κατά την οποία το επίπονο εγχείρημα της ειλικρίνειας, του να είναι κάποιος αληθινός απέναντι στον εαυτό του, κατέλαβε θέση ύψιστης σημασίας στον ηθικό βίο, αλλά και την περαιτέρω μεταβολή, αφετέρου, όταν τη θέση της ειλικρίνειας έχει τώρα υφαρπάξει το σκοτεινότερο και ακόμα πιο επίμονο νεωτερικό ιδεώδες της αυθεντικότητας. O Τρίλινγκ δίνει παραδείγματα από όλη τη δυτική λογοτεχνία και σκέψη, από τον Σαίξπηρ έως τον Έγελο και τον Σαρτρ, από τον Ροβεσπιέρο έως τον Ρ. Ντ. Λέινγκ, υποδεικνύοντας τις αντιφάσεις και ειρωνείες που τα ιδεώδη της ειλικρίνειας και της αυθεντικότητας γεννάνε.

Peter Englund

Εφιαλτικές νύχτες

Νοέμβριος 1942

Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 728

Αν και στις αρχές Νοεμβρίου του 1942 φαινόταν ότι οι δυνάμεις του Άξονα μπορούσαν ακόμη να νικήσουν, στο τέλος του μήνα δεν υπήρχε αμφιβολία πως η ήττα τους ήταν ζήτημα χρόνου. Μεσολάβησαν το Ελ Αλαμέιν, το Γκουανταλκανάλ, η απόβαση στη γαλλοκρατούμενη Βόρεια Αφρική, η αποχώρηση των Ιαπώνων από το Κοκόντα στην Παπούα Νέα Γουινέα και φυσικά η περικύκλωση του γερμανικού στρατού από τους Σοβιετικούς στο Στάλινγκραντ.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση, όταν όλα κρέμονται από μια κλωστή, παρακολουθούμε την καθημερινότητα τριάντα εννιά διαφορετικών ανθρώπων, στρατιωτικών και απλών πολιτών, από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές: μεταξύ άλλων, συναντάμε έναν Σοβιετικό πεζικάριο κι έναν Αμερικανό πιλότο, μια φοιτήτρια στο a, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι στη Σανγκάη, μια νοικοκυρά στο Λονγκ Άιλαντ, έναν αιχμάλωτο στην Τρεμπλίνκα, μια Κορεάτισσα σε ιαπωνικό οίκο ανοχής για στρατιωτικούς.

Ένα μωσαϊκό ιστοριών που ζωντανεύουν, χάρη στην καθηλωτική αφήγηση του Peter Englund, τον αγώνα μεταξύ βαρβαρότητας και πολιτισμού, και διαλύουν κάθε ψευδαίσθηση ότι όλα αυτά είναι αδύνατο να επαναληφθούν. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Άννα Καραμάνου

100 Χρόνια Τουρκία

1923-2023

Εκδόσεις: Αρμός

Σελ.: 290

Το βιβλίο αυτό παρέχει χρήσιμη και απαραίτητη ιστορική γνώση, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της πολιτικής, της κουλτούρας και της βαθιάς επίδρασης του Ισλάμ στις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας και στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας της Τουρκίας. Το βιβλίο εξετάζει τη γένεση και την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την εξουσία των χαρεμιών, την αλληλεπίδραση με την Ευρώπη, την ίδρυση του τουρκικού έθνους-κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (29 Οκτωβρίου 1923), τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, την πολιτική εκκοσμίκευσης και την προσπάθεια εκδυτικισμού, καθώς και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ανάδειξης του Πολιτικού Ισλάμ και της μακρόχρονης ηγεμονίας του «αήττητου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2002 μέχρι και τις εκλογές του 2023.

Η ιστορική έρευνα, βιβλιογραφική και επί του πεδίου, συνοψίζει τα σημαντικότερα ιστορικά, πολιτικά και πολιτισμικά γεγονότα και προσφέρει μία ευσύνοπτη, απροκατάληπτη και κατά το δυνατόν αντικειμενική γνώση. Προπάντων, προσφέρει άφθονη τροφή για κριτική σκέψη, περαιτέρω έρευνα και καθαρή ματιά στην ιστορία. Το στοιχείο που της προσδίδει πρωτοτυπία και μοναδικότητα είναι ότι, μαζί με τους μεγάλους πολιτικούς σταθμούς, αναδεικνύει και τους ιδιαίτερα σκληρούς αγώνες των γυναικών της Τουρκίας για δικαιώματα και αξιοπρέπεια, τους οποίους η επίσημη ιστορία συνήθως αποσιωπά. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Συντηρητισμός στην Ελλάδα

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Επιμέλεια: Άγγελος Χρυσόγελος – Λεωνίδας Σταματελόπουλος – Ιωάννης Σ. Λάμπρου

Σελ.: 200

Η θετική αξιολογικά χρήση του όρου «συντηρητισμός» στην ελληνική δημόσια σφαίρα υπήρξε ανέκαθεν περιθωριακή.

Έπειτα από δεκαετίες κυριαρχίας του προοδευτικού λόγου κι αφού μεσολάβησε μια χρεοκοπία και ακολούθησαν τα μνημόνια που τάραξαν συθέμελα την ελληνική κοινωνία, οι ισορροπίες, υπό το πρίσμα μάλιστα των πρόσφατων διεθνών εξελίξεων, έχουν αλλάξει.

Στους καιρούς που διανύουμε, οι κοινωνίες – τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό – θέτουν στο επίκεντρό τους συντηρητικές ιδέες που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, σε συμφωνία με τις νέες συλλογικές νοοτροπίες. Το παρόν έργο αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Συντηρητικής Πολιτικής (ΙΝΣΠΟΛ) και συνιστά μια απόπειρα να δούμε με νέα μάτια τον ελληνικό συντηρητισμό, με κύριο σκοπό την ουσιαστική κατανόηση της φύσης του, όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία πλέον χρόνια, χωρίς συγκρούσεις και διχασμούς. Ο σκοπός του συλλογικού αυτού τόμου είναι να αναδείξει μία αναθεωρημένη εικόνα του συντηρητισμού στην ελληνική κοινωνία, αποτελώντας το έναυσμα για να τεθεί εκ νέου το ζήτημα των προϋποθέσεων και των ορίων μιας νέας ελληνικής συντηρητικής πολιτικής. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Περεγρίνος, ένας ήρωας όλων των εποχών!

Βιβλιόφιλοι: Η ανάγνωση και τα «διπλά βιβλία της ηθικής»

Βιβλίο: Η ιστορία ενός αποδιοπομπαίου τράγου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιβλίο,vivlio