Βιβλίο: Παραμύθια με νεράιδες για μικρούς και μεγάλους

Comtesse De Ségur

Παραμύθια με νεράιδες για μικρούς και μεγάλους

Μετάφραση – Επίμετρο: Μαρία Γυπαράκη

Εκδόσεις: Librofilo & Co

Σελ.: 312

Μέσα σε έναν κυκεώνα γεγονότων βίας, με την οσμή και την όψη καμένων εκτάσεων γύρω μας, εντός ενός άγευστου καλοκαιριού συλλογικής και προσωπικής αγωνίας για το παρόν και το μέλλον μας, ενώ μεγαλώνουμε επιτυχώς κι ανεπιτυχώς μετρώντας, χάνοντας, κερδίζοντας, αναπολώντας, ελπίζοντας σε κάτι αόρατο και μην ελπίζοντας σε τίποτα ορατό, ενώ στα μαλλιά μας ανθίζουν χιονισμένες ανταύγειες, ενώ κουβαλάμε ένα βάρος σε

σώμα και ψυχή, ενώ η ζωή μας τρέχει γοργά κι εμείς – αθώοι, ένοχοι, συνένοχοι, κυνικοί, τρυφεροί, αγγελικοί, δαιμονισμένοι – τρέχουμε ξοπίσω της σέρνοντας βαριές αποσκευές υποχρεώσεων και διαταραχών, η παραμυθία των παραμυθιών έρχεται να προσφέρει παρηγοριάς μαλακό μαξιλάρι να ξεκουράσουμε πάνω του φόβους, έγνοιες, απογοητεύσεις και να μας ταξιδέψει στα μαγικά τοπία της και στο φως των παιδικών μας χρόνων.

Στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού κυκλοφόρησε αυτός ο καλαίσθητος τόμος παραμυθιών – διηγημάτων για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που μας έρχονται από παλιά, πολύ παλιά, για να μας γοητεύσουν και να μας συγκινήσουν στο τώρα. Από τις νεοσύστατες εκδόσεις Librofilo & Co, τα «Παραμύθια με νεράιδες για μικρούς και μεγάλους», της Comtesse De Ségur, εγκαινιάζουν την καινούρια σειρά Ανέμη, υπό τη φροντίδα, το επίμετρο και τη μετάφραση της Μαρίας Γυπαράκη, η οποία, με πνεύμα ανήσυχο και με όραμα, αστείρευτη έμπνευση, κέφι, προσήλωση και αγάπη για το μεταφραστικό και εκδοτικό της έργο, συνεχίζει τη συνεργασία της με το Librofilo και μαζί μας χαρίζουν μια αγκαλιά παραμυθιών για τους μικρότερους αναγνώστες αλλά κυρίως για εκείνους που διψούν για μιαν επιστροφή στην παλιά ταυτότητα της αθωότητας, της προσμονής με τον ερχομό της νύχτας να δουν το δωμάτιό τους να μεταμορφώνεται σε καταπράσινο δάσος, τ’ αστέρια να κατεβαίνουν πιο χαμηλά και τις ευχές τους να πραγματοποιούνται μ’ ένα φύσημα του ανέμου κι ένα άγγιγμα μιας μικρής χρυσαφένιας ράβδου.

Πρώτη επίσημη γνωριμία του εγχώριου αναγνωστικού κοινού με το συγγραφικό σύμπαν της Comtesse De Ségur, της Σοφίας Ροστόψινα, ρωσικής αριστοκρατικής καταγωγής, η οποία στα 19 της χρόνια, στο Παρίσι, γνώρισε τον κόμη Ευγένιο ντε Σεγκύρ σε ένα αστικό σαλόνι όπου σύχναζαν εξέχουσες προσωπικότητες της γαλλικής και της ρωσικής αριστοκρατίας, σε μια χρονική περίοδο που οι θεωρίες και οι ιδέες του Ρουσσώ και του Βολτέρου διαμόρφωναν συνειδήσεις. Η νεαρή Σοφία θα παντρευτεί τον κόμη Ευγένιο, θα γίνει κόμισσα Σοφί ντε Σεγκύρ και μητέρα οχτώ παιδιών και κάπως έτσι θα ξεκινήσουν οι ενδοοικογενειακές αφηγήσεις παραμυθιών που θα οδηγήσουν επίσημα στη συγγραφή τους και λίγο αργότερα στην έκδοσή τους.

Τα νεραϊδοπαραμύθια της Ντε Σεγκύρ εκδόθηκαν το 1856 σε εικονογράφηση του Γκυστάβ Ντορέ, συνεχίζοντας την παράδοση των παραμυθιών από τον 17ο και 18ο αιώνα στον 19ο, και ακριβώς αυτή την πρώτη έκδοση, με τις απίθανες γκραβούρες του Ντορέ, έχουμε στα χέρια μας σήμερα από το Librofilo.

Πέρα από την ευρηματικότητα και τη φαντασία τους, την αίσθηση ονείρου και ποίησης και την αψεγάδιαστη πένα της Ντε Σεγκύρ, τα πέντε παραμύθια της παρούσας συλλογής καθρεφτίζουν κομψά και διακριτικά τις νοοτροπίες της αστικής τάξης εκείνης της περιόδου. Μεγάλη η επιτυχία τους – η κόμισσα Ντε Σεγκύρ χαρακτηρίστηκε θηλυκός Μπαλζάκ –, διαβάστηκαν από γενιά σε γενιά, διαβάζονται και θα διαβάζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, συγκινούν, ευφραίνουν, ψυχαγωγούν, προβληματίζουν και αφήνουν ένα μισό πικρό χαμόγελο στα χείλη, με τη σκέψη ότι ο κόσμος αλλάζει παραμένοντας πάντοτε ίδιος, με τα ίδια πάθη, τις ίδιες αντιλήψεις, την ίδια τάση για πτώση και την ίδια επιθυμία για ευδαιμονία.

Πέντε παραμύθια με στέρεα αρχιτεκτονική χαρακτήρων, γραφής και πλοκής, με κορύφωση και εναλλαγές συναισθημάτων, με πρωταγωνιστές βασιλιάδες και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, μάγους, ζώα με ανθρώπινη λαλιά και με νεράιδες που μεταμορφώνουν και μεταμορφώνονται, εκδικούνται, αγαπούν, χαρίζουν θαύματα και θλίψη, λύνουν μάγια και μάχονται στην εμπόλεμη ζώνη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό.

«Η ιστορία της Ξανθούλας, της καλόγνωμης ελαφίνας και του ομορφόγατου», «Ο καλοκάγαθος μικρός Ερρίκος», «Η ιστορία της πριγκίπισσας Ροζέτας», «Ο μικρός γκρίζος ποντικός» και ο βαθιά  συγκινητικός «Αρκουδίων» είναι οι πέντε ιστορίες που μας μεταφέρουν σε έναν μαγικό κόσμο όπου τα ζώα μιλούν, η φύση αλλάζει διαθέσεις και χρώματα και οι ήρωες κινούνται μεταξύ ευτυχίας και δυστυχίας ώσπου να ξανασυναντήσουν τη χαρά που τους πρέπει και τη ζωή σαν σημαία κεντημένη με διαμάντια να κυματίζει πάνω σε ψηλό κάστρο. Παρούσα η ανθρώπινη περιπέτεια, παρούσες και οι ανθρώπινες αξίες και αδυναμίες:  Η εντιμότητα, η καλοσύνη, η αγάπη, η καρτερικότητα, η αυτοθυσία, η ακεραιότητα, η πίστη και η αφοσίωση, και μαζί η απληστία, η απιστία, η ανυπομονησία και η περιέργεια που φέρνουν τιμωρία και κατάρρευση.

Το εξωπραγματικό στήνει διάλογο με το πραγματικό και την καθημερινότητα της εποχής τού τότε μα και του σήμερα, μιας και οι παραμυθένιες ιστορίες της κόμισσας Ντε Σεγκύρ είναι διαχρονικές.

Έκδοση υψηλής αισθητικής, ένα χάρτινο λαμπερό διαμάντι που ακτινοβολεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, στα ράφια των βιβλιοθηκών, στο κομοδίνο μας, στα χέρια μας και στην καρδιά μας. Τα «Παραμύθια με νεράιδες για μικρούς και μεγάλους» αποτελούν μια εξαιρετική αναγνωστική πρόταση· διαβάζοντάς τα θα βιώσουμε την τρυφεράδα, τη σκληρότητα, την αλήθεια της φαντασίας και τη φαντασία της αλήθειας.

Η συγγραφέας

H Σοφία Ροστόψινα, Κόμισσα ντε Σεγκύρ, γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1799. Ήταν κόρη του κόμη Φιόντορ Βασίλιεβιτς Ροστόπσιν, στρατηγού και πολιτικού, κυβερνήτη της Μόσχας όταν μπήκε στην πόλη ο Ναπολέοντας και η Μεγάλη Στρατιά. Η παράδοση θεωρεί τον κόμη σαν αυτουργό της πυρκαγιάς της Μόσχας, αν και ο ίδιος ήταν πάντα αντίθετος μ’ αυτό το σχέδιο.
Στα 1817, η οικογένεια εγκαθίσταται στη Γαλλία και στα 1819, η Σοφία παντρεύεται τον κόμη του Σεγκύρ. Στις γαιοκτησίες τους στις Νουέτ, στο Ορν, θα περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της και εδώ, η Κόμισσα του Σεγκύρ θα γράψει τα «Απομνημονεύματα ενός γαϊδάρου», τις «Συμφορές της Σοφί», «Τα υποδειγματικά κορίτσια»… και όλες τις ιστορίες που την έκαναν διάσημη και διατήρησαν τη φήμη της μέχρι και τις μέρες μας. Η Κόμισσα του Σεγκύρ πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο Παρίσι, όπου και πέθανε το 1874.

(Πηγή: «Librofilo & CO», 2023)

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Η κληρονομιά του Χρήστου Λαμπράκη στον Τύπο, την κοινωνία και την πολιτική

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Βιβλίο: Ο Σεφέρης, ο Παύλου, η Κύπρος και το ανήκειν

Keywords
Τυχαία Θέματα