Βόλτα στη… λογοτεχνική Θεσσαλονίκη μέσα από τη Wikipedia!

ΕΛΛAΔΑ

Βόλτα στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα "μάτια" των λογοτεχνών της, θα μπορούν να κάνουν χρήστες της Wikipedia μετά από πρωτοβουλία φοιτητών και καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, οι οποίοι συνδέουν τα λογοτεχνικά έργα, με σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης με την επικόλληση QR codes.

Το Γεντί Κουλέ, η Μητροπόλεως (πρώην Ρούζβλετ), το Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ,

η Χρυσοστόμου Σμύρνης, η Φυσικομαθηματική ΑΠΘ, η Καμάρα, η Αρετσού, η Κατούνη και πολλά άλλα σημεία της πόλης που αναφέρονται σε μυθιστορήματα και ποιήματα και σχετίζονται με τη ζωή ποιητών και συγγραφέων της Θεσσαλονίκης, θα συνθέσουν ένα λογοτεχνικό περίπατο που συνδέει τον πολιτιστικό με τον αστικό ιστό.

"Στην ουσία θα συνδεθούν περιοχές της πόλης που αναφέρονται σε ποιήματα ή μυθιστορήματα των Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιώργου Ιωάννου, Τόλη Καζαντζή, Ζωής Καρέλλη, Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου, Κλείτου Κύρου, Νίκου Μπακόλα, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Περικλή Σφυρίδη και Ντίνου Χριστιανόπουλου" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, Κατερίνα Νάστα, προσθέτοντας ότι το εργαστήριο λημματογράφησης Wikipedia θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Η ιδιαιτερότητα της δράσης συνίσταται στη χρήση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας από 6 καθηγητές, όπως λογοτεχνικές αναφορές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την ταυτόχρονη εθελοντική συμμετοχή 100 φοιτητών. Οι αναφορές θα ενσωματωθούν σε διαδραστικούς χάρτες που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο, ενώ θα επιχειρηθεί σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία της πόλης η επικόλληση QR codes.

Σύμφωνα με την κ. Νάστα, η δράση θα έχει συνέχεια καθώς ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από Τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών του ΑΠΘ να μεταφράσουν, αρχικά στα αγγλικά, τις αναφορές.

ΘεσσαλονίκηWikipediaHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα