Βόμβες διασποράς: Τι είναι ο εξοπλισμός που θα στείλουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο

Την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας έχει προκαλέσει η απόφαση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εξοπλίσει την Ουκρανία με πυρομαχικά διασποράς.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, προκειμένου το Κίεβο να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια «πολύ δύσκολη απόφαση», ωστόσο τελικά πείστηκε να στείλει τα αμφιλεγόμενα όπλα επειδή το Κίεβο χρειάζεται πυρομαχικά στην αντεπίθεσή του κατά της Ρωσίας.

Περισσότερες

από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν θέσει εκτός νόμου τον συγκεκριμένο οπλισμό βάσει της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δεν έχουν υπογράψει την απαγόρευση.

Πώς λειτουργούν οι βόμβες διασποράς

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά περιέχουν πολλαπλά εκρηκτικά βομβίδια, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως και σε μεγάλη έκταση. Επίσης, είναι αμφιλεγόμενα λόγω του ποσοστού αποτυχίας τους ενώ τα ανατιναγμένα βομβίδια μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για πολλά χρόνια και να εκραγούν σε ανύποπτο χρόνο.

O Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές βόμβες διασποράς έχουν ποσοστό αποτυχίας μικρότερο από 2,5%, ενώ οι ρωσικές έχουν ποσοστό αποτυχίας μεταξύ 30-40%.

Διαβάστε επίσης:

BBC: Σκάνδαλο με παρουσιαστή – χρημάτιζε ανήλικους για «ροζ» φωτογραφίες

Επιχείρηση Vizardlike: NCA και Guardia Civil κατάσχεσαν 703 όπλα στη Βρετανία – 74 συλλήψεις

«Εμπάργκο» Κιμ Γιονγκ Ουν στο «σ’ αγαπώ» – Αντιμέτωποι και με εκτέλεση οι παραβάτες

Keywords
Τυχαία Θέματα