Βόρεια Μακεδονία: Τι σημαίνει για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών η νίκη του εθνικιστικού VMRO στις διπλές εκλογές

Προβληματισμός επικρατεί  σε διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά τον θρίαμβο του εθνικιστικού VMRO στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας, με δεδομένο ότι οι δύο νικητές -τουλάχιστον προεκλογικά- αμφισβητούσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Προεκλογικά πολλές φορές οι τόνοι ανέβαιναν αναφορικά

με τη Συμφωνία των Πρεσπών και η τότε υποψήφια πρόεδρος της δημοκρατίας δήλωνε ότι αν εκλεγόταν δεν επρόκειτο να ορκιστεί στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά θα είναι πάντα η πρόεδρος της Μακεδονίας, όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι χωρίς να έχει πει ποτέ ανοιχτά ότι θα αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωνε ότι αυτή η συμφωνία δεν τον εκφράζει και ότι ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τον όρο Βόρεια Μακεδονία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι μιλούσε, πάντως, για «Μακεδονία».

Ο Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Το ερώτημα είναι τώρα πότε και πώς θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, καθώς χρειάζονται ακόμη δύο έδρες για να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας, και ποια θα είναι η στάση της νέας κυβέρνησης των εθνικιστών και των συμμάχων τους έναντι των γειτόνων.

Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι σκληρή στην εξωτερική της πολιτική, απέχοντας από την «ενδοτική» -όπως την χαρακτήριζαν- πολιτική της κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών.

Ταυτόχρονα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 65%, έναντι ποσοστού μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.

Μετά τα μεσάνυχτα, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου πανηγύρισαν την επικράτηση του κόμματος στις χθεσινές διπλές εκλογές στη χώρα.

Στάση αναμονής από την ελληνική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής για την επόμενη ημέρα.

Η κυβέρνηση περιμένει να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και να δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής, ενώ ο προβληματισμός προκαλείται από το γεγονός ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Πάντως όπως είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι πολύ δύσκολο για την Βόρεια Μακεδονία να τινάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών στον αέρα, καθώς πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία που μπορεί να επιφέρει σοβαρές κυρώσεις εάν παραβιαστεί. Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε και προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Panama Papers: Πέθανε ο Ραμόν Φονσέκα, ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στο σκάνδαλο

Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις έληξαν και προχωρά στην επιχείρηση στη Ράφα

Πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον κατά Ζελένσκι: «Αυτό το διεφθαρμένο κράτος της ουκρανικής μαφίας μας έχει εγκλωβίσει όλους»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόρεια Μακεδονία, Συμφωνίας, Πρεσπών, VMRO,voreia makedonia, symfonias, prespon, VMRO