Βουλή: Επιφυλάξεις και ενστάσεις κομμάτων στην επιστολική ψήφο

Με κριτική διάθεση από την αντιπολίτευση ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου που καθιερώνει για πρώτη φορά την επιστολική ψήφο, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αν και συμφωνούν επί της αρχής με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, διαφωνούν με την καθολικότητα της εντός της Ελλάδας με τη Νίκη Κεραμέως να διερωτάται για ποιο λόγο να υπάρχουν

περιορισμοί. «Θέλουμε ή δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, η επιστολική ψήφος είναι ένα μέτρο εμβάθυνσης της δημοκρατίας, δεν είναι δεξιό ή αριστερό μέτρο, αλλά ένα μέτρο που ανταποκρίνεται  στις απαιτήσεις της εποχής», είπε η υπουργός Εσωτερικών για να προσθέσει ότι με τις διατάξεις του συζητούμενου νομοσχεδίου αίρονται όλα τα εμπόδια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος καθώς ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές και κάθε άλλη κατηγορία πολιτών που έχει δυσκολίες να προσέλθει στις κάλπες θα έχει την δυνατότητα να ψηφίσει από το σπίτι του, ακολουθώντας μια ασφαλή, δωρεάν και εύκολη διαδικασία.

«Η ΝΔ νομοθετεί με τη ρήση Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», ανέφερε η Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας παράλληλα, τη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις διατάξεις για τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής τάχθηκε υπέρ της επιστολικής ψήφου ενώ σε ότι αφορά στους Έλληνες που διαμένουν εντός της επικράτειας είπε ότι θα πρέπει να ισχύει για όλους όσοι έχουν αντικειμενικό πρόβλημα και κώλυμα να έχουν φυσική παρουσία στην εκλογική διαδικασία. «Από το «0» πηγαίνετε στο «100», ενώ θα έπρεπε να δοκιμάσουμε πρώτα το σύστημα», είπε. 

«Ένα νομοσχέδιο που γενικεύει τη χρήση της επιστολικής ψήφου, δημιουργεί ερωτήματα για την πολιτική του σκοπιμότητα», σχολίασε από τη Νέα Αριστερά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κάθετα αντίθετο με τις προωθούμενες διατάξεις εμφανίστηκε το ΚΚΕ με τον Γιάννη Γκιόκα να αναφέρει ότι ο Περισσός απορρίπτει συλλήβδην το μέτρο επιστολικής ως μια επικίνδυνη αντιδραστική τομή.  

Επιφυλάξεις διατύπωσαν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως το κόμμα της είναι θετικό, ζητά ωστόσο, εγγυήσεις διαφάνειας της διαδικασίας. 

Στις αντιδράσεις που υπάρχουν για την αλλαγή κατανομής των αδιάθετων εδρών απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος λέγοντας πως «έτσι γίνεται η κατανομή των εδρών με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016». Όπως είπε, «δεν υπάρχει πιο δίκαιο σύστημα, απλή αναλογική σε όποιον παίρνει 3%».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων που παλεύουν για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

Σπέτσες: «Πυρετός» προετοιμασιών για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Ανοίγουν ξενοδοχεία, ετοιμάζονται εστιατόρια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε οικογένεια στο Γαλάτσι που αγόρασε διαμέρισμα με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα