Βουλή: Κριτής για τη Novartis η δικαιοσύνη

Πολιτική

Όχι στην άσκηση δίωξης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα λόγω αναρμοδιότητας αποφάσισε η Βουλή για την υπόθεση Novartis με απόλυτη πλειοψηφία. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει δηλώσει ότι η υπερψήφιση του πορίσματος τής αναγνωρίζει πως η αρμόδια να ερευνήσει και να δικάσει την υπόθεση είναι η τακτική δικαιοσύνη. Έχει επίσης υπογραμμίσει ότι αυτό είναι το μοναδικό αποτέλεσμα που μπορεί να αποτρέψει το επονείδιστο προνομιακό

καθεστώς που επί σειρά ετών οδήγησε στην ατιμωρησία πολιτικά πρόσωπα για μεγάλες υποθέσεις λόγω παραγραφής.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Aντώνη Σαμαρά, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για την δωροδοκία - δωροληψία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν άσκηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην κάλπη, βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία, λόγω αναρμοδιότητας και 164 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα.

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, 168 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία - δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν ναι στην άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και τρεις για το ξέπλυμα. Βρέθηκε ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 164 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, 163 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Έξι βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την πρώτη πράξη και ένα "παρών" για την δεύτερη. Βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην αν. υπουργό, Μάριο Σαλμά, 163 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Σπυρίδωνα 'Αδωνι Γεωργιάδη, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 163 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον διοικητή της ΤτΕ, πρώην υπουργό, Ιωάννη Στουρνάρα, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επτά βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και έξι για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, 167 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 166 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και πέντε για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την δωροδοκία - δωροληψία, ένα "παρών" για την νομιμοποίηση εσόδων και βρέθηκε και ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Με βάση την απόφαση, η Βουλή θα διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Στην ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί βρέθηκαν σε θέση μάχης και η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώθηκε με την μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή του δόρατος την διαφθορά.

Η Βουλή κλήθηκε να αποφασίσει για την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-'Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, πρότεινε στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Πρότεινε επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

ΒουλήNovartisψηφοφορίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα