Βουλή: Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια απολογισμού – ισολογισμού του Προϋπολογισμού έτους 2021

Στην Ολομέλεια εισάγονται αύριο Tετάρτη για συζήτηση και ψήφιση τα σχέδια νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2021» και την «Κύρωση του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, περιόδου αναφοράς 1/1/2021 έως 31/12/2021».

Τα δύο νομοσχέδια ψηφίσθηκαν σήμερα το απόγευμα κατά πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Απολογισμού – Ισολογισμού και Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους από τη ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ,

ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια όπου θα συζητηθούν και θα τεθούν σε ψήφιση.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς ολοκληρώνοντας την επεξεργασία των νομοσχεδίων στην Επιτροπή ευχαρίστησε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την άρτια Έκθεσή του και την άριστη συνεργασία που έχει με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου. Ανέφερε πως «ο Απολογισμός Εσόδων και Εξόδων του έτους 2021 ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός, εξαιτίας, κυρίως, της πληθώρας των μέτρων που είχαμε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ προς τα τέλη του ίδιου έτους, ξεκίνησαν και οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αυξήθηκε σημαντικά η τιμή του φυσικού αερίου».

Ο κ. Πετραλιάς, υπενθύμισε πως χρειάστηκαν να κατατεθούν τέσσερις συμπληρωματικοί. Προϋπολογισμοί, καθώς κατά τη διάρκεια του 2021 ελήφθησαν 45 διαφορετικές κατηγορίες μέτρων». Κάθε μήνα, είπε ο υφυπουργός «ανανεώναμε τη λίστα των ΚΑΔ για το ποιοι δικαιούνταν αναστολής εργασίας, ποιοι δικαιούνταν ενισχύσεις. Συνολικά τα 4 χρόνια δαπανήθηκαν – λαμβάνοντας υπόψη και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τη μόχλευση των τραπεζών – 43 δισ. ευρώ , ενώ περίπου 30 δισ. ευρώ ήταν το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, εκ των οποίων 16,1 το 2021». Από τον Σεπτέμβριο του 2021, έως τον Σεπτέμβριο του 2023, για την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση έχουν δοθεί 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ εκτός των 43 δισεκατομμυρίων που δόθηκαν για την πανδημία. Ο υφυπουργός τόνισε πως «παρόλες τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες, δεν σταματήσαμε και τις μεταρρυθμίσεις».

Απαντώντας σε αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης σημείωσε πως «πράγματι υπήρξε 9,3% ύφεση το 2020, είχαμε, όμως, ανάπτυξη 8,4 το 2021 κάτι που δεν το κατάφεραν πολλές χώρες μέσα σε μία χρονιά. Η επιτυχία αυτή υπήρξε γιατί δόθηκαν ακριβώς όλα αυτά τα μέτρα και, προφανώς, αυτά αποτέλεσαν προπομπό για να καταφέρουμε και το 5,6% στην ανάπτυξη το 2022. Έτσι, σήμερα, ενώ είχαμε περίπου 183 δισεκατομμύρια ΑΕΠ πριν την κρίση, πέσαμε στα 165 δισεκατομμύρια το 2020 στην πανδημία και ξανανεβήκαμε στα 181,5 δισ. ευρώ και σήμερα έχουμε φτάσει στα 206 δισ. ευρώ ΑΕΠ».

Ο κ. Πετραλιάς υπογράμμισε πως «ακολουθήθηκε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να απομακρυνόμαστε όσο γίνεται από τους στόχους, δοθέντων των έκτακτων συνθηκών. Έτσι και το χρέος, ενώ είχε όντως αυξηθεί το 2020 στο 207% του ΑΕΠ, στο υψηλότερο επίπεδο λόγω της πανδημίας το 2021 μειώθηκε σε 195%, το 2022 σε 172% και εφέτος σε περίπου 160% του ΑΕΠ. Έτσι εξήλθαμε της ενισχυμένης εποπτείας». Σχετικά με την σύσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ολοκλήρωση της λογιστικής μεταρρύθμισης το 2025 ο υφυπουργός είπε ότι αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση και προτεραιότητά μας και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτό τον σκοπό αυτό».
Σωτηρία Ντούνη: Να εμπιστευθεί η λογιστική μεταρρύθμιση.

Νωρίτερα, «υπέρ της ορθότητας και αξιοπιστίας του Απολογισµού του οικονομικού έτους 2021, καθώς και του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων του Κράτους της 31ης.12.2021, τάχθηκε η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη « µε τις επιμέρους επιφυλάξεις και παρατηρήσεις που έχουν καταγραφείς την έκθεση της Ολομέλειας του ανώτατου δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας».

Η κυρία Ντούνη συνέστησε «την ανάληψη των κατάλληλων δράσεων επίσπευσης της λογιστικής μεταρρύθμισης, ώστε να διασφαλισθεί η τήρηση της 1ης.1.2025 ως ημερομηνίας όπου η Κεντρική διοίκηση θα έχει υιοθετήσει και θα εφαρμόζει πλήρως το νέο λογιστικό πλαίσιο (π.δ. 54/2018)».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Διαμαντοπούλου σε Κασσελάκη: Προσεχώς τίτλοι τέλους – Αποστροφή στους κεντρώους το υβρεολόγιο για τον Σημίτη

Ραντεβού Μητσοτάκη-Δούκα την επόμενη Πέμπτη στη «σκιά» της μετωπικής σύγκρουσης για τα δέντρα στα Εξάρχεια

Χαρίτσης σε Διαμαντοπούλου για τα περί «σκουρόχρωμης Ευρώπης»: Τέτοιες λογικές είναι οι αιμοδότες της άκρας δεξιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Ψηφίστηκαν, Προϋπολογισμού, 2021,vouli, psifistikan, proypologismou, 2021