Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στο Σύνταγμα το απόγευμα

Σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού όπως αυτή δρομολογείται από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή, καλούν φορείς, κόμματα και συλλογικότητες.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου έθεσε, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

επικαλούμενη την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Απαντώντας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ισχυρίστηκε ότι καμία διάταξη δεν έρχεται κόντρα στη νομολογία του ΣτΕ.

Στην επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι ανεξάρτητες αρχές στην Ευρώπη ελέγχουν τον ανταγωνισμό και τις τιμές, άρα υποκρύπτεται ιδιωτικοποίηση, ο κ. Σκρέκας είπε ότι και στην Ιταλία υπάρχει ανεξάρτητη αρχή με δημόσιους πάροχους.

Εμείς, συνέχισε ο κ. Σκρέκας, επιδιώκουμε με το νομοσχέδιο, τον έλεγχο και την εποπτεία των υπηρεσιών από την Αρχή, όχι τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής που παραμένει στο υπουργείο. Ανέφερε επίσης ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στο υπουργείο δεκάδες εισηγήσεις για πρόστιμα σε εταιρείες ύδρευσης αλλά επιβλήθηκαν ελάχιστα. Θέλετε να αποφασίζει ο υπουργός εάν θα επιβάλει πρόστιμα ή όχι σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης; Αυτά είναι ρουσφέτια, να σας φέρνουν οι επιθεωρητές εισηγήσεις για πρόστιμα και να μην τα επιβάλλετε, είπε ο κ. Σκρέκας.

Σημειώνεται ότι κατά την -διά ανατάσεως- ψηφοφορία, υπέρ της έντασης ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης την καταψήφισαν, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Χ. Αθανασίου να σημειώνει τη συμμετοχή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ψηφιστεί την περασμένη Τρίτη, όμως, οι σφοδρές αντιδράσεις «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων οδήγησε την κυβέρνηση στη μετάθεση της διαδικασίας, ώστε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις και να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, συμφωνήθηκαν αναδιατυπώσεις, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

1. Αφαιρέθηκαν αόριστες αναφορές περί «νέας προσέγγισης» στο αντικείμενο του νόμου,

2. Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, δηλαδή ότι αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,

3. Προσδιορίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος υιοθετούνται με κοινή απόφαση των ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ,

4. Διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ και

5. Προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Συγκέντρωσεις διαμαρτυρίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και τη Βουλή καλεί το απόγευμα στις 16.30 τους πολίτες η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού διοργανώνουν εργατικά Συνδικάτα.

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6.15 το απόγευμα σε Κλαυθμώνος, Ομόνοια και Προπύλαια.

Στην Πάτρα, η αγωνιστική Δημοτική Αρχή καλεί στις 11.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (Ν.Ε.Ο Πατρών – Αθηνών 158).

Στη Θεσσαλονίκη, παρέμβαση στα γραφεία της ΕΥΑΘ πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας εργατικά σωματεία της πόλης, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό.

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο»

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού! Νερό κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα», γράφει το γιγαντοπανό που έχει αναρτήσει το ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζεται η ΕΥΑΘ, στέλνοντας ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έχουν κηρύξει σήμερα στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις: Γιάννενα, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά, Καλαμάτα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Χαλκίδα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης: Δεν απάντησε σε ερώτηση στη Βουλή για τα Τέμπη γιατί ήθελε να… φύγει (Video)

ΠΑΣΟΚ: Έντονος προβληματισμός των υποψηφίων για τις δημοσκοπήσεις

Πλήρης κάλυψη της κυβέρνησης στον Ντογιάκο

Keywords
Τυχαία Θέματα