Βουλή: Στην τακτική δικαιοσύνη ο Γιάννης Παπαντωνίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε, όπως και αναμενόταν, να στείλει η Βουλή την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.

Η Ολομέλεια ψήφισε «όχι», λόγω της παραγραφής του αδικήματος, στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας για το αδίκημα της απιστίας. Ακόμη ψήφισε «όχι» και στην άσκηση δίωξης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Μετά από αυτό η Βουλή παραπέμπει τον Γιάννο Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη για έξι υποθέσεις και τις συναφείς δικογραφίες, προκειμένου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ να ελεγχθεί για το παραπάνω αδίκημα. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, για το αδίκημα της απιστίας, «όχι» στην άσκηση δίωξης, λόγω παραγραφής, ψήφισαν 205 βουλευτές, «ναι» στην άσκηση δίωξης ψήφισαν 27 βουλευτές ενώ «παρών» δήλωσε ένας βουλευτής στην άσκηση δίωξης. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα «όχι» στην άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής ψήφισαν 202 βουλευτές, «ναι» ψήφισαν 32 βουλευτές.

Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με δήλωση που ανέγνωσε στην Ολομέλεια σημείωσε πως «το ΚΚΕ έχει καταθέσει ξεχωριστή, από το πόρισμα, δήλωση, με την οποία τοποθετείται συνολικά για την υπόθεση Παπαντωνίου και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη και η οποία δήλωση αποτελεί ενιαίο σύνολο και δεν μπορεί να διασπαστεί. Γι΄αυτό το λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία».

Από την πλευρά του το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής, προαναγγέλοντας ότι θα ψηφίσει «ναι» στην άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και για τα δύο αδικήματα και εξηγώντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο υπάρχει η διασφάλιση ότι θα συνεχιστεί η δικαστική έρευνα της υπόθεσης.

Χωρίς την παρουσία του Γιάννου Παπαντωνίου εξελίχθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής που διερεύνησε τις ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας στα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 2001-2004. Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν προσήλθε τελικά, γεγονός αναμενόμενο καθώς είχε στείλει εκ νέου παλαιότερο υπόμνημα που είχε αποστείλει στην Προανακριτική επιτροπή.

Τσίπρας: Συζητούμε για μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης

Παρεμβαίνοντας εκτάκτως στην συζήτηση στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «συζητούμε για μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης, αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε αρχής και αξίας», τονίζοντας πως «ήταν η εποχή που προμήνυε την επερχόμενη κατάρρευση». Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η υπόθεση Παπαντωνίου «σήμερα επιστρέφει – έτσι πρέπει να γίνει – εκεί που πραγματικά ανήκει, στην ποινική δικαιοσύνη, η οποία και θα κληθεί να αποφασίσει για την συνέχεια. Αυτό όμως που έχει, κατά την άποψή μου, πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις όποιες δικαστικές αποφάσεις είναι η ηθική και πολιτική καταδίκη μιας νοοτροπίας, μιας πρακτικής και ενός συστήματος που έχουν καταγραφεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων πολιτών ως τα πραγματικά αίτια της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης».

Βούτσης: Ο Παπαντωνίου έπρεπε να είναι εδώ

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην δική του παρέμβαση επέκρινε σφόδρα την απουσία του Γιάννου Παπαντωνίου από την συζήτηση στη Βουλή λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Παπαντωνίου έπρεπε να είναι εδώ στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις και λυπάμαι που είμαι ο πρώτος που το λέω αυτό». Απευθυνόμενος μάλιστα προς την πλευρά της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε πως του προκάλεσε «κατάπληξη» το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης δεν παρουσίασαν «την ελάχιστη πολιτική ευαισθησία για να αναλάβουν τις ευθύνες τους» παρόλο, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, που κυβέρνησαν επί χρόνια την χώρα.

ΒουλήΠαπαντωνίουψηφοφορίαδίωξηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα