Βουλή: Την... τζίφρα τους σε δήλωση εχεμύθειας θα βάζουν οι βουλευτές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ενδιαφέρουσα... σημεία «πηγαίνει» στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής το τελικό σχέδιο του Νίκου Βούτση σχετικά με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την υπογραφή δήλωσης εχεμύθειας εκ μέρους των βουλευτών κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Η... «ρήτρα εχεμύθειας» θα τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος

ή προς όφελος τρίτων προσώπων «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους».

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το χρονικο διάστημα για το οποίο θα ισχύει η «ρήτρα εχεμύθειας» με τις «κακές γλώσσες» στους διαδρόμους της Βουλής να σχολιάζουν με τον γνωστό... «δηλητηριώδη» τρόπο τους ότι «οι βουλευτές θα πάρουν το μυστικό στον τάφο τους». Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάντως η «ρήτρα εχεμύθειας» δεν πρόκειται να ισχύει... εφ’ όρου ζωής αλλά να έχει ισχύ όσο και η διάρκεια της θητείας των βουλευτών. Τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα συνέλθει η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας προκειμένου να συμφωνήσει τις τελικές διατάξεις οι οποίες θα εισαχθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει ότι «οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήματα, των οποίων η φύση ή η χρηματική αξία εγείρουν ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Χρηματική αξία μεγαλύτερη των διακοσίων (200) ευρώ θεωρείται, κατά τεκμήριο και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ικανή να εγείρει ζητήματα αμεροληψίας. Δώρα των οποίων η αξία είναι μικρότερη των διακοσίων (200) ευρώ, τα οποία δίδονται ως αναμνηστικά επίσημης επίσκεψης και φιλοξενίας στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, καταχωρίζονται, με δήλωση του βουλευτή και με ευθύνη της Διεύθυνσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκει ο βουλευτής, σε ειδικό κατάλογο, ο οποίος τηρείται στη γραμματεία της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Με δήλωση του βουλευτή καταχωρίζονται επίσης, όπως ανωτέρω, δώρα, παροχές και άλλα ωφελήματα των οποίων χρηματική αξία ξεπερνά τα διακόσια (200) ευρώ, με ειδική αιτιολογία του βουλευτή ως προς την αποδοχή τους».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κώδικα προβλέπεται ότι:

-Οι βουλευτές οφείλουν να μη χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτου προσώπου εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα, που περιέρχονται σε γνώση τους εκ της άσκησης των καθηκόντων τους.Ως προς τις πληροφορίες και τα έγγραφα που αναφέρονται στα άρθρα 146 και 147 του Ποινικού Κώδικα, ισχύει απόλυτη απαγόρευση χρήσης τους, ανεξαρτήτως εάν συντρέχειτο στοιχείο του ιδίου οφέλους.

-Κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι βουλευτές υπογράφουν δήλωση ότι αναλαμβάνουν την υποχρέωση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

-Στην περίπτωση που βουλευτής γνωστοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο προς τρίτους πληροφορίες ή έγγραφα του εδαφίου α’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, λαμβάνεται ιδιαίτερα υπ’ όψιν η αιτιολόγηση της απόφασής του, σε συνδυασμό με τις αρχές της διαφάνειας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, στο σκέλος των πειθαρχικών μέτρων προστίθεται διάταξη που προβλέπει ότι βουλευτής εις βάρος του οποίου έχει διαπιστωθεί σύγκρουση συμφερόντων δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις του οργάνου της Βουλής ή σε σχετικές ψηφοφορίες που σχετίζονται με την ως άνω σύγκρουση συμφερόντων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Κώδικας:

α) Όταν πρόκειται περί επίδειξης συμπεριφοράς κατά παράβαση των γενικών αρχών του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα, ανάκληση στην τάξη, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 78 του Κανονισμού της Βουλής και, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 80 του Κανονισμού της Βουλής.

β) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά σύγκρουση συμφερόντων, προσωρινός αποκλεισμός του βουλευτή διάρκειας μέχρι 15 ημερών από τις συνεδριάσεις της Βουλής ή αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις συγκεκριμένης επιτροπής όπου συζητείται ζήτημα σχετικό με την ελεγχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, και, σωρευτικώς ή εναλλακτικώς, περικοπή του ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσής του, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 81 παρ. 4, 5 και 6 του Κανονισμού της Βουλής.

γ) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά την αποδοχή δώρων ή παροχών ή ωφελημάτων, περικοπή μέχρι του ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή και υποχρέωση επιστροφής του ωφελήματος. Η ποινή επαναλαμβάνεται ανά μήνα, μέχρι συμμόρφωσης του βουλευτή προς την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ή του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής.

δ) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, περικοπή μέχρι τους ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή.

ΒουλήΕπιτροπή Δεοντολογίαςκώδικας δεοντολογίαςΒουλευτέςΒούτσηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα