Βρετανία: Οι εφημερίδες εναντιώνονται στις online εκδόσεις

Καλό το «online», αλλά σαν τις τοπικές εφημερίδες δεν είναι, θεωρούν στην Βρετανία.

Εικοσιδύο έγχαρτες εκδόσεις τοπικών εφημερίδων έπαψαν να υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στα προηγούμενα δύο χρόνια. Πρόσφατη έρευνα στη χώρα έδειξε ότι από το 2025 περί τις 295 τοπικές εφημερίδες ανέστειλαν τις έντυπες εκδόσεις τους.

Εν τω μεταξύ τέσσερις νέοι τίτλοι άρχισαν να τυπώνονται και να κυκλοφορούν μεταξύ τέλος Ιουλίου- αρχή Αυγούστου.

Οι προοπτικές είναι καλύτερες για τις ψηφιακές εκδόσεις εφημερίδων, καθώς στη θέση 15 έντυπων εκδόσεων που έκλεισαν εμφανίστηκαν

20 ηλεκτρονικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και μια δισυπόστατη, δηλαδή με έντυπη και ηλεκτρονική παρουσία, όπως ενημερώνει το παρατηρητήριο ΜΜΕ (κυρίως της Αγγλίας) Pressgazette.

Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για κρίση- ίσως και βαθειά- στον χώρο των τοπικών ΜΜΕ στο Νησί. Το λουκέτο σε εφημερίδες είναι μόνον μια πτυχή της ιστορίας, καθώς πολλοί άλλες συνεχίζουν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν.  Απασχολούν όμως ελάχιστο προσωπικό. 

Οι τρεις κορυφαίοι οργανισμοί δημοσιογραφικών εκδόσεων τοπικών εφημερίδων του Ηνωμένου Βασιλείου, Newsquest, Reach και National World- έχουν την πλειονότητα των τοπικών εφημερίδων- απασχολούν στις μέρες μας περίπου 3.000 δημοσιογράφους από 9.000 που είχαν το 2007.

Εκτός από κατάργηση έντυπων εκδόσεων, έγιναν και συγχωνεύσεις μεταξύ εφημερίδων που «γέννησαν» νέες ψηφιακές εκδόσεις. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα περίμενε κάποιος.

Ο Ντέιβιντ Πότερ, ο οποίος υπήρξε ο πρόσφατος και τελευταίος εκδότης της Turrif Advertiser, μιας μικρής εβδομαδιαίας εφημερίδας που πρωτοκυκλοφόρησε το 1933 και κάλυπτε την ειδησεογραφία στην περιοχή Αμπερντινσάιρ της Σκωτίας με πληθυσμό περι τα 262.000 άτόμων, ανέφερε ότι πλέον το Τάριφ καλύπτεται από την ιντερνετική Grampion online η οποία θα δώσει σημασία στην κωμόπολη των 6.000 κατοίκων «μόνον αν συμβεί κάτι μεγάλο, αλλιώς δεν καλύπτουν την περιοχή».

Σε άλλη περίπτωση δύο τοπικές εφημερίδες, συγχωνεύτηκαν σε μία, ωστόσο αναφέρεται ότι ντόπιοι ρεπόρτερ από τις περιοχές που κάλυπταν οι δύο εκδόσεις δεν υπάρχουν πλέον και η ειδησεογραφία «καλύπτεται από έναν τύπο που βρίσκεται πίσω από ένα γραφείο της The Scotsman, στο Εδιμβούργο».

Δεν… περπατάει η αλλαγή του online στην επαρχία

Για τον Πότερ η αλλαγή μοντέλου δεν «περπατάει». «Η μετάβαση στο διαδικτυακό μοντέλο δεν πέτυχε. Το δοκίμασαν και άλλες τοπικές εφημερίδες χωρις αποτέλεσμα», λέει και εξηγεί το λόγο: «Το μεγαλύτερο μέρος της Σκωτίας έχει πληθυσμό που ηλικιακά μεγάλο. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έρχονται από τη νότιο Αγγλία για να εγκατασταθούν, αυξάνοντας αριθμητικά τον πληθυσμό των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων. Και όλοι αυτοί είναι αναγνώστες έντυπων εκδόσεων».

Ο Πότερ απηχεί μια παράμετρο η οποία μάλλον δεν εκτιμήθηκε όπως θα έπρεπε. Πεποίθηση του είναι πως η έλλειψη καταξιωμένων/παραδοσιακών τοπικών Μέσων Ενημέρωσης θα είναι επιζήμια για κάθε μελλοντική προσπάθεια αναζωογόνηση της τοπικής δημοσιογραφίας. 

«Δεν υπάρχει προοπτική για ανθρώπους που θέλουν εργασιακή εμπειρία και δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας σε τοπικά ΜΜΕ για αυτούς. Αν ρωτήσει κάποιος ένα τμήμα φοιτητών δημοσιογραφίας τι θέλουν να κάνουν όλοι θα απαντήσουν πως θέλουν να κάνουν αθλητικό ρεπορτάζ. Κανείς δεν γράφει για θέματα αγροτοκτηνοτροφικά. Πιθανώς να έχουμε απομείνει μόλις πέντε δημοσιογράφοι που καλύπτουμε αυτό τον τομέα σε ολόκληρη τη Σκωτία», είπε ο Πότερ.

Την κατάσταση επιβεβαιώνει και ο περιφερειακός σύμβουλος της περιοχής Άλαστερ Φόρσαιφ: «Δέχομαι, τακτικά, παράπονα από τους ψηφοφόρους ότι δεν γνωρίζουν τα πράγματα που συμβαίνουν στην περιοχή τους, απλώς διότι από την απουσία τοπικών ειδήσεων, δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος για πράγματα που αφορούν την τοπική κοινωνία». Λέει επίσης κάτι σημαντικό. Η συρρίκνωση τοπικών ΜΜΕ και έλλειψη τοπικών ειδήσεων έχει κατευθύνει τους ανθρώπους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Facebook, στο οποίο υπάρχει μια σελίδα με το όνομα «My Turiff» για να βρουν τοπικά νέα. Αν και μέσω των σόσιαλ μίντια μπορεί να καλυφθεί το κενό, ο Φόρσάιθ, θεωρεί τα ΜΚΔ λιγότερα αξιόπιστα υποστηρίζοντας ότι «το πλεονέκτημα του Τύπου είναι ότι διαθέτει μεθόδους και διαδικασίες που πιστοποιούν την εγκυρότητα των ειδήσεων».

Διαβάστε επίσης:

Dave Grohl: Ο πρώην ντράμερ των Nirvana αποκάλυψε ότι πρόσφατα έγινε πατέρας εκτός γάμου

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ζητά επίσπευση έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για Νετανιάχου, Γκάλαντ και Σινουαρ

Ντιμπέιτ στις ΗΠΑ: Τα καθοριστικά σημεία της τηλεμαχίας και ποιος κέρδισε τελικά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία,vretania