«Βροχή» έπεσαν οι ενστάσεις για μειώσεις αντικειμενικών αξιών από Δήμους

Στο χορό των ενστάσεων, που άνοιξε ο Δημος Αθηναίων, έχουν μπει 125 δήμοι σε όλη τη χώρα …ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ή ακόμη και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2018.

Ακολουθούν δηλαδή την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και σε άλλους φόρους

που επιβαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων. Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.

Οι δήμοι θεωρούν ότι είναι υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που θεσπίστηκαν το 2022 και γιαυτό ζητούν διορθώσεις, ώστε να αποφευχθούν, όπως σημειώνουν, άδικες επιβαρύνσεις σε 18 φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Ανάμεσα στους δήμους που έχουν καταθέσει την ένστασή τους, πλην του δήμου Αθηναίων είναι οι δήμοι: Γλυφάδας, Ζωγράφου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου, Πετρούπολης, Κορίνθου, Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς, Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πάτρας Πύργου, Κομοτηνής, Ιθάκης, Αγρινίου κ.α.

Το υπουργείο παντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Ακόμα και στις περιοχές που θα γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Τέλος να θυμίσουμε οτι ξεκινά και η διαδικασία καθορισμού τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές που μένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος με τους ιδιώτες εκτιμητές να υποβάλλουν προτάσεις τους επόμενους μήνες και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός του 2023. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία.

Άλλωστε έως το τέλος του 2023 σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Διαβάστε επίσης:

Όμιλος Ιντρακόμ: Επενδύει σε σημαντικά ακίνητα εισοδήματος μέσω της Κλουκίνας – Λάππας

Η αύξηση των οικοδομικών υλικών φέρνει αυξήσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων το 2023

Με «φουλ» ρυθμούς οι ξενοδοχειακές επενδύσεις και το 2023: Τα project που ολοκληρώνονται – Ποια είναι «στα σκαριά»

Keywords
Τυχαία Θέματα