Βρούτσης: Το ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύεται λόγω των εξοντωτικών εισφορών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση άσκησε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist για το ασφαλιστικό.

Όπως είπε, «το ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύεται, λόγω των εξοντωτικών εισφορών και, κυρίως, λόγω των συντελεστών αναπλήρωσης. Το σύστημα χρειάζεται αλλαγές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Απαιτείται αλλαγή στους συντελεστές αναπλήρωσης, για να γίνει ανταποδοτικό και

δίκαιο, μείωση των εισφορών, καθώς αλλαγές στην αγορά εργασίας- στις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνδικαλιστικό νόμο και την απλοποίηση του εργατικού δικαίου στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το ασφαλιστικό στην Ελλάδα παραμένει ανοιχτό. «Και οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να βελτιώσουν την εικόνα του, συντηρούν παθογένειες και ανισότητες» σχολίασε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι, «όποτε επιχειρήθηκε πολιτική απόφαση να αλλάξουμε το σύστημα, να το κάνουμε βιώσιμο, βρίσκαμε λυσσαλέα αντίδραση από δημαγωγούς και λαϊκιστές».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι μειώσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, είναι 10 δισ. ευρώ- 3,5 δισ. ευρώ θα είναι οι μειώσεις, μέχρι το τέλος του 2019, με την ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ και τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ είναι η ολοκληρωμένη μείωση, καθώς θα εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, με τον ασφαλιστικό κύκλο που θα ολοκληρωθεί.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ τόνισε ότι, «για τους συνταξιούχους, εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, οι συντάξεις του 2014 που καταβάλλονταν, αποτελούν όνειρο θερινής νυχτός και δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε αυτές, μετά την αναγκαιότητα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο». Όπως δήλωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ήδη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Σε ερώτηση για το πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις στο ενδεχόμενο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «οι μεσοσταθμικές μειώσεις που θα προκύψουν στους σημερινούς συνταξιούχους, θα είναι της τάξης του 20% στις κύριες συντάξεις, που θα κυμαίνονται από 7% έως 38%. Για τους νέους συνταξιούχους, από 12/05/16 και μετά, έχει καταργηθεί η προσωπική διαφορά». Όσον αφορά στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, ο κ. Βρούτσης, από το βήμα του συνεδρίου, υπογράμμισε ότι οι κλαδικές συμβάσεις, με βάση το δεύτερο μνημόνιο, επανέρχονται, όταν ολοκληρωθεί. «Άρα, αν δεν υπήρχε το τρίτο μνημόνιο, θα μπορούσαν να επανέλθουν οι κλαδικές συμβάσεις. Και ακούω από την κυβέρνηση ότι θα είναι επιτυχία κάτι το οποίο είναι ήδη ψηφισμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους, τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου και βουλευτή, όπως δημοσιεύθηκε, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι πρόκειται για τον ορισμό της προχειρότητας και του λαϊκισμού, γιατί δόθηκε, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Δεν πρόκειται για 13η σύνταξη, πρόκειται για κοινωνικό επίδομα που δόθηκε με λάθος τρόπο. Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές, διότι το σύστημα δεν προφύλαξε και δεν είχε ασπίδες προφύλαξης και ασφαλιστικές δικλείδες, για να μην πάρουν αυτό το κοινωνικό εισόδημα και κατηγορίες που δεν το είχαν ανάγκη, τη στιγμή που, σήμερα, 160.000 συνταξιούχοι περιμένουν την κύρια σύνταξή τους και 120.000 περιμένουν την επικουρική σύνταξή τους. Το πιο προκλητικό, όμως, είναι ότι, για πρώτη φορά, στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, οι επικουρικές συντάξεις, πριν από την 01/01/2015, δίνονται, χωρίς τα αναδρομικά και, μετά την 01/01/2015, δεν υπάρχει μαθηματικός τύπος έκδοσης των επικουρικών συντάξεων. Χρειάζεται μία μεγάλη δομική αλλαγή».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, πρότεινε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 27% στο 16% (10% για το διανεμητικό κομμάτι του ασφαλιστικού και 6% για το κεφαλαιοποιητικό) και ποσοστό αναπλήρωσης στο 55%.

Γιάννης ΒρούτσηςΝΔκριτικήΚυβέρνησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα