Βύρωνας: Το Θέατρο Βράχων και τα «νταμάρια» σε ιδιώτες – Αντιδρούν δυναμικά οι κάτοικοι

Τα Θέατρα Βράχων και οι αθλητικοί και περιπατητικοί χώροι στον Λόφο Κοπανά, στα λεγόμενα «νταμάρια» του δήμου Βύρωνα, ανήκουν σε ιδιώτες! Αυτό έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες ότι έκρινε το Εφετείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμόν 4891/2020 απόφασή του, αναστατώνοντας για τα καλά τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Για να το κάνουμε πιο… λιανά, το Εφετείο έκρινε ότι οι εκτάσεις, συνολικού εμβαδού 75.432 τ.μ. σε αδόμητη περιοχή του δήμου Βύρωνα στα σύνορα με το δήμο Υμηττού-Δάφνης

και η οποία αποτελεί συνέχεια του δάσους του Υμηττού και έχει διασωθεί μέχρι σήμερα από την οικοδόμηση που περικυκλώνει κάθε ελεύθερο χώρο, δεν είναι ούτε δημόσιες αλλά ούτε και ελεύθερες!

Η απόφαση αυτή έρχεται να τελεσιδικήσει μια δικαστική μάχη που ξεκίνησε πριν σχεδόν 20 χρόνια, όταν το 2003 κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές από 19 ιδιώτες κατά του δημοσίου και των δήμων Βύρωνα και Υμηττού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, ο χώρος περιέρχεται στην ιδιοκτησία τους (των ιδιωτών), ακυρώνοντας προηγούμενες οριστικές αποφάσεις πρωτοβάθμιου δικαστηρίου (αρ. 7346/2005) και του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (ημ. 7/5/2016) σύμφωνα με τις οποίες κύριος του χώρου είναι το ελληνικό δημόσιο.

«Η απόφαση του Εφετείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον και τις λαϊκές ανάγκες για ελεύθερους δημόσιους χώρους που δίνουν ανάσες ζωής, πολιτισμού, περιπάτου, άθλησης εδώ και 45 χρόνια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα.

Παράλληλα, θέτει και μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης. Σύμφωνα λοιπόν με την δημοτική κίνηση, μεταξύ των επιχειρημάτων του Εφετείου είναι τα εξής:

α. Το δημόσιο και όχι οι ιδιώτες (!) έχει την υποχρέωση να προσκομίζει τίτλους ότι μια ιδιοκτησία του ανήκει, όταν υπάρχει διαφορά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

β. Οι δασολόγοι και δασικές υπηρεσίες κάνουν λάθος ή η γνώμη τους δεν είναι… τεκμηριωμένη (!), όταν εκδίδουν έγγραφα ότι ο χώρος εντάσσεται στις δασικές εκτάσεις και προστατεύεται από την δασική νομοθεσία.

γ. Η έκταση δεν αποτελεί συνέχεια της δασικής περιοχής του Υμηττού, γιατί δήθεν μεσολαβούν τα Αναπηρικά (που όλοι γνωρίζουμε ότι οικοδομήθηκαν πριν λίγες δεκαετίες) και παρότι ο χάρτης καθαρά αποτυπώνει τη συνέχεια των εκτάσεων με τη δασική περιοχή του Υμηττού.

δ. οι φορείς του δημοσίου που χρησιμοποιούν το χώρο πάνω από 45 χρόνια δεν κατοχυρώνουν (!) δικαίωμα χρησικτησίας, το οποίο, όμως, η απόφαση αναγνωρίζει στους ιδιώτες (τους πωλητές, αγοραστές και τους κληρονόμους τους) για τα προηγούμενα χρόνια που εμφανιζόταν ως κύριοι του χώρου.

Η έκταση που το Εφετείο Αθηνών… παραχωρεί σε ιδιώτες

Παράλληλα, ερωτηματικά προκύπτουν και για την αμέλεια ή ολιγωρία που έχουν επιδείξει διαχρονικά για το ζήτημα οι δημοτικές αρχές. Και αυτό καθώς παρότι το 1977 μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα (αρ. 47), κηρύχτηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου υπέρ του δήμου με σκοπό την αποκατάσταση-μετάλλαξη του χώρου σε πάρκο (ΦΕΚ 456/4.9.79), τα επόμενα 22 χρόνια οι δημοτικές αρχές δεν κατοχύρωσαν την απαλλοτρίωση καταβάλλοντας αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, ούτε πήραν άλλα μέτρα για να λήξει η εκκρεμότητα και να κατοχυρώσουν νομικά την ιδιοκτησία.Έτσι, άφησαν το χρόνο ανεκμετάλλευτο και μάλιστα το 1998 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανακλήθηκε η προηγούμενη απόφασή του ένεκα παρέλευσης εικοσαετίας, χωρίς προσδιορισμό αποζημίωσης.

«Δεν μπορεί να μην γνώριζαν ότι έτσι ανοίγουν τους ασκούς της αμφισβήτησης της κυριότητας του χώρου από το δημόσιο, όταν αυτά τα χρόνια ο ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) κατέβαλε τίμημα στους ιδιώτες για αγορά μέρους της έκτασης προκειμένου να οικοδομήσει τα σχολεία της περιοχής», σημειώνει η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα.

Πλέον, όπως έγινε γνωστό, οι δύο δήμοι Βύρωνα και Υμηττού-Δάφνης αποφάσισαν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη και να ασκήσουν στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, η οποία όμως πρέπει να κατατεθεί εντός της προθεσμίας που λήγει την Μ. Τετάρτη.

Αντιδράσεις κατοίκων και συγκεντρώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Η είδηση της έκδοσης της σχετικής απόφασης του Εφετείου έπεσε σαν βόμβα στην περιοχή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.

Μαζική συγκέντρωση των κατοίκων την Κυριακή στην πλατεία Ταπητουργείου Βύρωνα

Έτσι το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, μετά από κάλεσμα της Ένωσης Γονέων Βύρωνα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταπητουργείου Βύρωνα με μαζική συμμετοχή. Οι κάτοικοι σημείωσαν ως αρνητικό στοιχείο την παντελή απουσία της δημοτικής αρχής. Τον λόγο πήραν κάτοικοι, εκπρόσωποι φορέων και δημοτικών παρατάξεων εκφράζοντας όλοι τις αγωνιστικές διαθέσεις για να υπερασπίσουν το χώρο από την παραχώρηση του σε ιδιώτες.

Μετά από πλούσια συζήτηση αποφασίστηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού με εκπροσώπους φορέων, η διακίνηση κειμένου συλλογής υπογραφών καθώς και νέα κινητοποίηση το Σάββατο 8/5 στο χώρο των Θεάτρων Βράχων.

Τον αγώνα των κατοίκων, μεταξύ άλλων, στηρίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών και Υποδομών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζητώντας από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να λήξει το ζήτημα της αμφισβήτησης της περιοχής και να αποδοθούν οριστικά και αμετάκλητα οι χώροι αυτοί στους κατοίκους της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα