Ξυδάκης: Μια αριστερή και κεντρώα πλειοψηφία είναι εφικτή (Video)

Πολιτική

Την ανάγκη οικοδόμησης μιας πολιτικής συμμαχίας που θα βασίζεται σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, εκτεινόμενο από τα αριστερά μέχρι το κέντρο, ώστε να διαμορφωθούν απαντήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πάμε Αλλιώς» ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Η

συζήτηση περί συμμαχιών έχει ένα στρατηγικό περιεχόμενο. Είναι για να εκφράσεις την κοινωνία. Και πριν την κρίση υπήρχαν τα σημάδια μιας κρίσης αντιπροσώπευσης, που όμως στη συνέχεια εντάθηκαν» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να καταλάβουν τα νέα κοινωνικά υποκείμενα. Από κει και πέρα να δούμε με ποιες πολιτικές συμμαχίες θα πάμε, σε πνεύμα καταλλαγής, όχι με εξόντωση. Με ένταση επιχειρημάτων κι αντιθέσεις βέβαια, να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελλάδα ιστορικά που φτάνει μέχρι 60% που είναι αριστερά και στο κέντρο. Μια αριστερή και κεντρώα πλειοψηφία είναι εφικτή με πρόσωπα που με ειλικρίνεια θα εκφράσουν αυτές τις αρχές».

«Δεν υπάρχει ειλικρίνεια στο πολιτικό σύστημα»

Ο κ. Ξυδάκης περιέγραψε τα μεγάλα εθνικά προτάγματα των επόμενων χρόνων δίνοντας το στίγμα για το πώς θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να κινηθεί το πολιτικό σύστημα. «Το θέμα είναι πώς θα φτιάξουμε το κράτος, να αναδιαρθρώσουμε την παραγωγή και να θωρακίσουμε την οικονομία μας και πώς θα εμπνεύσουμε τις νεώτερες γενιές και να έχουμε ένα στόχο ως λαός σε βάθος 5-10ετίας» τόνισε και ανέφερε ότι απαιτείται τόλμη κι ειλικρίνεια από το πολιτικό σύστημα. «Δεν υπάρχει ειλικρίνεια στο πολιτικό σύστημα. Έχουμε ακόμη δειλία προς τον Ελληνικό λαό. Δεν αντιμετωπίζουμε τις μικρές λαχτάρες των πολιτών εγκαίρως και με τόλμη. Να πούμε αλήθειες και με τόλμη. Μένουν να γίνουν πολλά ακόμη πράγματα.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις ήταν άδικες και τιμωρητικές, άλλες όμως μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν, όπως η ασφαλιστική όπως και η φορολογική που εκκρεμεί. Πρέπει π.χ. να προσαρμοστούμε , δεν μπορεί να είναι τεκμήρια τα αυτοκίνητα 15ετίας και το δυάρι που κληρονομήθηκε» είπε κι αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε κάποια πράγματα, έκανε πολλά, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει κι άλλα. Π.χ. μια φορολογική μεταρρύθμιση. Πάντως προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης το δημοσίου τομέα., υπάρχουν θέματα που έκανε και τα έκανε με επάρκεια, πχ στα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας . Σε άλλα πράγματα δεν πρόλαβε. Αντλεί δυστυχώς μεγάλο δυναμικό η διαπραγμάτευση. Φυσικά δεν μπορείς να τα κάνεις όλα, έχουν μείνει πολλά πίσω, στα αγροτικά στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό ένα στρατηγικό σχέδιο, είναι σ στρατηγικές που δεν έχουν γίνει» σημείωσε. «Αυτό που πρέπει είναι να σκεφτούμε πού πάμε σε λαός σαν έθνος» τόνισε με έμφαση και αναφερόμενος στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή έκανε λόγο για ένδεια επιχειρημάτων από την πλευρά της Αντιπολίτευσης.

«Η συζήτηση στη Βουλή ήταν μάλλον φτωχή σε επιχειρηματολογία, ανάλυση και οραματικό λόγο από τις πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχει κατατεθειμένο το σχέδιο ανάπτυξης, όμως η αντιπολίτευση δεν είχε ουσιαστικές προτάσεις αντεπιχειρήματα κτλ,. Ήταν μια συζήτηση με πυροτεχνήματα του τύπου «φύγε εσύ να έλθω εγώ». Αυτά που έχουμε υλοποιήσει είναι ασφαλώς επώδυνα και είναι κι άλλα που κι αυτά θα είναι δύσκολα. Κάποια από αυτά θα εξακολουθούν να παράγουν ύφεση. Το 2010 μας βάλανε να πιαστούμε από τα μαλλιά μας και μας ζητήσανε να πορευτούμε. Μπήκαμε σε μια μεγάλη περιπέτεια που δε θα τελειώσει εύκολα. Να πάρουμε τα διδάγματά μας και να πάμε μπροστά» ανέφερε και πρόσθεσε ότι, πέρα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει από τους εταίρους να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. «Έχουν μιλήσει και το 2015 και το 2016 να μειώσουν το χρέος. Αυτό που λέει το ΔΝΤ είναι να ρυθμίσουν το χρέος. Η Γερμανία, όμως, έχει εκλογές στη Βαυαρία και καλείται να την πληρώσει η Ελλάδα και η ΕΕ και κυρίως το σύστημα που έχει συμφωνηθεί. Έχουμε μια Γερμανία που με πολιτική φιλαργυρία απαιτεί ό,τιδήποτε γίνει σε άλλο ευρωπαϊκό έδαφος να αποφασιστεί στο δικό της κοινοβούλιο. Είναι αδιέξοδο. Αυτή είναι η μεγάλη πολιτική σύγκρουση σήμερα στο εσωτερικό της ΕΕ. Γιαυτό ήταν το σχέδιο Μακρόν που το υποδέχτηκε χλιαρά το Βερολίνο, ήταν για να θεραπεύσει αυτά τα ζητήματα» τόνισε.

Ιστορική ευθύνη για τα Βαλκάνια

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις εθνικές της στοχεύσεις. «Το θέμα είναι να δούμε εμείς τι θέλουμε. Αν το συμφέρον της Ελλάδας είναι να είναι δύναμη ισχύος στην περιοχή, τότε αυτός είναι ο ρόλος μας. Είναι το συμφέρον μας να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες, να έχουμε σταθερή γειτονιά, καλή γειτονία. Έχουμε μια χώρα με πολλαπλάσια ΑΕΠ, πολύ ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις, πολύ πιο ισχυρό brand. Έχουμε μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη σε αυτή τη γειτονιά.

ΞυδάκηςΕΡΤσυμμαχίεςΑριστεράκρίσηΣΥΡΙΖΑΒαλκάνιαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα