«Ξυπνά» ο εφιάλτης της ύφεσης στην Ευρώπη: SOS για τις πλέον εξαρτώμενες χώρες από το ρωσικό αέριο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη-μέλη της ΕΕ, άφησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δυσμενέστερο σενάριο άμεσης διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε «πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Εξήγησε επίσης ότι η βασική πρόβλεψη της Επιτροπής για την οικονομία βασίζεται σε ένα
«Σε αυτό το τελευταίο, σοβαρό σενάριο, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα ήταν περίπου 2,5 με 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το βασικό σενάριο των προβλέψεων για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και περισσότερο από 1 το 2023 πάνω από τη βασική πρόβλεψη. Και στα δύο αυτά σενάρια, η ανάπτυξη εντός του έτους θα ήταν σε αρνητικό έδαφος», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.
«Το σοβαρό σενάριο συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι, αποφεύγοντας να κατονομάσει τις χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή προβλέπει για την ΕΕ και την ευρωζώνη ανάπτυξη 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023. Προβλέπει επίσης για το 2022 πληθωρισμό 6,1% στην ευρωζώνη και 6,8% στην ΕΕ και για το 2023 πληθωρισμό 2,7% για την ευρωζώνη και 3,2% για την ΕΕ.
Συμπερασματικά ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί ανείπωτα δεινά και καταστροφές, αλλά επιβαρύνει και την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. «Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη του περασμένου έτους θα έχει διαρκή θετική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος. Αλλά αυτό δεν μειώνει τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στις οικονομίες μας – ακόμα κι αν η ισχυρή πολιτική απάντηση που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας». Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία στην ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια «πολύ φυσιολογική κατάσταση».
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει νέες προκλήσεις, επιδεινώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ΕΕ και την ευρωζώνη, σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο και προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.
«Η προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου ήταν ότι θα είναι παρατεταμένη και ισχυρή, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει νέες προκλήσεις, κι αυτό μόλις η ΕΕ είχε ανακάμψει από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ασκώντας περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, προκαλώντας ανανεωμένες διαταραχές της προσφοράς και αυξανόμενη αβεβαιότητα, ο πόλεμος επιδεινώνει τους προϋπάρχοντες αντίθετους ανέμους προς την ανάπτυξη», τονίζει η Επιτροπή.
Μεγάλη επιβράδυνση της παραγωγής στην Ε.Ε.Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για ανάπτυξη, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ αναμένεται τώρα στο 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023, από 4% και 2,8% (2,7% στη ζώνη του ευρώ) αντίστοιχα στις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις του Φεβρουαρίου 2022. Η αύξηση της παραγωγής εντός του έτους μειώθηκε από 2,1% σε 0,8%.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κύριο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομία της ΕΕ έρχεται από τις τιμές της ενέργειας. Αν και είχαν ήδη αυξηθεί σημαντικά πριν από τον πόλεμο, από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αβεβαιότητα σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού έχει πιέσει τις τιμές προς τα πάνω, αυξάνοντας παράλληλα τη μεταβλητότητά τους. Αυτό ισχύει για τα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών να μειώνεται. Επιπλέον, οι διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκαλούνται από τον πόλεμο, καθώς και το αυξανόμενο κόστος εισροών για ένα ευρύ φάσμα πρώτων υλών, προσθέτουν στις διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο που προκαλούνται από τα δραστικά μέτρα περιορισμού του COVID-19 που εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε μέρη της Κίνας, επιβαρύνοντας την παραγωγή.
Σε υψηλό ρεκόρ ο πληθωρισμόςΟ πληθωρισμός ενισχύεται από τις αρχές του 2021, τονίζει η Επιτροπή. Από 4,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ανέβηκε στο 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της νομισματικής ένωσης. Το 2021 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προβλέπεται να φτάσει το 6,1%, πριν υποχωρήσει στο 2,7% το 2023. Για το 2022 συνολικά, αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω σε σύγκριση με τις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις του Φεβρουαρίου 2022 (3,5%). Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 6,9% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να υποχωρήσει σταδιακά στη συνέχεια. Για την ΕΕ, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από 2,9% το 2021 σε 6,8% το 2022 και να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023. Ο μέσος δομικός πληθωρισμός προβλέπεται πάνω από 3% το 2022 και το 2023 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.
Ισχυρή αγοράΗ αγορά εργασίας εισέρχεται στη νέα κρίση πάνω σε ισχυρές βάσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή. Το 2021 δημιουργήθηκαν περισσότερες από 5,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην οικονομία της ΕΕ, οι οποίες προσέλκυσαν σχεδόν 3,5 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο άτομα. Τα ποσοστά ανεργίας στο τέλος του 2021 έπεσαν κάτω από τα προηγούμενα χαμηλά ρεκόρ. Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω. Η απασχόληση στην ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος, αν και αυτός ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης υποκινείται από την ισχυρή δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και φθάνουν στην ΕΕ αναμένεται να εισέλθουν στις αγορές εργασίας μόνο σταδιακά, με απτές επιπτώσεις να γίνονται ορατές μόνο από το επόμενο έτος.
Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, σε 6,7% φέτος και 6,5% το 2023 στην ΕΕ και σε 7,3% και 7,0% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα στην ευρωζώνη.
Μείωση ελλειμμάτων αλλά αύξηση κόστουςΠαρά το κόστος των μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας και για τη στήριξη των ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, το συνολικό δημόσιο έλλειμμα στην ΕΕ πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω το 2022 και το 2023 καθώς τα προσωρινά μέτρα στήριξης για τον COVID-19 συνεχίζουν να αποσύρονται. Από 4,7% του ΑΕΠ το 2021, το έλλειμμα στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ το 2022 και στο 2,5% το 2023 (3,7% και 2,5% στη ζώνη του ευρώ).
Μετά τη μείωση το 2021 σε περίπου 90% (97% στη ζώνη του ευρώ) από την ιστορική αιχμή του σχεδόν 92% του ΑΕΠ το 2020 (σχεδόν 100% στη ζώνη του ευρώ), ο συνολικός λόγος χρέους προς ΑΕΠ της ΕΕ είναι προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου 87% το 2022 και 85% το 2023 (95% και 93% στη ζώνη του ευρώ, αντίστοιχα), παραμένοντας πάνω από τα προ-COVID-19 επίπεδα.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: «Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2022
e-ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 20 Μαΐου – Οι δικαιούχοι
Καύσιμα: «Φωτιά» οι τιμές, ξεπέρασε τα 2,30 ευρώ το λίτρο η βενζίνη – Νέα αύξηση από Δευτέρα (Video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτοκτονία 14χρονου: «Του πέταγαν νεράτζια, τον έφτυναν, του έκαναν bullying... οι καθηγητές δεν αντιδρούσαν»
- Απίθανη αποκάλυψη για Αντετοκούνμπο: «Φοβόταν ότι θα του φάει τα λεφτά η γυναίκα του»
- Δήμητρα Κωστάκη: «Είχα πάρει 15 εκατομμύρια δραχμές για 4 ημέρες»
- Ηράκλειο: 40χρονος ξυλοκόπησε τη σύζυγο, την κόρη και τη μητέρα του
- Γιάννης Πουλόπουλος: Από την Κατερίνα Καινούργιου στην Ελένη Μενεγάκη
- Το μακρινό γαύγισμα των σκύλων
- Πώς βλέπει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα την ατάκα Καπουτζίδη: «Eίμαι αδερφή, αλλά καλή» – Μέλη της μιλούν στο Newsbeast
- Πορτοσάλτε: «Δεν ξέρω αν στην ποιότητα που έχει ο Γιώργος Καπουτζίδης ταιριάζει τέτοια απάντηση»
- Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Αιτία χωρισμού» η Chanel – Οι ατάκες για τα «πλούσια» προσόντα της (vid)
- Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την κατάσταση της Ζέτας Αιμιλιανίδου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι λαμπροί εορτασμοί για τα 70 χρόνια στο θρόνο – Ποιοι σταρ του Χόλυγουντ συμμετείχαν
- Δίκη Φιλιππίδη: Ξέσπασε σε λυγμούς η δεύτερη καταγγέλλουσα – Πώς έγινε η γνωριμία
- Κομισιόν: «Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2022
- Θάνατος 14χρονου στα Κάτω Πατήσια: Ήταν θύμα άγριου bullying, σύμφωνα με τους συμμαθητές του
- «Ξυπνά» ο εφιάλτης της ύφεσης στην Ευρώπη: SOS για τις πλέον εξαρτώμενες χώρες από το ρωσικό αέριο
- Θεοδωρικάκος: Εντείνονται οι επιχειρήσεις «σκούπα» – Τι είπε για επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Δρακόντια μέτρα για τον τελικό κυπέλλου
- Βρετανία: Μπλόκο της Greenpeace σε πλοίο με ελληνική σημαία – Μετέφερε ρωσικά καύσιμα
- Δίκη Αναγνωστόπουλου: Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου – «Πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι η Καρολάιν»
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- «Ξυπνά» ο εφιάλτης της ύφεσης στην Ευρώπη: SOS για τις πλέον εξαρτώμενες χώρες από το ρωσικό αέριο
- Θεοδωρικάκος: Εντείνονται οι επιχειρήσεις «σκούπα» – Τι είπε για επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Δρακόντια μέτρα για τον τελικό κυπέλλου
- Δίκη Αναγνωστόπουλου: Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου – «Πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι η Καρολάιν»
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι λαμπροί εορτασμοί για τα 70 χρόνια στο θρόνο – Ποιοι σταρ του Χόλυγουντ συμμετείχαν
- Κομισιόν: «Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2022
- Βρετανία: Μπλόκο της Greenpeace σε πλοίο με ελληνική σημαία – Μετέφερε ρωσικά καύσιμα
- Θάνατος 14χρονου στα Κάτω Πατήσια: Ήταν θύμα άγριου bullying, σύμφωνα με τους συμμαθητές του
- Δίκη Φιλιππίδη: Ξέσπασε σε λυγμούς η δεύτερη καταγγέλλουσα – Πώς έγινε η γνωριμία
- Καρδιακή προσβολή: Τι αυξάνει τον κίνδυνο «μέσα σε μόλις μία ώρα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηράκλειο: Κοριτσάκι 2,5 ετών κατάπιε υγρό καθαρισμού φούρνου
- Ο «χάρτης» της πανδημίας – Στην Αττική 1.535 νέα κρούσματα, 256 στην Θεσσαλονίκη
- Covid-19: Πτώση στα νέα κρούσματα της Αχαΐας
- Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Υποδοχή από τον Τζορτζ Τσούνη στο Blair House
- «Σάρωσε» ξανά το «MEGA Σαββατοκύριακο»
- Ευρωπαϊκός κόφτης στα μέτρα στήριξης λόγω υψηλού χρέους
- Αλέξης Κούγιας για Σπύρο Μπιμπίλα: «Ποιος είναι αυτός ο κύριος; Γιατί πρέπει να του απαντήσω;»
- Billboard 2022: Οι μεγάλοι νικητές και τα highlights της βραδιάς
- Ήπια πτωτικά το Χρηματιστήριο
- Η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Γαλλίας