Υδρογόνο, το μέσο για μια ανεξάρτητη ενεργειακά Ελλάδα

Η ορθολογική στρατηγική της Ελλάδας στη συνεχιζόμενη Ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση, είναι εξέχουσας σημασίας προσφέροντας πολλές ευκαιρίες, ενέχοντας ωστόσο και κινδύνους σε περίπτωση κακής διαχείρισης.

Το υδρογόνο μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πλήρως ανεξάρτητη ενεργειακά και να ισχυροποιήσει την ενεργειακή πολιτική της, αναβαθμίζοντας την χώρα από εισαγωγέα ενέργειας σε εξαγωγέα και καθιστώντας την από τους σημαντικότερους

κόμβους υδρογόνου παγκοσμίως.

Η αγορά του υδρογόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιπροσωπεύει ήδη μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Συνολικά, ο βιομηχανικός κλάδος του υδρογόνου που εκπροσωπείται από την Hydrogen Europe, απασχολεί ήδη 8 εκατομμύρια ανθρώπους, πραγματοποιώντας ετήσιο τζίρο 5,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το 2030, η αγορά του υδρογόνου στην Ευρώπη θα δημιουργήσει επιπλέον 250.000 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες περίπου 100.000 θα είναι άμεσες και 150.000 έμμεσες.

Είναι πλέον σαφές ότι το υδρογόνο χρησιμοποιείται ήδη σε συγκεκριμένους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα, για παράδειγμα σε διυλιστήρια ή στη χημική παραγωγή, και θα χρησιμοποιηθεί επίσης στην παραγωγή μετάλλων στο μέλλον. Ωστόσο, η σημασία του θα αυξηθεί ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς με την ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ και τις επενδύσεις στην ανάπτυξη σχετιζόμενων έργων, θα απαιτηθούν λύσεις στο πρόβλημα της αποθήκευσης αυτής της ενέργειας. Επιπλέον, τα καύσιμα για τον τομέα των μεταφορών, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει επίσης να εμπεριέχουν και το υδρογόνο, όχι μόνο στον τομέα της ναυτιλίας και της εναέριας κυκλοφορίας αλλά και στον τομέα των μεταφορών βαρέων οχημάτων.

Η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP 28 στο Ντουμπάι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση των προαναφερθέντων και την σημασία του υδρογόνου. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη διάσκεψη για πρώτη φορά με εθνικό περίπτερο φιλοξενώντας μάλιστα και εκδηλώσεις σχετιζόμενες με το υδρογόνο.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της παγκόσμιας διάσκεψης, είναι το γεγονός ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων αποτυπώθηκε στην τελική συμφωνία, για πρώτη φορά. Είναι συναρπαστικό ότι ήταν μια χώρα εξαγωγής πετρελαίου που πέτυχε αυτή την ιστορική συμφωνία ως οικοδεσπότης.

Ό,τι και αν προβλέπει η συμφωνία αυτή, θα πρέπει να πάμε ακόμη ένα βήμα παρακάτω και να σταματήσουμε την επιδότηση των έργων ορυκτών καυσίμων. Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα για να επιτευχθεί μεγαλύτερη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μεγαλύτερη χρήση τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι ξεκάθαρο ότι ήδη υπάρχει μια παγκόσμια αγορά υδρογόνου και η ανάγκη ενίσχυσης της υπογραμμίστηκε στο Ντουμπάι. Οι 30 υπουργοί που συμμετείχαν, αποφάσισαν την δημιουργία του λεγόμενου International Hydrogen Trade Forum κατόπιν πρότασης των Εμιράτων και της Ολλανδίας.

Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ένα σύστημα πιστοποίησης. Η Hydrogen Europe συμμετέχει ουσιαστικά στα πρότυπα που μπορούν να αναγνωριστούν γενικά, για παράδειγμα μέσω της παγκόσμιας ένωσης ISO. Εάν αρκετά κράτη αναγνωρίσουν ένα τέτοιο πρότυπο, τότε αυτή θα είναι η ουσιαστική βάση για την εφαρμογή των πιστοποιήσεων που αντικατοπτρίζουν επίσης τα νομοθετικά επιτεύγματα, για παράδειγμα, σε επίπεδο ΕΕ.

Το ιδανικότερο θα ήταν η δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου για το υδρογόνο. Κατά έναν τρόπο, θα πρέπει να αναγνωριστεί από πού προέρχεται το υδρογόνο και πώς παρήχθη, επειδή το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί με διαφορετικούς τρόπους, όχι μόνο μέσω της χρήσης ΑΠΕ. Αυτοί οι τρόποι μπορούν επίσης να είναι καθαροί και θα πρέπει συνεπώς να αποτυπωθούν μέσω ενός συστήματος πιστοποίησης.

Παρατηρείται μεγάλος αριθμός έργων υδρογόνου παγκοσμίως. Ωστόσο, μόνο το 5% αυτών των έργων έχει ήδη λάβει τελική επενδυτική απόφαση. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την αγορά στο σύνολό της μέσω εγγυήσεων. Για πολλές εταιρίες, ο κίνδυνος επένδυσης σε έργα υδρογόνου εξακολουθεί να φαίνεται πολύ μεγάλος.

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου η οποία ανακοινώθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Υδρογόνου διοργανωμένη από την Hydrogen Europe έχει σκοπό την άμβλυνση του ρίσκου επένδυσης και των χρηματοδοτικών κινδύνων.

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι CEO στην Hydrogen Europe

Διαβάστε επίσης:

Επιστολική ψήφος: Η τέλεια μεθόδευση της κυβέρνησης για εκλογικές νοθείες και εκβιασμούς

Η (πρώην και νυν) Κουμουνδούρου οφείλει έναν ανδριάντα στον Σόιμπλε!

Καλάθι ακρίβειας και προπαγάνδας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υδρογόνο, Ελλάδα,ydrogono, ellada