Υγειονομικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς: Προσοχή στα σχολικά γεύματα και τις ιώσεις

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα κυλικεία, στις αίθουσες διδασκαλίας στους χώρους υγιεινής, στο προαύλιο και στα σχολικά πούλμαν των σχολείων όλων των βαθμίδων, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά γυμνάσια, λύκεια ημερήσια και νυχτερινά.

Με εγκύκλιο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητά για τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025, την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους

που κινούνται τα παιδιά και εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στα σχολικά γεύματα. Θυμίζουμε τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία από αλλοιωμένα  και επικίνδυνα συσκευασμένα σχολικά γεύματα τον περασμένο Μάιο, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Στην εγκύκλιο επίσης επισημαίνεται η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής στα σχολεία για την αποφυγή διάφορων αναπνευστικών λοιμώξεων, που ενδημούν κατά την χειμερινή περίοδο μεταξύ των οποίων και της Covid-19. Γι΄αυτό θα δίνεται έμφαση στη συνεχή ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

Έλεγχοι θα πρέπει να πραγματοποιούνται και στα κυλικεία για την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των σχολείων όλων των βαθμίδων.

Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:

• Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.

• Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.

• Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π.

• Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.

• Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων .

Πρόληψη και ενημέρωση για ιώσεις

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός. Συστήνεται, η ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών επί του θέματος σε εμφανή σημεία εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Οι διευθύνσεις των εκπαιδευτηρίων οφείλουν να μεριμνούν για τη διατήρηση όλων των χώρων καθαρών, τον ανεφοδιασμό των αποχωρητηρίων με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα, την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, τον τακτικό και επαρκή αερισμό όλων των χώρων, την ορθή συντήρηση του κλιματισμού κλπ, ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

Τα κυλικεία

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές), στους αυτόματους πωλητές τροφίμων και ποτών και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Τα αποτελέσματα των εν λόγω υγειονομικών ελέγχων οφείλουν να κοινοποιούνται στα συναρμόδια για το πρόγραμμα Υπουργεία και στην Υπηρεσία μας.

Προσοχή στα σχολικά γεύματα

Ειδικά ως προς την υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» επισημαίνεται ότι από τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, έχουν διαπιστωθεί ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Για το λόγο αυτό πρέπει να δίδεται κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στα εξής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης:

• τήρηση των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων

• διατήρηση των έτοιμων γευμάτων στις ενδεικνυόμενες θερμοκρασίες

• χρόνος μεταφοράς και διατήρησης των έτοιμων γευμάτων

• καταλληλόλητα των τροφίμων

• κανόνες σήμανσης τροφίμων (σχετικά με τις υποχρεωτικές πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων)

Στην περίπτωση που οι μαθητές φέρουν από τα σπίτια τους μαγειρεμένα γεύματα, αυτά πρέπει να τοποθετούνται, άμεσα σε ψυγείο, (ιδιαίτερα τα πιο ευπαθή) και να διατηρούνται σε θερμοκρασία ίση ή μικρότερη των 5°C μέχρι να καταναλωθούν και να ζεσταίνονται σε άνω των 70°C.

Στην εγκύκλιο τονίζεται σαφώς και η τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

egyklios_Ypoyrgeio_YgeiasΛήψη

Διαβάστε επίσης

Δημόσια Υγεία: Ξεκινούν δυο σημαντικά έργα για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της – Screening της υγείας του πληθυσμού και καλύτερη πρόσβαση των ασθενών

Κορωνοϊός: 673 νέες εισαγωγές και 38 θάνατοι σε μια εβδομάδα

Στρεπτόκοκκος Α: 48 κρούσματα και 12 νεκροί από την αρχή του 2024 – Νέες οδηγίες για strep test και αντιβίωση στους γιατρούς από ΕΟΔΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υγειονομικοί, Προσοχή,ygeionomikoi, prosochi