Υπαρκτή η απειλή ενός μεγάλου black out στην Ευρώπη

Μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναμένει η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Κλαούντια Τάνερ όπως είπε σε συνέντευξή της στη γερμανική καθημερινή εφημερίδα «Welt».

Η πιθανότητα διακοπής ρεύματος σε περιοχές της ΕΕ στο εγγύς μέλλον είναι πολύ υψηλή. «Το ερώτημα δεν είναι αν έρχεται, είναι πότε έρχεται», είπε η Τάνερ.

Η

ίδια τόνισε ότι ο κίνδυνος εκτεταμένης διακοπής ρεύματος έχει αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Για τον Πούτιν, οι επιθέσεις χάκερ στις δυτικές υποδομές είναι ένα μέσο υβριδικού πολέμου. Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι αυτό είναι απλώς θεωρία. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μπλακ άουτ στην Αυστρία και στην Ευρώπη».

Η Τάνερ τόνισε ότι «το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν θα είναι πλέον σε θέση να φροντίζει τον εαυτό του το αργότερο την τέταρτη ημέρα της διακοπής ρεύματος».

Ως εκ τούτου, ο στρατός της Αυστρίας θέλει να δημιουργήσει συνολικά 100 αυτάρκεις στρατώνες μέχρι το 2025, οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης για δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν τα λεγόμενα «νησιά ασφαλείας», τα οποία «μπορούν να είναι σημεία επαφής για πολιτικούς βοηθούς και αξιωματικούς επιβολής του νόμου» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας τον χαρακτηρίζει «πόλεμο φθοράς, ο οποίος διεξάγεται με μεγάλη ένταση και μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές». Εκτιμά μάλιστα ότι πιθανώς οι πολεμικές επιχειρήσεις θα μειωθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου Ουκρανία και Ρωσία να προετοιμαστούν «για μια νέα επίθεση την άνοιξη».

Θεωρεί ότι «δίχως τη δυτική υποστήριξη η Ουκρανία θα χανόταν» ενώ σε άλλο σημείο παρατηρεί ότι, παρά τις νίκες που καταγράφει ο ουκρανικός στρατός, «δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει ποτέ νικητής σε αυτόν τον πόλεμο.»

Ως προς τα σενάρια που ακούγονται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με παρασκηνιακές διεργασίες για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να θέσουν τέρμα στον πόλεμο, η Κλαούντια Τάνερ αναφέρει στην Welt: «Είναι σημαντικό να διεξάγονται συνομιλίες στο παρασκήνιο και το βάρος να ξαναπέφτει ολοένα περισσότερο στη διπλωματία. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ορισμένων κρατών στην ΕΕ ότι η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος θα πρέπει να αποφασίσει μόνη πότε θα διαπραγματευτεί και με ποιον στόχο.

Μπορεί βέβαια να το δει κανείς και αλλιώς, ότι η Δύση, η οποία στηρίζει την Ουκρανία εδώ και μήνες με όπλα και βοήθεια δισεκατομμυρίων, πρέπει να συνεργαστεί με το Κίεβο ώστε να προσδιορίσουν ποιο είναι το όριο αυτού του πολέμου και πότε θα έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε μια κατάλληλη μορφή».

Διαβάστε επίσης:

«Όταν δείτε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρός»: Σοκαριστική αυτοκτονία Ιρανού στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στο Ιράν

Qatargate: Ενώπιον του Εφετείου στις Βρυξέλλες, Παντσέρι και Ταλαμάνκα

Η ισπανική κυβέρνηση καταργεί τον ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα