Υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις για την κατ’ οίκον φροντίδα σε ασθενείς με άνοια – αλτσχάιμερ και αυτισμό

Στην ανάπτυξη 40 Κέντρων Ημέρας με κινητές ομάδες που θα παρέχουν υπηρεσίες κατ ́ οίκον, σε ασθενείς με άνοια –Αλτσχάιμερ και Αυτισμό, θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Συγκεκριμένα θα αναπτυχθούν 20 Κέντρων Ημέρας με κινητά κλιμάκια για άτομα με Άνοια/Alzheimer και 20 Κέντρα Ημέρας με κινητά κλιμάκια για άτομα που πάσχουν από Αυτισμό και Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΦ/ΝΑΔ).

Τα κλιμάκια θα λειτουργούν πέντε μέρες την εβδομάδα και ο στόχος είναι να καλυφθεί το κενό της φροντίδας υγείας που παρατηρείται

σήμερα στα διαγνωσμένα άτομα με Άνοια/Alzheimer, σε όλες τις φάσεις εξέλιξης της, με τις σύνθετες ανάγκες.

Επίσης, οι μονάδες θα υποστηρίζουν περαιτέρω και ποικιλοτρόπως τις οικογένειες και τους φροντιστές των ατόμων με Άνοια/Alzheimer.

Αναλυτικά τα Κέντρα Ημέρας Ολιστικής Φροντίδας (Κ.Η.Ο.Φ). θα υλοποιούν παρεμβάσεις στην κοινότητα και θα διασυνδέονται και με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ).

Αντίστοιχα τα Κ.Η.Ο.Φ. για τις διαταραχές ανηλίκων και ενηλίκων θα υλοποιεί παρεμβάσεις στην κοινότητα και θα διασυνδέεται με λοιπές κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. ΚΔΑΠ ΑΜεΑ , ΚΗ Αυτισμού).

ΚΛΙΜΑΚΙΑ-ΓΙΑ-ΑΝΟΙΑ-1ΛήψηΥπηρεσίες

Τα άτομα με Άνοια/Alzheimer θα καλύπτονται σε όλα τα στάδια της νόσου. Βασικό χαρακτηριστικό της εν λόγω μονάδας είναι το διευρυμένο ωράριο σε δύο βάρδιες, για τις πέντε καθημερινές ημέρες της εβδομάδας, επιδιώκοντας την καθολικότερη κάλυψη των αναγκών και την μείωση του συναισθηματικού φορτίου των οικογενειών και των φροντιστών, κυρίως στις σοβαρές περιπτώσεις ή/και τελικού σταδίου Άνοιας/Alzheimer.

Ανάλογη είναι και η επιδίωξη για την κάλυψη των ελλειμμάτων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υποστήριξη των ατόμων με Αυτισμό, των οικογενειών και των φροντιστών τους.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η ολιστική παροχή φροντίδας σε άτομα που πάσχουν από Αυτισμό και ΔΑΔ σε όλα τα στάδια της πάθησης, τα οποία χρήζουν ημερήσιας ολικής φροντίδας και υποστήριξης.

Ως απώτερο αποτέλεσμα επιδιώκεται η ψυχοεκπαίδευση και η εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και η οικονομική και κοινωνική ελάφρυνση των οικογενειών και των φροντιστών.

Το πρόγραμμα

Το έργο υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027, το κόστος της ανάπτυξης και λειτουργίας των εν λόγω μονάδων θα καλυφθεί από Π.Ε.Π.

Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς διαμορφώνονται τα κόστη εκάστου Κ.Η.Ο.Φ. για την άνοια ανά έτος θα ανέρχονται στο ποσό των 600.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός κόστους έναρξης του εκάστου Κ.Η.Ο.Φ. θα ανέρχεται στο ποσό των 200.000 ευρώ άπαξ.

Τα ίδια χρήματα είναι για τα Κ.Η.Ο.Φ. για τον Αυτισμό και τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές.

Στην υπουργική απόφαση με ημερομηνία υπογραφής την 22η Οκτωβρίου αναφέρεται ότι η κατανομή των Κ.Η.Ο.Φ. στην επικράτεια, ελλείψει επικαιροποιημένων επιδημιολογικών δεδομένων, έγινε καταρχάς με το πληθυσμιακό κριτήριο κατανομής μίας Μονάδας για Άνοια ανά 25.000 πληθυσμού και ανά Δήμο.

Παράλληλα λήφθηκαν υπόψη γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας (νησιωτικότητα ή ορεινοί Δήμοι) αλλά και ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού (μουσουλμάνοι, μετανάστες, άστεγοι κ.α.).

Από το σύνολο των δυνητικών Μονάδων αφαιρέθηκαν περιοχές στις οποίες ήδη υπήρχε τουλάχιστον μία εξειδικευμένη δομή- υπηρεσία που έχει ήδη αναπτύξει ή εποπτεύει το Υπουργείο Υγείας (πχ. Κέντρα Ψυχικής Υγείας ή Οικοτροφεία).

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2027 και μετά τη λήξη του, θα χρηματοδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 16,3% στα λοιμώδη νοσήματα το 2023 – Υποχώρησε 77,2% ο Covid

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Δώδεκα χρόνια πέρασαν για να εντοπίσουν όσους υπερσυνταγογραφούν

Γιατί πρέπει να καταργηθεί η αλλαγή ώρας – Τι λένε ερευνητές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπεγράφησαν,ypegrafisan