Υπέρταση και στεφανιαία νόσος: Ποιες αλλεργίες αυξάνουν τον κίνδυνο

Αν έχετε ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικότερα, οι ενήλικες μεταξύ 18 και 57 ετών που έχουν υποφέρει από κάποια αλλεργική διαταραχή είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας στην Νότια Κορέα.  Παράλληλα, τα άτομα με άσθμα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν

υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

Όπως άλλωστε τονίζουν και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., η υπέρταση και η χοληστερόλη, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, το διαβήτη, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμβάλλουν καθοριστικά στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ των αλλεργιών και των καρδιακών παθήσεων αλλά η σύνδεση παραμένει αμφιλεγόμενη, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές. Στην πιο πρόσφατη έρευνα τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 10.000 άτομα με αλλεργίες που συμμετείχαν σε μία μεγάλη δημοσκόπηση το 2012 στις Η.Π.Α. Κάθε άτομο είχε είτε άσθμα είτε κάποια αλλεργική διαταραχή, όπως εκείνες του αναπνευστικού, τροφικές αλλεργίες ή δερματικές.

Πέρα από τον κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης, η έρευνα βρήκε επίσης μεγάλο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στα άτομα ηλικίας 39 ως 57 ετών με αλλεργίες. Η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται η πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι επιστήμονες ενθάρρυναν τους ιατρούς να προσθέσουν τον καρδιολογικό κίνδυνο στις ιατρικές εξετάσεις των ανθρώπων με άσθμα ή αλλεργίες. «Για τους ανθρώπους με αλλεργικές διαταραχές, ο έλεγχος ρουτίνας της  αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται από κλινικούς ιατρούς για να εξασφαλιστεί πως χορηγείται η έγκαιρη θεραπεία σε όσους πάσχουν από υπέρταση ή στεφανιαία νόσο» τόνισε ο Yang Guo, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και μεταδιδακτορικός ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Peking , στην Κίνα.

Επιχειρώντας κανείς να δώσει μία απάντηση στη σύνδεση των παραπάνω καταλήγει στην παρουσία ισταμίνης που καθώς αντιστρατεύεται το αλλεργιογόνο, δημιουργεί φλεγμονή, εξ ου και η χορήγηση αντισταμινικών. Σε έδαφος χρόνιας φλεγμονής ωστόσο, λόγω υπερδραστήριας ή μακροχρόνιας αντίδρασης του ανοσοποιητικού ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις.

Αντίστοιχα, άλλα φάρμακα μπορούν επίσης να έχουν αρνητική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών που συνταγογραφούνται συχνά για κρίσεις άσθματος. Τα στεροειδή αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος που είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Υποχωρούν τα κρούσματα, 57 ακόμη θάνατοι

«Κακή» χοληστερόλη: Με ποιες τροφές να τη μειώσετε

Άνοια: Ποια βιταμίνη μειώνει τον κίνδυνο – Σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπέρταση, Ποιες,ypertasi, poies