Υπερτουρισμός: Οι πόλεις που «βούλιαξαν» από τουρίστες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού παίρνουν μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι ντόπιοι αντιδρούν.

Οι κάτοικοι θα προτιμούσαν έναν μικρό αριθμό επισκεπτών με υψηλές δαπάνες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μαζικές αφίξεις και να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα.

Το Λονδίνο και το Τόκιο βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με 20 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο το καθένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Economist κατατάσσουν 20 δημοφιλείς προορισμούς ανάλογα με την ελκυστικότητά τους στους διεθνείς ταξιδιώτες και δίνουν μια αίσθηση του ποιες

πόλεις βρίσκονται πιο κοντά -και πιο μακριά- από αυτό το ιδανικό.

Για παράδειγμα, το Λονδίνο και το Τόκιο βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με 20 εκατ. επισκέπτες το καθένα, ακολουθούμενα από την Κωνσταντινούπολη, με 17 εκατ. επισκέπτες.

Το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Μιλάνο διεκδικούν τις τρεις πρώτες θέσεις, με αξιοσημείωτες δέκα, οκτώ και έξι αφίξεις ανά κάτοικο.

Η ελκυστικότητα της ολλανδικής πόλης μπορεί να απογοητεύσει τους τοπικούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τα «κύματα» των τουριστών μειώνοντας την προσφορά ξενοδοχειακών καταλυμάτων, απαγορεύοντας τα κρουαζιερόπλοια και αυξάνοντας τους φόρους στα ξενοδοχεία.

Το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Ντουμπάι απέφεραν τα περισσότερα έσοδα ανά κάτοικο. Το χάσμα μεταξύ των πόλεων υψηλής κατάταξης είναι εκπληκτικά μεγάλο. Οι επισκέπτες του Άμστερνταμ ξόδεψαν τέσσερις φορές περισσότερα, από εκείνους του Μιλάνου.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα έρευνας, που επικεντρώνεται στο πώς οι Έλληνες βλέπουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού στη χώρα μας. Ένα φαινόμενο που αποτελεί όλο και μεγαλύτερο αντικείμενο συζήτησης  στον δημόσιο λόγο, καθώς οι πολύπλοκες επιπτώσεις του στις τοπικές κοινωνίες το καθιστούν ένα αρκετά ευαίσθητο πεδίο.

Παρότι, ο τουρισμός μπορεί να τονώσει τις τοπικές οικονομίες δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα, υπάρχουν και οι αρνητικές συνέπειες που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική ρύπανση, αύξηση του κόστους ζωής και της στέγασης, συμφόρηση των υποδομών μεταφορών, αλλοίωση της τοπικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέσα στα κύρια ευρήματα της έρευνας καταγράφεται ο φόβος της πλειονότητας για το φαινόμενο του υπερτουρισμού στο μέλλον (45,6%), την ώρα που το 30,5% θεωρεί ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα.

Ειδικότερα:

 Το 30,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα πάσχει από υπερτουρισμό και χρειάζονται άμεσα μέτρα περιορισμού.Το 45,6% θεωρεί ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ακόμη πρόβλημα υπερτουρισμού, αλλά απαιτείται προσοχή στο μέλλον.Το 19,6% δεν ανησυχεί για τον υπερτουρισμό και πιστεύει ότι όσο περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα, τόσο το καλύτερο.

Διαβάστε επίσης

Μέση Ανατολή: Στο Κατάρ η ταφή του Ισμαήλ Χανίγια, υπό τον φόβο «έκρηξης» στην περιοχή

Κύπρος: Εξελίξεις στο θρίλερ με τα απανθρακωμένα πτώματα – Ταυτοποιήθηκε το ένα θύμα, δύο συλλήψεις

Βαντίμ Κράσικοφ: O πράκτορας της FSB που «καιγόταν» να πάρει πίσω ο Πούτιν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπερτουρισμός, Ελλάδα,ypertourismos, ellada